sept. 25 2016
Cultura de loboda in gradina si camp – tehnologie completa
Loboda (Atriplex hortensis) are o cultivare usoara si ofera numeroase satisfactii, intrucat beneficiem de legume proaspete din gradina in perioade cand nu exista prea multe alternative (primavara). Un alt avantaj major este ca loboda se poate conserva si consuma oricand.
Factori ecologici limitativi pentru cultura de loboda in gradina si camp:
Temperatura (caldura) – loboda se incadreaza la plante putin-pretentioase fata de caldura, tolereaza temperaturile scazute.
Semintele de loboda germineaza de la temperaturi scazute, dar pozitive (2 ºC).
Lumina: loboda are cerinte moderate fata de lumina, vegeteaza in conditii de semiumbra si lumina pentru o culoare intensa a frunzelor.
Umiditatea (apa):
Loboda este o cultura cu cerinte moderate fata de umiditatea din sol, prefera solurile reavene, dar tolereaza si ucaciunea. Seceta prelungita impiedica dezvoltarea aparatului foliar si conduce la aparitia tulpinilor florifere. Atentie !!! – umiditatea in exces este daunatoare. Daca este necesar, cultura de loboda se iriga.
Solul – Loboda este o specie cu cerinte moderate fata de sol, vegeteaza bine pe soluri mijlocii-usoare, fertile (bogate in materie organica), bine drenate, reavene, afanate. Planta prefera solurile luto-nisipoase, aluviale (zona de lunca a raurilor), argilo-nisipoase, lutoase, etc. Loboda suporta si solurile grele-compacte: argiloase, argilo lutoase.
Reactia solului: loboda prefera un pH intre 6.5-7.5.
Sortimentul de soiuri de loboda:
Soiuri si hibrizi romanesti de loboda galben-verzuie (Atriplex hortensis forma alba):Liana (din 2003);
Soiuri si hibrizi romanesti de loboda rosie (Atriplex hortensis forma rubra): Colina (din 2012),Irina (din 2003), Niela (din 2003), etc.
Cultura de loboda in gradina & camp
Plante bune premergatoare (cultivate inainte de infiintarea culturii de loboda) pot fi: tomatele, vinetele, ardeiul, castravetii, fasolea, mazarea, varza, conopida, etc.
Infiintarea culturii de loboda se face prin semanat in zile insorite, la finele iernii (in ferestre-zile calduroase cu sol dezghetat si zvantat) sau primavara devreme (la inceput de martie).
Distanta de semanat intre randuri este de 30-45 cm, iar distanta de semanat intre plante pe rand este de 5 cm, la o adancime de semanat de 0.7-1,3 cm.
Pentru combaterea buruienilor si afanarea solului in culturile de loboda efectuam prasile mauale, mecanice, plivitul.
Recoltarea la loboda se face prin smulgerea plantelor cand acestea au ajuns la 10-15 cm (la cca. 60 zile de la rasarire), taierea de la colet sau recoltam doar frunzele.
Fertilizarea culturii de loboda
Fertilizarea cu gunoi de grajd bine descompus se poate face din toamna cu 20 t/ha.
Fertilizarea la loboda se poate face utilizand programele tehnologice specifice culturii.
Daunatori:
Categorie: Legume
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Cultura de loboda in gradina si camp – tehnologie completa