aug. 20 2016

Cultura Morcovului in gradina si camp: tehnologie completa

Cultura de Morcov in gradina_camp_150Cultivarea morcovului  in gradina si camp se infiinteaza in intervalul martie-iunie.

Locul pentru infiintarea culturii de morcov trebuie bine ales, intrucat morcovul este o planta pretentioasa fata de conditiile pedo-climatice.

Radacinile de morcov vor fi bune de recoltat  la circa 80-200 zile de la infiintarea culturii (rasarire).

Factori ecologici limitativi pentru cultivarea morcovului:

Temperatura (caldura) – plantele de morcov sunt putin-pretentioase fata de caldura.

Semintele la morcov germineaza incepand cu 5ºC, la 10 ºC semintele de morcov au nevoie de 17 zile pentru a germina. Temperaturile optime pentru germinare  sunt in intervalul 20-25 ºC (semintele de morcov germineza in 6-7 zile).

Morcovul  (Daucus carota ssp. sativus)  prefera temperaturi in intervalul 15…24ºC. Temperatura  minima suportata este de 3ºC iar cea maxima 30ºC.

Pragul de minim de la care plantele sunt afectate de inghet este de -1ºC.

Atentie !!!

  • La peste 25 ºC radacinile de morcov raman scurte, groase si acumuleaza mai mult caroten.
  • Temperaturile mai scazute de 14 ºC conduc la formarea unor radacini subțiri, lungi cu putin caroten.

Vernalizarea – pentru a inflorii si fructifica, planta are nevoie de vernalizare (trecerea plantei printr-o perioada de temperaturi mai scazute), astfel planta are nevoie de 30-40 zile la temperaturi de 5-10 ºC pentru a dezvolta tulpinile florifere.

Lumina: – morcovul  este o planta de zi lunga cu temperament de lumina (iubitor de soare).

Umiditatea (apa):

Morcovul (Daucus sativus) este o cultura cu cerinte ridicate fata de apa din sol (umiditatea solului) in anumite fenofaze (germinare, dupa rasarire, dezvoltarea radacinii). Irigarea este obligatorie si se face prin aspersie pentru a avea recolte calitative si cantitative superioare. Umiditatea excesiva conduce la aparitia bolilor.

Atentie !!!

  • Perioadele de seceta ce alterneaza cu umiditatea excesiva conduc la craparea radacinilor;
  • Seceta si temperaturile ridicate provoaca  lignificarea radacinilor.

Solul  – morcovul este o specie cu cerinte deosebite fata de sol, vegeteaza pe soluri cu fertilitate moderata, bine drenate, reavene, afanate, usoare. Morcovul se cultiva pe  solurile  nisipo-lutoase, nisipoase, aluviale.

Reactia solului: morcovul  prefera  un  pH intre 5,8-7;

Cultura morcovului  in Gradina si Camp

Culturi bune premergatoare celei de morcov sunt: castraveti, dovlecei, vinete, tomate, ardei, varza, conopida, mazare, fasole. Rotatia culturii pentru morcov este de 4 ani.

Distantele de semanat la morcov sunt de 5-6 cm intre plante pe rand si 25-50 cm intre randuri la o adancime de 1,5-2 cm.

Semanatul la morcov se poate face manual (semintele se amesteca cu nisip) sau mecanizat cu semanatori de precizie.

La semanatul in camp cu semanatori de precizie se folosesc seminte drajate.

Momentul de infiintare a culturii de morcov se incadreaza in intervalul: 15 martie-iunie.

  • Culturile timpurii de morcov  se infiinteaza mai devreme cu soiuri/hibrizi timpurii-semitimpurii;
  • Culturile tarzii de morcov (a caror productie se pastreaza peste iarna) se infiinteaza mai tarziu cu soiuri semitarzii si tarzii.

Soiuri si hibrizi utilizati la infiintarea culturii de morcov

  • Varietati timpurii (80-110 zile): tip Berlicum (Baltimore F1, Bangor F1); tip Nantes (Tempo F1, Bilbo F1, Carvora F1, Nantes);
  • Varietati semitimpurii (110-130 zile): tip Nantes (Dordogne F1, Soprano F1, Texto F1, Senator F1, Tino F1, Carazzo F1);
  • Varietati semitarzii (130-150 zile): tip Nantes (Carboli F1, Nebula F1); tip Chantenay (Cupar F1);
  • Varietati tarzii (150-200 zile): tip Flakkee (Florida F1); tip Berlicum (Kamaran F1);
  • Varietati de morcovi Romanesti: Nabuco (din 2005), Bucovina F1 (din 2011), Astral (din 2005), Ceahlau (din 2005).

F1- hibrizi de morcov.

Fertilizarea de baza  la infiintarea culturii de morcov se poate face cu: YaraMila COMPLEX 12-11-18.

Pentru o fertilizare  corecta a culturii de morcov  utilizati programele tehnologice specifice culturii.

Administrarea gunoiului de grajd in anul cand se infiinteaza cultura de morcov poate provoaca ramificarea radacinilor  morcovilor.

Atentie !!! Recomandarile de fertilizare sunt orientative, doza optima de ingrasaminte si tehnologia aplicata, se stabilesc doar in baza rezultatelor agrochimice de laborator.

Fertilizarea se poate face utilizand ingrasaminte specifice: granulate, complexe (NPK + microelemente), cu eliberare prelungita, hidrosolubile, lichide, cu aminoacizi, cu alge de mare, foliare.

Pentru combaterea buruienilor efectuam prasile manuale, mecanice si erbicidarea culturii.

Erbicidarea la culturile de morcov se poate face cu: Challenge 600 SC (600 g/l aclonifen), Sharpen (pendimetalin 330 g/l)Kerb 50 W (propizamid 50%)Targa Max (quizalofop-p-etil 100 g/l), etc.

“Intotdeauna cititi si utilizati erbicidul – conform recomandarilor  de pe eticheta”

Lucrarea de rarit este obligatorie daca plantele sunt prea dese. Raritul se face in mai multe etape intai lasam 2 cm intre plante/rand iar la final trebuie sa ajungem la 5-6 cm intre plante/rand. Lucrarea de rarit se face cand  solul este reavan (pentru a putea smulge plantele cu usurinta).

Recoltarea radacinilor tuberizate se face manual sau mecanizat cand acestea au atins dimensiunile specifice varietatii, in partea superioara au un diametru de minim 1.5-2 cm. Morcovii se recolteaza esalonat in functie de necesitati si dezvoltarea acestora.

 

Combaterea Bolilor si Daunatorilor la Morcov:

Bolile morcovului: Alternarioza – patarea neagra (Alternaria dauci)Cercosporioza morcovului (Cercospora carotae)Fainarea morcovului (Erysiphe heraclei), Mana (Plasmopara dauci), Septorioza (Septoria carotae), Putregaiul alb al radacinilor (Sclerotinia sclerotiorum), Putregaium moale al radacinilor (Erwinia carotovora subsp. carotovora).

Boli de depozit la morcov: Putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea), Putrezirea apoasa (Rhizopus stolonifer), Putregaium moale al radacinilor (Erwinia carotovora subsp. carotovora).

DaunatoriNematodul galicol al morcovului (Meloidogyne hapla), Paduchele verde al morcovului (Semiaphis dauci), Croitorul pastarnacului (Phytoecia icterica)Paduchele verde al piersicului (Myzus persicae)Musca morcovului (Psila rosae)Plosnita vargata a Umbeliferelor (Graphosoma lineatumn)Fluturele coada de randunica (Papilio machaon), etc.

Cultura de Morcov in gradina si camp

Fig. 1 Cultura de Morcov in  camp

Cultura de Morcov in gradina si camp

Fig. 2 Cultura de Morcov in  camp

Cultura de Morcov in gradina si camp

Fig. 3 Cultura de Morcov in  camp, irigata prin aspersie

Cultura de Morcov in gradina si camp

Fig. 4 Cultura de Morcov in  camp

Cultura de Morcov in gradina si camp

Fig. 5 Cultura de Morcov in gradina

Cultura de Morcov in gradina si camp

Fig. 6 Cultura de Morcov in camp, recoltarea

Cultura de Morcov in gradina si camp

Fig. 7 Cultura de Morcov in gradina si camp

Cultura de Morcov in gradina si camp

Fig. 8 Productie de Morcov timpuriu la comercializare

Categorie: Legume

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Cultura Morcovului in gradina si camp: tehnologie completa

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii