Horticultorul.ro

iul. 20 2020

Cultura Dovleacului Urias „Atlantic Giant”: infiintare, ingrijire, recoltare

Cultura Dovleacului Urias „Atlantic Giant” (Cucurbita maximaAtlantic Giant”) este o cultura usor de realizat in majoritatea gospodariilor unde plantele pot beneficia de conditii optime de creștere.

Fructele bune de recoltat  apar la circa 120 zile (in toamna) de la infiintarea culturii (rasarirea semintelor sau plantarea răsadurilor).

Factori ecologici limitativi:

Temperatura (caldura) – plantele de dovleac Urias  (Cucurbita maximaAtlantic Giant”) sunt moderat-pretentioase fata de caldura, comparativ cu castravetele si pepenele verde cerintele sunt ceva mai reduse.

Semintele germineaza bine in intervalul 14 ºC …23 ºC (temperatura optima) si sunt necesare 7-15 zile pana la rasarirea plantutelor.

Plantele de dovleac Urias  (Cucurbita maximaAtlantic Giant”) prefera temperaturi in intervalul  20 ºC …30ºC  si minime de 9…10 ºC, suporta maxime de 38ºC.

Lumina – dovleacul Urias  (Cucurbita maximaAtlantic Giant”)  este o planta cu temperament de lumina (iubitor de soare).

Umiditatea (apa):  Dovleacul urias este o cultura cu cerinte ridicate fata de apa din sol (umiditatea solului), datorita dimensiunilor plantelor si fructelor. Pentru a obține fructe uriașe se recomanda instalarea unui  sistem de irigare prin picurare.

Solul – Dovleacul Urias  (Cucurbita maximaAtlantic Giant”)   este o specie cu cerinte ridicate fata de sol, vegeteaza pe soluri cu fertilitate ridicata si bogate in materie organica, medii (lutoase, luto-nisipoase), bine drenate, reavene. Dovleacul Urias suporta si solurile argiloase, argilo-lutoase, dar dimensiunea si greutatea fructelor pot fi ceva mai reduse.

Reactia solului: Dovleacul Urias  prefera un  pH intre 6-7.5, dar  vegeteaza in valori mai largi de pH intre 5-8,5;

Cultura Dovleacului Urias  (Cucurbita maximaAtlantic Giant”) in Gradina si Camp

Culturi bune premergatoare celei de dovleac urias sunt: tomate, vinete, cartof, ardei, varza, fasole, mazare, bob, lucerna, trifoi, morcov, pastarnac.

Cultura de Dovleac Urias  (Cucurbita maximaAtlantic Giant”) se infiinteaza doar cu semințe certificate de la producator (acestea isi mastreaza in general capacitatea de germinare pana la 4-5 ani). De la plantele de Dovleac Urias  (Cucurbita maximaAtlantic Giant”) nu se recolteaza seminte, intrucat se pare ca este un Hibrid (F1).

Pentru o germinare mai rapida semintele se pot înmuia in apa timp de 6-12 ore, inainte de a fi semanate.

Semanarea semintelor pentru producerea de rasad se face dupa 20 martie-1 aprilie  in spatii protejate (rasadnite calde, sere calde, apartamente, etc). La temperatura optima de germinare 22ºC -23ºC sunt necesare 1-10 zile pana la rasarirea plantutelor. La plantare, utilizam rasaduri cu pamant pe radacini in varsta de 30 zile de la rasarire, care prezinta 3 frunze adevarate bine dezvoltate. Rasadurile se planteaza cu grija, fara a deranja substratul de pe radacini.

Semanarea semintelor primavara direct in sol se face dupa 1 mai, la o adancime de 2-3 cm.

Distantele de plantat/semanat la dovleacul urias (Cucurbita maximaAtlantic Giant”) sunt de 1 m intre plante pe rand si 2,5-4 m intre randuri.

Fertilizarea cu gunoi de grajd semifermentat se poate face din toamna cu 50 t/ha.

Fertilizarea de baza se face cu YaraMila Cropcare 11-11-21, doza: 90-100 g/mp.

Fertilizarea faziala se face pe toata durata culturii  utilizând fertilizanți  hidrosolubili sau lichizi, administrați prin intermediul sistemului de irigare prin picurare.

Pentru o fertilizare corecta utilizati programele tehnologice dezvoltate de: YARA.

Atentie !!! Recomandarile de fertilizare sunt orientative, doza optima de ingrasaminte si tehnologia aplicata, se stabilesc doar in baza rezultatelor agrochimice de laborator.

Fertilizarea se poate face utilizand produse de la:  YARA.

Pentru combaterea buruienilor efectuam plivitul si prasila manuala.

Polenizarea este entomofila – facuta de catre insecte: albine, bondari, etc.

Recoltarea fructelor se face la maturitate deplina, incepand din septembrie. Fructele se pot pastra in beciuri racoroase pe toata perioada iernii.

Fructele de Dovleac urias (Cucurbita maximaAtlantic Giant”)  depășesc frecvent 25-50 kg, au un diametru ce trece de 50 cm, coaja este de culoare portocalie, pulpa cărnoasa si portocalie. Acestea se utilizeaza pentru hrana animalelor.

Combaterea Bolilor si Daunatorilor la Dovleacul urias (Cucurbita maximaAtlantic Giant”):

Atacul bolilor si daunatorilor este in general putin agresiv.

Bolile dovleacului:

Boli de sol: Caderea si putrezirea plantutelor (Pythium spp.);

Boli: Fainarea cucurbitaceelor-pepenilor (Sphaerotheca fuliginea)Mana cucurbitaceelor-pepenilor (Pseudoperonospora cubensis)Putregaiul tulpinii  (Didymella bryoniae); etc.

Daunatorii dovleacului:

CoropisnitaAcarieniiTripsiiAfidePaduchele verde al castravetilor (Aphis gossypii); Viermi sarmaMusca miniera (Liriomyza spp.)Omida fructificatiilor (Helicoverpa armigera).

Fig. 1 Dovleacul Urias „Atlantic Giant” (Cucurbita maxima „Atlantic Giant”)

Fig. 2 Dovleacul Urias „Atlantic Giant” (Cucurbita maxima „Atlantic Giant”)

Fig. 3 Dovleacul Urias „Atlantic Giant” (Cucurbita maxima „Atlantic Giant”)

Fig. 4 Dovleacul Urias „Atlantic Giant” (Cucurbita maxima „Atlantic Giant”) de 35 Kg

Categorie: Legume

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Cultura Dovleacului Urias „Atlantic Giant”: infiintare, ingrijire, recoltare

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii