aug. 10 2016
Cultura Dovlecelului in gradina & camp: tehnologie completa
Dovlecelul comun (Cucurbita pepo var. giromontiina) este o planta din Familia Cucurbitaceae, anuala, cu crestere rapida, care prefera un climat cald.
Fructele bune de recoltat apar la circa 50-60 zile de la infiintarea culturii.
Factori ecologici limitativi:
Temperatura (caldura) – plantele de dovlecel sunt moderat-pretentioase fata de caldura, comparativ cu castravetele si pepenele verde cerintele sunt ceva mai reduse.
Semintele germineaza bine in intervalul 12…21 ºC.
Plantele de dovlecel (Cucurbita pepo var. giromontiina) prefera temperaturi in intervalul 18…30ºC si minime de 12…15 ºC, suporta maxime de 30…35ºC. Pragul fiziologic maxim este de 35…40ºC, planta sufera si este afectata sever (atat cresterea cat mai ales fructificarea).
Temperaturi minime – Pragul fiziologic minim este de 6-10 ºC, sub aceasta temperatura planta incepe sa sufere (planta stagneaza, este afectata legarea florilor si implicit fructificatia).
Lumina: – dovlecelul este o planta cu temperament de lumina (iubitor de soare) in conditii de lumina scazuta (semiumbra, umbra) planta fructifica mai slab.
Umiditatea (apa):
Dovlecelul (Cucurbita pepo var. oblonga) este o cultura cu cerinte moderate fata de apa din sol (umiditatea solului) datorita inradacinarii profunde. Instalarea unui sistem de irigare prin picurare la culturile de dovlecel este obligatorie pentru a mentine in permanenta solul reavan, asigurand astfel o productie ridicata.
Solul – Dovlecelul este o specie cu cerinte moderate fata de sol, vegeteaza pe soluri cu fertilitate ridicata sau moderta, bine drenate, reavene. Dovlecelul suporta solurile argiloase, lutoase, luto-nisipoase, argilo-lutoase, etc.
Reactia solului: Dovlecelul (Cucurbita pepo var. oblonga) prefera un pH intre 5,5-6.8, dar vegeteaza in valori mai largi de pH intre 5-8;
I. Cultura de dovlecel in Gradina si Camp
Atentie !!! se recomanda infiintarea de culturi cu soiuri/hibrizi de dovlecel fara vrej destinate cultivarii in camp.
I.1 Cultura de dovlecel timpurie in gradina – se infiinteaza primavara din rasad sau seminte semanate direct in camp sau gradina.
Plantarea rasadului de dovlecel primavara se face dupa ce a trecut riscul brumelor (20 Aprilie). Rasadurile se produc la ghivece de plastic in spatii protejate, semanandu-se cu 20-30 zile inainte de plantare.
Semanarea semintelor primavara direct in sol se face dupa 20 aprilie-mai la o adancime de 2,5 cm.
I.2 Cultura de dovlecel tarzie de toamna se infiinteaza prin semanat direct in sol in iunie-iulie la o adancime de 2,5 cm.
Distantele de plantat/semanat la dovlecel sunt de 50-70 cm intre plante pe rand si 100 cm intre randuri.
Fertilizarea cu gunoi de grajd bine fermentat (mranita) se poate face din toamna cu 20-30 t/ha.
Fertilizarea de baza se face cu YaraMila Cropcare 5-14-28 sau YaraMila Cropcare 11-11-21, doza: 60-80 g/mp.
Pentru o fertilizare corecta utilizati programele tehnologice specifice culturii.
Atentie !!! Recomandarile de fertilizare sunt orientative, doza optima de ingrasaminte si tehnologia aplicata, se stabilesc doar in baza rezultatelor agrochimice de laborator.
Fertilizarea se poate face utilizand ingrasaminte specifice: granulate, complexe (NPK + microelemente), cu eliberare prelungita, hidrosolubile, lichide, cu aminoacizi, cu alge de mare, foliare.
Pentru combaterea buruienilor efectuam plivitul si prasila manuala sau aplicam la infiintare folie de mulcire neagra sau alb-negru. La culturile in camp se utilizeaza erbicide specifice.
Polenizarea este entomofila – facuta de catre insecte: albine, bondari, etc.
Recoltarea fructelor de dovlecel (Cucurbita pepo var. oblonga) se face manual la cca. 50-70 zile de la infiintarea culturii, la maturitatea de consum-tehnica: fructe de 6-20 cm (corola inca persista) la un diametru de 6-12 cm. Recoltarea se face la interval de 2-3 zile, intrucat fructele cresc repede si ating maturitatea tehnica de recoltare.
Recoltarea semintelor de dovlecel (Cucurbita pepo var. oblonga) se face numai de la soiuri (de la hibrizi ‘F1’ – nu se vor recolta seminte), utilizand fructe ajunse la maturitate deplina-fiziologica.
Combaterea Bolilor si Daunatorilor la dovlecel:
Bolile dovlecelului:
Boli de sol: Caderea si putrezirea plantutelor (Pythium spp.);
Boli: Fainarea cucurbitaceelor (Sphaerotheca fuliginea); Mana cucurbitaceelor (Pseudoperonospora cubensis); Putregaiul tulpinii (Didymella bryoniae), Antracnoza cucurbitaceelor (Colletotrichum lagenarium), Putregaiul cenusiu (Botrytis spp.), etc.
Daunatori la dovlecel:
Coropisnita; Acarienii; Tripsii; Afide; Paduchele verde al castravetilor (Aphis gossypii); Viermi sarma; Musca miniera (Liriomyza spp.); Omida fructificatiilor (Helicoverpa armigera), Limaxul cenusiu (Deroceras agreste), Musca plantulelor (Delia platura), etc.
Categorie: Legume
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Cultura Dovlecelului in gradina & camp: tehnologie completa