oct. 27 2019

Cultura de fasole la metru – chinezeasca in gradina si camp

Fasolea la metru chinezeasca (Vigna unguiculata subsp. Sesquipedalis) este o leguma cultivata in gradina pentru pastai crude.

Cultura de fasole la metru chinezeasca (Vigna unguiculata subsp. Sesquipedalis)  este buna premergatoare la numeroase culturi legumicole, cu exceptia leguminoaselor (bob, mazare, etc.).

Fasole la metru chinezeasca se cultiva palisata pe diverse sisteme de sustinere: araci, spalieri, etc (Vezi fig.) inalte de peste 2,5 metri.

Factori ecologici limitativi pentru cultura de fasole la metru chinezeasca:

Temperatura (caldura) – fasolea este pretentioasa fata de caldura.

Semintele germineaza la o temperatura optima de germinare se situează in intervalul  18-22 ºC, sunt necesare 10-20 zile pentru germinare (de la semanat la rasarit).

Plantele de fasole la metru chinezeasca (Vigna sesquipedalis) prefera temperaturi in intervalul  19…36ºC. Temperatura  minima suportata este  de 15ºC iar cea maxima 39ºC.

Pragul de minim de la care plantele sunt afectate de inghet este de 5ºC.

Lumina – fasolea la metru chinezeasca (Vigna unguiculata subsp. Sesquipedalis) este o planta de zi scurta cu temperament de lumina (iubitoare de soare).

Umiditatea (apa) fasolea la metru chinezeasca (Vigna sesquipedalis)  este o cultura cu cerinte ridicate fata de apa din sol (umiditatea solului) preferand solurile reavene, seceta poate afecta calitatea si cantitatea productiei (turgescenta pastailor, pastai imbatranite prematur cu ate). Umiditatea excesiva afecteaza germinarea semintelor si creeaza premizele aparitiei bolilor. Pentru obtinerea unor producții cantitative si calitative se recomanda irigarea prin picurare.

Solul – fasolea la metru chinezeasca (Vigna sesquipedalis) este o specie cu cerinte moderate fata de fertilitatea solului, preferand totusi soluri – profunde, reavene, afanate, bine drenate, aerate si bogate in materie organica.

Evitati solurile cu cantitati mari de azot (N) intrucat vor conduce la cresterea masei foliare in detrimentul fructificatiei (pastailor).

Reactia solului: fasolea la metru chinezeasca (Vigna sesquipedalis) prefera un  pH intre 5,5-7 dar  vegeteaza in valori mai largi de pH intre 4,5-7,4;

Cultura de fasole la metru chinezeasca  in Gradina

Esalonarea productiei de fasole la metru chinezeasca pentru păstăi crude se poate face prin insamantari la interval de 2 saptamani intre acestea, dar si prin soiuri.

Culturi bune premergatoare celei de fasolea la metru chinezeasca sunt: castravete, dovlecel, spanac, varza, cartof, etc. Se recomanda rotatia culturii de fasole la 3 ani.

Semintele destinate infiintarii culturii de fasolea la metru chinezeasca se pot trata/inocula pentru inoculare cu Rhizobium – inocularea ajuta la fixarea de catre plante a unor cantitati sporite de Azot (N) Atmosferic,  asigurandu-se astfel o mare parte din necesarul de N al plantei si o productie crescuta. La culturile ale caror seminte au fost tratate cu Rhizobium nu mai este necesara fertilizarea cu azot (N).

Cultura de fasole se infiinteaza  primavara, dupa 10 Mai prin semanat direct in camp sau gradina, la o adancime de semanat de 2,5-5 cm.

La fasolea fasolea la metru chinezeasca (Vigna sesquipedalis)  se vor semana cu plantatorul manual 2 seminte  la cuib  (groapa) la 7-8 cm intre seminte/rand (cand plantutele au cca. 5 cm inaltime le rarim la 15-30 cm intre plante pe rand) si 90-120 cm intre randuri.

Se fac lucrari pe perioada culturii de fasolea la metru chinezeasca de: combaterea buruienilor, prasile manuale & mecanizate, palisat, combaterea bolilor si daunatorilor, irigare, fertilizare, etc.

Fertilizarea la fasole

Fertilizarea cu gunoi de grajd semifermentat se poate face din toamna cu 20-30 t/ha.

Fertilizarea se face cu ingrasaminte: granulate, hidrosolubile, foliare.

Evitati fertilizarea excesiva cu azot (N) intrucat va conduce la cresterea masei foliare in detrimentul fructificatiei (pastailor).

Fertilizarea la fasole se poate face utilizand programele tehnologice specifice culturii.

Atentie !!! Recomandarile de fertilizare sunt orientative, doza optima de ingrasaminte si tehnologia aplicata, se stabilesc doar in baza rezultatelor agrochimice de laborator.

RECOLTAREA:

  • Pastaile de Fasole la metru chinezeasca (Vigna unguiculata subsp. Sesquipedalis)  se recolteaza la maturitatea tehnica (la 50-60 zile de la rasarirea plantutelor), dimineata, atunci cad pastaile au cca 4 mm grosime, sunt fragede, flexibile – elastice, semintele abia s-au format, cand se rup nu au formate ate, etc. Recoltarea se face prin treceri zilnice, pentru a prevenii imbatranirea pastailor si a determina planta sa produca continuu noi pastai. Perioada de recoltare este de obicei lunga si se intinde pe parcursul intregului sezon de vegetatie. Pastaile se consuma imediat sau se pot pastra cateva zile la frigider. Pentru a păstra păstăile o perioada mai îndelungata, acestea se pot congela. Productia de pastai proaspete poate ajunge la 1,4 tone/ha  in gradina si camp si 14 tone/ha la culturile din sere calde.
  • Recoltarea primelor boabe uscate de fasole la metru chinezeasca (Vigna unguiculata subsp. Sesquipedalis)  se poate face la 80 zile de la rasarire, etc. Productia de boabe/seminte poate ajunge la 500 kg/ha.

Combaterea bolilor si daunatorilor la fasolea la metru chinezeasca

Boli de sol: Ofilirea fuzariana a fasolei (Fusarium spp.), Putregaiul radacinii si bazei tulpinii (Rizoctonia solani).

Boli:  Putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea), etc.

Daunatori la fasolea de gradina:

Gargarita fasolei (Acanthoscelides obtectus), AcarieniiPaianjenul rosu comun (Tetranychus urticae); Musculita alba de sera (Trialeurodes vaporariorum), Paduchele negru de frunze (Aphis fabae), Paduchele verde al piersicului (Myzus persicae)Limaxul cenusiu (Deroceras agreste), etc.

Fig.1 Cultura de fasole la metru chinezeasca (Vigna unguiculata subsp. Sesquipedalis) in gradina si camp

Fig. 2  Cultura de fasole la metru chinezeasca (Vigna unguiculata subsp. Sesquipedalis) in gradina si camp

Fig. 3 Cultura de fasole la metru chinezeasca (Vigna unguiculata subsp. Sesquipedalis) in gradina si camp

Fig.  4 Cultura de fasole la metru chinezeasca (Vigna unguiculata subsp. Sesquipedalis) in gradina si camp

Fig.  5 Cultura de fasole la metru chinezeasca (Vigna unguiculata subsp. Sesquipedalis) in gradina si camp

Fig.  6 Cultura de fasole la metru chinezeasca (Vigna unguiculata subsp. Sesquipedalis) in gradina si camp

Fig.  7  Cultura de fasole la metru chinezeasca (Vigna unguiculata subsp. Sesquipedalis) in gradina si camp

Categorie: Legume

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Cultura de fasole la metru – chinezeasca in gradina si camp

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii