nov. 24 2016
Cultura fasolei in solarii – tehnlogie completa
Fasolea verde este o leguma cultivata in solarii pentru pastaile sale recoltate primavara.
Recoltarea primelor pastai de fasole se face la circa 50-60 zile de la rasarirea plantelor.
Factori ecologici limitativi pentru cultura de fasole in solar:
Temperatura (caldura) – fasolea este pretentioasa fata de caldura.
Semintele germineaza incepand cu 8-10 ºC la sol. La o temperatura de 15 ºC la sol (temperatura in aer 20-25 ºC) sunt necesare 8 zile pentru germinarea semintelor de fasole.
Plantele de fasole de gradina (Phaseolus spp.) prefera temperaturi ziua in intervalul 21…28ºC iar noaptea 16-18 ºC. Temperatura minima suportata este de 7-10ºC iar cea maxima 37ºC. Temperatura optima pentru polenizare 15-25 ºC.
Pragul de minim de la care plantele sunt afectate de inghet este de 0-2ºC.
Lumina – fasolea de gradina este o planta de zi scurta (<12 ore/zi) cu temperament de lumina (iubitoare de soare).
Umiditatea (apa): cultivata in solar, fasolea este o cultura cu cerinte ridicate fata de apa din sol (umiditatea solului) preferand solurile reavene, seceta poate afecta calitatea si cantitatea productiei (turgescenta pastailor, pastai imbatranite prematur cu ate). Umiditatea excesiva afecteaza germinarea semintelor si creeaza premizele aparitiei bolilor. Pentru obtinerea unor productii cantitative si calitative se recomanda irigarea prin picurare.
Umiditatea relativa a aerului, optima pentru fasole in solar este in intervalul 65-75%. O umiditate relativa a aerului prea ridicata creaza conditiile aparitiei bolilor foliare, etc.;
Atentie !!! o variatie mult prea mare a temperaturii aerului si umiditatii poate conduce la avortarea si caderea florilor.
Solul – fasolea este o specie cu cerinte moderate fata de fertilitatea solului, preferand soluri – profunde, reavene, afanate, bine drenate, aerate si bogate in materie organica.
Reactia solului: fasolea prefera un pH intre 6-7.5.
Cultura de fasole in Solarii
Culturi bune premergatoare celei de fasole sunt: castravetele, dovlecelul, spanacul, tomatele.
Cultivarea de fasole se face intr-un solar rece acoperit cu folie termica dubla (pereti din doua straturi de folie), eventual se poate realiza si un pod de folie.
Pentru cresterea temperaturii la sol se poate utiliza folia microporoasa tip – Agril sustinuta pe semicercuri, pentru a realiza tunele joase in interiorul solarului.
Mulcirea cu folie de mulcire neagra, alb-negru, este recomandata pentru: combaterea buruienilor, cresterea temperaturilor la sol, etc.
La infiintare se utilizeaza soiuri de fasole urcatoare ca: Maura 2000, Ecaterina, Baldana, Musica,
Cultura de fasole in solar se infiinteaza primavara, dupa 20 Martie (cand temperatura solului trece mai multe zile la rand de 11 ºC la adancimea de semanat) prin semanat direct, la o adancime de semanat de 5 cm.
Fasolea verde cataratoare-urcatoare (cu crestere nedeterminata cultivata in solar) se vor semana cu plantatorul manual, 2-3 seminte la cuib (groapa) distanta intre randuri este de 70-90 cm, iar distanta intre cuiburi pe rand de 33-40 cm. Se pot utiliza si randurile duble cu distanta de 40-50 cm intre randurile apropiate si 100 cm intre randurile departate si 33 cm intre plante/rand.
Lucrari pe perioada culturii de fasole in solar: palisatul pe ata (Vezi fig.), plivitul, prasile manuale, palisat, combaterea bolilor si daunatorilor, irigare, fertilizare, etc.
Fertilizarea la fasolea in solar
Fertilizarea cu gunoi de grajd semifermentat se poate face din toamna cu 20 t/ha.
Fertilizarea se face cu ingrasaminte complexe (NPK): granulate (YaraMila), hidrosolubile, foliare.
Fertilizarea la fasole se poate face utilizand produse de la: YARA.
Atentie !!! Recomandarile de fertilizare sunt orientative, doza optima de ingrasaminte si tehnologia aplicata, se stabilesc doar in baza rezultatelor agrochimice de laborator.
Recoltarea la fasolea pentru pastai crude: pastaile se recolteaza la maturitatea tehnica, atunci cad au forma si dimensiunea specifice soiului, sunt fragede, flexibile – elastice, semintele abia s-au format, cand se rup nu au formate ate, etc.
Combaterea bolilor si daunatorilor la fasole in solar
Boli de sol: Ofilirea fuzariana a fasolei (Fusarium spp.), Putregaiul radacinii si bazei tulpinii (Rizoctonia solani).
Boli: Antracnoza fasolei (Colletotrichum lindemuthianum); Arsura bacteriana a fasolei (Xanthomonas campestris pv. phaseoli sin. Xanthomonas phaseoli), Rugina fasolei (Uromyces appendiculatus), Putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea), etc.
Daunatori la fasolea de gradina:
Gargarita fasolei (Acanthoscelides obtectus), Acarienii – Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae); Musculita alba de sera (Trialeurodes vaporariorum), Puricele verde (Sminthurus viridis), Paduchele radacinilor (Sminthurides betae), Paduchele negru de frunze (Aphis fabae), Paduchele verde al piersicului (Myzus persicae), Limaxul cenusiu (Deroceras agreste), Musca plantulelor (Delia platura), etc.
Categorie: Legume
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Cultura fasolei in solarii – tehnlogie completa