Horticultorul.ro

nov. 24 2016

Cultura fasolei in solarii – tehnlogie completa

cultura-fasolei-in-solarii_150Fasolea verde  este o leguma cultivata in solarii pentru pastaile sale recoltate primavara.

Recoltarea primelor pastai de fasole se face la circa 50-60 zile de la rasarirea plantelor.

Factori ecologici limitativi pentru cultura de fasole in solar:

Temperatura (caldura) – fasolea este pretentioasa fata de caldura.

Semintele germineaza incepand cu 8-10 ºC la sol.  La o temperatura de  15 ºC la sol (temperatura in aer 20-25 ºC) sunt necesare 8 zile pentru germinarea semintelor de fasole.

Plantele de fasole de gradina  (Phaseolus spp.) prefera temperaturi ziua in intervalul  21…28ºC iar noaptea 16-18 ºC. Temperatura  minima suportata este  de 7-10ºC iar cea maxima 37ºC. Temperatura optima pentru polenizare 15-25 ºC.

Pragul de minim de la care plantele sunt afectate de inghet este de 0-2ºC.

Lumina – fasolea de gradina  este o planta de zi scurta (<12 ore/zi) cu temperament de lumina (iubitoare de soare).

Umiditatea (apa):  cultivata in solar, fasolea  este o cultura cu cerinte ridicate fata de apa din sol (umiditatea solului) preferand solurile reavene, seceta poate afecta calitatea si cantitatea productiei (turgescenta pastailor, pastai imbatranite prematur cu ate). Umiditatea excesiva afecteaza germinarea semintelor si creeaza premizele aparitiei bolilor. Pentru obtinerea unor productii cantitative si calitative se recomanda irigarea prin picurare.

Umiditatea relativa a aerului, optima pentru fasole in solar  este in  intervalul 65-75%. O umiditate relativa a aerului prea ridicata creaza conditiile aparitiei bolilor foliare, etc.;

Atentie !!! o variatie mult prea mare a temperaturii aerului si umiditatii poate conduce la avortarea si caderea florilor.

Solul – fasolea este o specie cu cerinte moderate fata de fertilitatea solului, preferand soluri – profunde, reavene, afanate, bine drenate, aerate si bogate in materie organica.

Reactia solului: fasolea prefera un  pH intre 6-7.5.

Cultura de fasole  in Solarii

Culturi bune premergatoare celei de fasole sunt: castravetele, dovlecelul, spanacul, tomatele.

Cultivarea de fasole se face  intr-un solar rece acoperit cu folie termica dubla (pereti din doua straturi de folie), eventual se poate realiza si un pod de folie.

Pentru cresterea temperaturii la sol se poate utiliza folia microporoasa tip – Agril sustinuta pe semicercuri, pentru a realiza tunele joase in interiorul solarului.

Mulcirea cu  folie de mulcire neagra, alb-negru, este recomandata pentru: combaterea  buruienilor, cresterea temperaturilor la sol, etc.

La infiintare se utilizeaza soiuri de fasole urcatoare ca: Maura 2000, Ecaterina, Baldana, Musica,

Cultura de fasole in solar se infiinteaza  primavara, dupa 20 Martie (cand temperatura solului trece mai multe zile la rand de 11 ºC la adancimea de semanat) prin semanat direct, la o adancime de semanat de 5 cm.

Fasolea verde cataratoare-urcatoare (cu crestere nedeterminata cultivata in solar) se vor semana cu plantatorul manual, 2-3 seminte  la cuib  (groapa) distanta intre randuri este de 70-90 cm, iar distanta intre cuiburi pe rand de 33-40 cm. Se pot utiliza si randurile duble cu distanta de 40-50 cm intre randurile apropiate si 100 cm intre randurile departate si 33 cm intre plante/rand.

Lucrari pe perioada culturii de fasole in solar: palisatul pe ata (Vezi fig.), plivitul, prasile manuale, palisat, combaterea bolilor si daunatorilor, irigare, fertilizare, etc.

Fertilizarea la fasolea in solar

Fertilizarea cu gunoi de grajd semifermentat se poate face din toamna cu 20 t/ha.

Fertilizarea se face cu ingrasaminte complexe (NPK): granulate (YaraMila), hidrosolubile, foliare.

Fertilizarea la fasole se poate face utilizand produse de la: YARA.

Atentie !!! Recomandarile de fertilizare sunt orientative, doza optima de ingrasaminte si tehnologia aplicata, se stabilesc doar in baza rezultatelor agrochimice de laborator.

Recoltarea la  fasolea pentru pastai crude:  pastaile se recolteaza la maturitatea tehnica, atunci cad au forma si dimensiunea specifice soiului, sunt fragede, flexibile – elastice, semintele abia s-au format, cand se rup nu au formate ate, etc.

Combaterea bolilor si daunatorilor la fasole in solar

Boli de sol: Ofilirea fuzariana a fasolei (Fusarium spp.)Putregaiul radacinii si bazei tulpinii (Rizoctonia solani).

Boli: Antracnoza fasolei (Colletotrichum lindemuthianum)Arsura bacteriana a fasolei (Xanthomonas campestris pv. phaseoli  sin.  Xanthomonas phaseoli), Rugina fasolei (Uromyces appendiculatus), Putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea), etc.

Daunatori la fasolea de gradina:

Gargarita fasolei (Acanthoscelides obtectus), Acarienii – Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae)Musculita alba de sera (Trialeurodes vaporariorum), Puricele verde (Sminthurus viridis), Paduchele radacinilor (Sminthurides betae), Paduchele negru de frunze (Aphis fabae), Paduchele verde al piersicului (Myzus persicae)Limaxul cenusiu (Deroceras agreste)Musca plantulelor (Delia platura),  etc.

Cultura fasolei in solarii

Fig. 1 Cultura fasolei in solarii

Categorie: Legume

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Cultura fasolei in solarii – tehnlogie completa

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii