sept. 17 2016
Cultura hidroponica a legumelor
Cultura hidroponica se practica in intreaga lumea, aceasta metoda reprezentand defapt modalitatea moderna de cultivare a plantelor fara a folosi solul ca mediu de inradacinare si hrana. Cultura hidroponica este o metoda de cultura intensiva in agricultura moderna, aceasta folosind o tehnologie foarte avansata.
Cultura hidroponica reprezinta un mod artificial de furnizare a apei si a substantelor nutritive necesare plantelor, acestea pot fi cultivate cu radacinile introduse direct in solutiile cu nutrient fara alt fel de substrat sau in substraturi (vata minerala bazaltica, fibra de nuca de cocos deshidratata, pietris, nisip, turba, muschi, scoarta de copac, etc). Substantele nutritive anorganice la culturile pe substrat absorbite de catre radacinile plantelor sunt oferite prin intermediul apei de irigare.
Fertilizarea la culturile hidroponice se face utilizand tehnologii si produse YaraTera.
Culturile hidroponice se pot realiza pe suprafete in care apa este circulata sau statica. Amplasarea sistemelor de cultura hidroponica este facuta in spatii protejate (sere) unde temperatura, circulatia aerului, a apei si lumina sunt monitorizate, controlate, updatate automat si permanent de computer si sisteme tehnologice complexe.
In culturile hidroponice, radacinile plantelor cultivate pot creste direct in solutie (apa si fertilizanti) sau in substraturi (pietris, nisip, turba, muschi, scoarta de copac, etc).
Conceperea mediului de cultura hidroponic presupune asigurarea a trei factori: modalitatea de aerare-oxigenare a solutiei (pentru culturile realizate cu radacinile direct in lichid), crearea unor sisteme de sustinere a plantelor si atentia sporita pentru ca lumina sa nu patrunda la solutie, evitand astfel formarea algelor in bazine si pe instalatie. Plantele cu inaltimi mai reduse (salata, spanac) nu necesita sisteme de sustinere.
Printre plantele care se preteaza la cultura hidroponica sunt: tomatele, castravetii, capsunii, salata, spanacul, andive, etc.
Avantajele culturilor hidroponice:
- Permit culturi intensive, cu o mare densitate de plante cultivate;
- Ocupa suprafete relativ mici in comparative cu numarul de plante cultivate;
- Culturile nu sunt influentate de anotimp, ele pot dura 12 luni pe an;
- Culturile hidroponice protejeaza mediu inconjurator;
- Plantele cultivate astfel sunt mult mai bine monitorizate in ceea ce privesc bolile si daunatorii iar frecventa atacurilor este mult diminuata;
Dezavantajele culturilor hidroponice:
- Consumul unei cantitati mari de apa, necesara pentru intreaga instalatie;
- Obligativitatea aerari solutiei in continuu;
- Costurile de infiintare a unei astfel de culturi sunt foarte ridicate, intrucat tehnologia este foarte avansata si scumpa. Studiile arata ca doar culturile de tomate, castravete, salata, andive pot acoperi cu succes investitia.

Fig. 7 Sera complet automatizata si tehnologizata pentru realizarea de culturi hidroponice de salata, tomate, capsun
Categorie: Legume
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Cultura hidroponica a legumelor