dec. 03 2016

Cultura leusteanului in solarii: tehnologie completa

cultura-leusteanului-in-solarii_150Cultura leusteanului in solarii in perioada rece din an este des intalnita si uso de realizat, intrucat leusteanul este o planta perena care se mantine in cultura pana la 4-5 ani.

Leusteanul este nelipsit ca planta aromata (condiment) in bucataria romaneasca. Leusteanul alaturi de patrunjel si marar sunt principalele verdeturi-condimentele traditionale prezente tot timpul anului pe rafturile supermarketurilor sau pe tarabele din piete.

Factori ecologici limitativi pentru cultivarea leusteanului in solar:

Pentru a avea in permanenta posibilitatea de a recolta leustean in solar, trebuie sa mentinem si pe perioada rece (toamna-iarna-primavara) conditiile propice cresterii si dezvoltarii plantelor de leustean.

Temperatura (caldura) – plantele de leustean sunt nepretentioase fata de caldura, motiv pentru care se cultiva cu succes iarna in solar rece.

Semintele de leustean germineaza la temperaturile optime din intervalul 16-21ºC in circa 15-20 zile.

Leusteanul  cultivat in solar prefera temperaturi noaptea de 11-13ºC si ziua 15-19 ºC. Temperatura  minima fiziologica suportata este de 5ºC, limita sub care plantele nu mai cresc.

Partea aeriana a plantelor  de leustean este puternic afectata si moare daca temperaturile scad < 0 ºC.

Lumina: leusteanul  vegeteaza bine chiar si in situatia unei lumini mai slabe (in solar) si o zi mai scurta din perioada de iarna. In conditii de lumina slaba intensitatea aromei din frunzele de leustean va fi ceva mai scazuta.

Umiditatea (apa):

Leusteanul are cerinte moderate fata de umiditatea din sol, dar prefera solurile reavene pentru a-si dezvolta un aparat foliar bogat. Irigarea se face prin picurare.

Solul  – leusteanul prefera solurile mijlocii lutoase, luto-nisipoase, bogate in humus si bine  structurate.

Reactia solului:  plantele de leustean  prefera  un  pH intre 6-7;

Cultura leusteanului in solarii reci toamna-iarna-primavara

Cultivarea leusteanului in spatii protejate in perioada rece din an se face  preferabil intr-un solar  acoperit cu folie termica dubla (peretii sunt formati din doua straturi de folie). La nevoie pentru cresterea temperaturii cu 2-3 ºC randurile de leustean se protejeaza cu tunele joase acoperite cu folie microporoasa tip – Agril.

Producerea rasadului de leustean se face cu circa 110 zile inainte de plantare. Semintele (nu mai vechi de 2 ani) se vor semana in tavite alveolate (7×7 cm) sau ghivece la o adancime de 0.6 cm, circa 2-3 seminte/ghiveci urmand ca dupa rasarire sa suprimam plantele in plus (pastram doar 1 planta mai viguroasa). La temperaturi optime de 16-21ºC, plantele rasar dupa circa 15-20 zile.

Cultura in solar se infiinteaza prin rasad bine dezvoltat (2-3 frunze adevarate) si calit in varsta de 90 zile de la rasarire in septembrie, la distanta de 50-60 cm  intre randuri si 25-33 cm intre plante/rand . Cultura se mai poate infiinta si cu material de plantat provenit din despartirea tufei de leustean.

Lucrari la cultura de leustean  in solar:  completarea golurilor, combaterea buruienilor prin plivit, fertilizarea, udarea plantelor, combaterea bolilor si daunatorilor, eliminarea tulpinilor florifere, etc.

Fertilizarea se poate face utilizand  ingrasaminte specifice: granulate, complexe (NPK + microelemente), cu eliberare prelungita, hidrosolubile, lichide, cu aminoacizi, cu alge de mare.

Recoltarea leusteanului

Recoltarea se face esalonat (treptat) la circa 90 zile de la infiintarea culturii,  pe masura ce frunzele ajung la maturitatea de recoltare. Astfel frunzele tinere-fragede de marime corespunzatoare se taie de la baza plantei fara a afecta mugurele terminal. Recoltarea se face esalonat pe toata perioada de vegetatie.

Valorificarea recoltei de leustean se face imediat, iar transportul la locul de livrare se face cu vehicule izoterme. Frunzele se comercializeaza in legaturi.

Cultura leusteanului in solarii

Fig. 1 Cultura leusteanului in solarii

Cultura leusteanului in solarii

Fig. 2 Cultura leusteanului in solarii

Categorie: Legume

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Cultura leusteanului in solarii: tehnologie completa

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii