mart. 26 2016
Cultura de Lufa (Burete vegetal): tehnologie completa
Lufa – Buretel vegetal natural (Luffa cylindrica) este o planta cataratoare anuala (asemanatoare cu castravetele), cu crestere rapida, cu o tulpina de 7-9 m lungime si carcei lungi de pana la 8-10 cm, ce prefera un climat cald.
Fructele tinere apar la circa 70-80 zile de la plantare in solar sau gradina, iar cele mature in 100-120 zile.
Factori ecologici limitativi:
Temperatura (caldura) – este un factor limitativ pentru Buretele vegetal, acesta prefera temperaturi intre 23-27 ºC, dar poate rezista la temperaturi absolute 10-38ºC. Rasadurile de Burete vegetal sunt foarte sensibile la ingheturile de primavara. Cresterea fructelor este influentata de temperaturile prea scazute din timpul verii.
Lumina: Buretele vegetal este o planta de: zi scurta ( <12 ore), zi neutra (12-14 ore). Prefera locurile luminoase dar creste si in conditii de semiumbra. Lumina excesiva imbatraneste prematur plantele si afecteaza fructificarea, de aceea se utilizeaza obligatoriu pe perioada verii: plasele de umbrire sau se creteaza serele si solariile.
Umiditatea (apa):
Buretele vegetal se uda cu cantitati suficiente de apa, la intevale de timp regulate, astfel incat intre doua udari, pamantul de la suprafata sa fie putin uscat. Instalarea unui sistem de irigare prin picurare la culturile de Lufa este absolut obligatorie pentru a mentine in permanenta solul reavan.
Substratul trebuie sa bine drenat, usor si bogat in substante nutritive.
Atentie !!! apa in sol in exces poate conduce la putrezirea radacinilor (aparitia bolilor de sol).
Cultura de Burete Vegetal
Producerea rasadului de Lufa – Buretel vegetal (Luffa cylindrica) se face din seminte, ce pot fi recoltate de la castravetii ajunsi la maturitate. Semintele se spala, se usuca si se pastreaza in spatii uscate si racoroase (20°C) pana in primavara viitoare.
Inainte de semanarea semintelor, se recomanda inmuierea acestora timp de 24-48 ore in solutie de Atonik (1 ml/1 l de apa), pentru a grăbii si stimula germinarea.
Semanatul se face in ghivece de plastic sau tavite alveolate, intr-un substrat pentru rasaduri cu valori ale pH-ului de 5,5-6,5. Dupa semanare se uda cu grija cu o solutie de fungicid – Previcur Energy, ce are rolul de a prevenii aparitia Caderii rasadurilor (Pythium ultimum).
Este preferabil sa nu repicam rasadul de Lufa (Luffa cylindrica) acesta este motivul pentru care semanam direct in ghivece cu diametru ceva mai mare.
Semintele germineaza bine la un optim de 20-30 ºC, in 7-21 zile.
Infiintarea culturilor de Burete vegetal se face prin rasadurile produse obligatoriu in spatii protejate (sera, solar, apartament, etc.) intrucat perioada lunga de vegetatie pana la maturitate (120 zile de la plantarea in gradina/solar) face imposibil acest lucru pana la aparitia primelor brume din toamna. Rasadurile se pot planta afara in gradina doar cand temperatura exterioara depaseste mai multe zile la rand 15-16 ºC (dupa 20 Mai) si in solarii (Aprilie). Rasadurile la plantare trebuie sa fie bine dezvoltate si sa aiba circa 30-40 zile de la rasarire.
Rasadurile pentru infiintarea culturii se planteaza fara a inlatura (deranja) substratul de pe radacina la 1,5 m intre randuri si 60-70 cm intre plante pe rand.
Fertilizarea de baza se face cu YaraMila Cropcare 5-14-28 sau YaraMila Cropcare 11-11-21, doza: 60-100 g/mp.
Programele de fertilizare sunt oarecum similare cu cele de la castravete.
Fertilizarea se poate face utilizand programele tehnologice specifice culturii.
Atentie !!! Recomandarile de fertilizare sunt orientative, doza optima de ingrasaminte si tehnologia aplicata, se stabilesc doar in baza rezultatelor agrochimice de laborator.
Palisarea plantelor de Burete Vegetal – pentru o dezvoltare mai buna a plantei si pentru a ajuta procesul de coacere, se recomanda conducerea plantelor de Burete vegetal pe spalieri sau plase.
Pentru o dezvoltare armonioasa numarul de fructe de Lufa (Luffa cylindrica) pe planta nu trebuie sa depaseasca 5-6.
Pentru combaterea buruienilor efectuam plivitul si prasila manuala.
Periodic se face combaterea bolilor si daunatorilor.
Recoltarea fructelor de Burete vegetal se face in perioade diferite, in functie de motivul cultivarii. Fructele tinere (15-40 cm lungime) sunt ideale pentru a fi consumate, iar cele mature au alte intrebuintari.
Recoltarea semintelor de Burete vegetal este asemanatoare cu procedura descrisa la castravete. Vom recolta seminte din fructe mature si plante sanatoase, pe care le vom utiliza la infiintarea unei noi culturi.
Bolile Buretelui vegetal:
Viroze: Squash mosaic virus (SqMV);
Bolile rasadurilor: Caderea si putrezirea plantutelor (Pythium spp.); etc.
Micoze: Mana castravetilor, Putregaiul (Botrytis), Putregaiul tulpinii (Didymella bryoniae), etc.
Daunatorii:
♦ Buretele vegetal este tolarant la nematozii;
♦ Coropisnita; Musculita alba; Musca miniera; Acarienii; Tripsii; Afide; Paduchele verde al piersicului (Myzus persicae); Paduchele verde al castravetilor (Aphis gossypii); Viermii sarma, Limaxul cenusiu (Deroceras agreste), etc.
Categorie: Legume
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Cultura de Lufa (Burete vegetal): tehnologie completa