dec. 01 2016
Cultura patrunjelului de frunze in solarii: sfaturi utile
Cultura patrunjelului de frunze in solarii in perioada rece din an (toamna-iarna-primavara) se practica frecvent in marile bazine legumicole din Romania.
Patrunjelul de frunze este nelipsit ca planta aromata (condiment) din bucataria romaneasca. Patrunjelul alaturi de marar si leustean face parte din verdeturile traditionale pentru tara noastra.
Patrunjelul de frunze este o planta bienala (traieste doi ani) in primul an isi formeaza radacinile si rozeta de frunze, iar in anul al doilea apar tijele florale si formeaza seminte.
Patrunjelul de frunze (Petroselinum crispum spp. foliosum) spre deosebire de cel de radacina isi formeaza in sol radacini subtiri si ramificate, iar la suprafata poate avea frunze (gofrate, netede, crete).
Factori ecologici limitativi pentru cultivarea patrunjelului de frunze in solar:
Temperatura (caldura) – plantele de patrunjel de frunze sunt nepretentioase fata de caldura, motiv pentru care se cultiva iarna in solar rece.
Semintele de patrunjel de frunze germineaza incepand cu 8ºC (au nevoie de 30 zile pentru a germina). Temperaturile optime pentru germinare sunt de 15ºC (germineaza in 15 zile).
Patrunjelul de frunze (Petroselinum crispum spp. foliosum) prefera temperaturi in intervalul 10…20ºC. Temperatura minima fiziologica suportata este de -5 … -10ºC.
Partea subterana a patrunjelului de frunze rezista iarna si la temperaturi atmosferice de -20ºC.
Lumina: patrunjelul este o planta iubitoare de lumina dar isi dezvolta bine partea aeriana (frunzele) chiar si in conditiile unei lumini mai slabe si o zi mai scurta din perioada de iarna. Totusi aroma din frunze la plantele cultivate iarna va fi ceva mai scazuta in comparatie cu plantele cultivate la soare vara.
Umiditatea (apa):
Patrunjelul de frunze are cerinte ridicate fata de umiditatea din sol, prefera solurile reavene pentru a dezvolta un aparat foliar bogat.
Solul – patrunjelul de frunze prefera solurile luto-nisipoase, bogate in humus si bine structurate.
Reactia solului: plantele de patrunjel prefera un pH intre 6-7.5 ;
Cultura patrunjelului de frunze in solarii reci toamna-iarna-primavara
Cultivarea patrunjelului de frunze in spatii protejate in perioada rece din an se face preferabil intr-un solar acoperit cu folie termica dubla. La nevoie (pentru a mentine o temperatura optima) randurile de patrunjel se protejeaza in perioadele foarte reci cu tunele joase acoperite cu folie microporoasa tip – Agril.
Cultura in solar se infiinteaza in octombrie la distanta de 20-30 cm intre randuri si 2-3 cm intre seminte/rand la o adancime de semanat de 1-1,5 cm.
Lucrari la cultura de patrunjel de frunze in solar: combaterea buruienilor prin prasile manuale si plivit, udarea plantelor, etc.
Fertilizarea se poate face utilizand ingrasaminte specifice: granulate, complexe (NPK + microelemente), cu eliberare prelungita, hidrosolubile, lichide, cu aminoacizi, cu alge de mare.
Recoltarea patrunjelului de frunze
Recoltarea patrunjelului de frunze se face cand frunzele ajung la marimea de recoltat fara a afecta (zona centrala-mugurele terminal). Recoltarea se poate face: treptat pe masura ce frunzele ating dimensiunile de recoltare (dinspre exterior catre interiorul rozetei de frunze) sau total (toate frunzele din rozeta) iar in scurt timp se vor dezvolta alte frunze.
Nu se vor recolta frunze atunci cand apa este prezenta pe acestea.
Frunzele se comercializeaza in legaturi.
Categorie: Legume
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Cultura patrunjelului de frunze in solarii: sfaturi utile