nov. 12 2016
Cultura ridichilor de luna in solarii: tehnologie completa
Ridichile de luna cultivate in solar vor fi bune de recoltat, asa cum zice si numele la circa o luna (30 zile) de la rasarirea acestora.
Cultivarea ridichilor de luna in solar ofera satisfactie si profit maxim in perioada rece din an.
Cultura de ridichi de luna in solar se practica in perioada rece din an, inaintea celor de tomate extratimpurii, castraveti, ardei.
Factori ecologici limitativi pentru cultivarea ridichilor de luna in solar:
Temperatura (caldura) – plantele de Ridichi de luna sunt putin-pretentioase fata de caldura, motiv pentru care se cultiva in solar rece.
Semintele de Ridichi de luna germineaza incepand cu 5 ºC (au nevoie de 29 zile pentru a germina). Temperaturile optime pentru germinare sunt situate in intervalul 15…20ºC (germineaza in 6…4 zile).
Ridichea de luna (Raphanus sativus var. radicula) prefera temperaturi in intervalul 14…20ºC ziua si 10-13 ºC noaptea. Temperatura minima fiziologica suportata este de 3ºC.
Pragul de minim de la care plantele sunt afectate de inghet este de -4ºC (acesta variaza si in functie de soi si fenofaza).
Lumina: Ridichea de luna este o planta de zi scurta (< 12 ore de lumina/zi), aceasta se cultiva cu succes in perioada rece in spatii protejate: sere si solarii.
Umiditatea (apa):
Ridichea de luna este o cultura cu cerinte ridicate fata de umiditatea din sol, prefera solurile reavene in fenofaze ca: germinare, rasarire, dupa rasarire, plantare, cresterea si dezvoltarea radacinii. Alternarea perioadelor de seceta cu cele de umiditate determina craparea radacinilor de ridichi de luna (exista si soiuri mai rezistente la fenomenul de crapare), fenomenul apare mai rar sau deloc la unele varietati.
Solul – Ridichea de luna este o specie cu cerinte moderate fata de sol, vegeteaza bine pe soluri mijlocii, fertile (bogate in materie organica), bine drenate, reavene, afanate. Planta prefera solurile luto-nisipoase, aluviale, argilo-nisipoase, lutoase.
Reactia solului: ridichea de luna prefera un pH intre 6-7 ;
Semanatul se face manual sau cu masini de semanat.
Soiuri si hibrizi de ridichi de luna:
Este preferabil sa infiintati cultura cu soiuri/hibrizi de ridichi de luna cu rezistenta la: crapare, deshidratare dupa recoltare, fusarium, etc.
- de la Benjo: Rudolf, Scarlet Globe-Rebel, Scarlet Champion-Reggae, Scarlet Champion-Reggae;
- de la Enza Zaden: Celesta F1, Vienna F1, etc;
- de la Syngenta: Rondar F1, Springstar F1, Evostar F1, etc.
- de la Bayer: Sora, Dabel; etc.
- de la Monsanto ‘Seminis’: Masterred F1, Champion, Middle East Giant, Lanquette, etc.
- de la Rijk Zwaan: Irene F1, Valerie F1, Rondeel, Herlo, etc.
Cultura de ridichi de luna in solarii reci toamna-iarna-primavara
Cultivarea ridichilor de luna in spatii protejate in perioada rece din an se face preferabil intr-un solar acoperit cu folie termica dubla si pod din folie, prevazut eventual si cu o sursa de incalzire (sobita, centrala cu aer cald, etc.) pentru perioadele cu temperaturi negative extreme.
Cultura in solar se infiinteaza in intervalul sfarsit de octombrie-februarie la distanta de 15-25 cm intre randuri si 2,5 cm intre seminte/rand (urmeaza lucrarea de rarire la 5 cm intre plante/rand) la o adancime de semanat de 1,2 cm.
Pentru esalonarea productiei culturile de ridichi de luna se infiinteaza la 1-2 saptamani distanta pe toata perioada rece din an.
Lucrari la cultura de ridichi de luna in solar: rarirea plantelor se efectueaza la aproximatix 1 saptamana de la rasarire, se raresc la 5 cm intre plante/rand, combaterea buruienilor prin prasile manuale si plivit, fertilizarea faziala si foliara, udarea plantelor, aerisirea solarului, incalzirea solarului in perioadele foarte reci, etc.
Daca temperaturile sunt foarte scazute in solarul rece (chiar daca solarul are pod de folie si pereti dublati), plantele pot fi protejate cu folie microporoasa-panza antiinghet ‘Agril‘.
Atentie !!! Este foarte important ca plantele de ridichi sa beneficieze de toate conditiile eco-pedologice si sa ajunga la maturitate in 20-30 zile de la rasarire, intrucat radacinile tuberizate provenite de la plante stresate cu un sezon de vegetatie prelungit, vor fi iuti si imbatranite (lemnificate).
Pentru o fertilizare corecta utilizati ingrasaminte specifice: granulate, complexe (NPK + microelemente), cu eliberare prelungita, hidrosolubile, lichide, cu aminoacizi, cu alge de mare, foliare.
Atentie !!! Recomandarile de fertilizare sunt orientative, doza optima de ingrasaminte si tehnologia aplicata, se stabilesc doar in baza rezultatelor agrochimice de laborator.
Recoltarea radacinilor de ridichi de luna se face cand acestea au atins dimensiunile de consum specifice varietatii (la 20-35 zile de la rasarire). Recoltarea se face prin smulgere, procedând in prima faza la o rarire a plantelor. Intarzierea momentului recoltarii conduce la lignificarea radacinilor ceea ce le face improprii pentru consum.
Combaterea Bolilor si Daunatorilor la Ridichea de luna:
Bolile ridichilor de luna: Rugina alba (Albugo candida), etc.
Dăunători la ridichi de luna: Puricii cruciferelor (Phyllotreta spp.), Musculita tutunului (Bemisia tabaci), Musca ridichior (Delia floralis), Musca plantutelor (Delia platura), Paduchele cenusiu al verzei (Brevicoryne brassicae), Viermi sarma (Agriotes spp.), Viermi albi (Melolontha melolontha), Coropisnita (Gryllotalpa gryllotalpa), Soareci de camp, Cartita, etc.
Categorie: Legume
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Cultura ridichilor de luna in solarii: tehnologie completa