aug. 26 2016

Cultura salatei in gradina si camp: tehnologie completa

Cultura salatei in gradina_camp_150Salata este o leguma permanent prezenta pe rafturile magazinelor. Consumul de salata (diferite soiuri/hibrizi) a crescut odată cu schimbarea preferintelor alimentare si diversificarea preferintelor populatiei.

Cultura de salata este o cultura usoara, dar cu numeroase provocari tehnologice usor de depasit.

In sezonul de vegetatie (primavara-toamna) salata se cultiva pe scara larga direct in camp sau gradina.

Salata este buna de recoltat la 40-60 zile de la plantarea rasadului sau rarasirea semintelor.

Factori ecologici limitativi pentru cultivarea salatei in  gradina si camp:

Temperatura (caldura) – salata se incadreaza la plante putin-pretentioase fata de caldura.

Semintele de salata germineaza incepand cu 5 ºC si au nevoie de 15 zile pentru a germina. Temperaturile optime pentru germinare sunt situate in intervalul 15 ºC (germineaza in 4 zile) … 24ºC (germineaza in 2 zile).

Salata (Lactuca sativa) prefera temperaturi in intervalul 11 ºC … 20ºC. Temperatura minima suportata este de 4ºC iar cea maxima 29ºC.

Pragul de minim de la care plantele sunt afectate de inghet este de   -1 … -5 ºC (difera de la varietate la varietate si de fenofaza). Pragul de minim de la care cresterile tinere sunt afectate de inghet este de 0ºC.

Lumina: salata este din punct de vedere al fotoperioadei o planta de: zi scurta (<12 ore), zi neutra (12-14 ore), cu cerinte moderate fata de lumina (semiumbra – soare), Se cultiva in camp si gradina de primavara pana toamna cu soiuri adaptate si plantate esalonat.

Se recomanda cultivarea la soare (lumina) a plantelor aflate in cultura primavara si toamna si la semiumbra (putem utiliza plasa de umbrire de 40 %) a culturilor de vara.

Umiditatea (apa):

Salata este o cultura cu cerinte ridicate fata de umiditatea din sol, prefera solurile reavene. Irigarea prin picurare sau aspersie este aproape obligatorie la cultura de salata. Atentie !!! – umiditatea in exces poate conduce la aparitia bolilor specifice.

Solul – Salata este o specie cu cerinte moderate fata de sol, vegeteaza bine pe soluri mijlocii-usoare, fertile (bogate in materie organica), bine drenate, reavene, afanate. Planta prefera solurile luto-nisipoase, aluviale (zona de lunca a raurilor), argilo-nisipoase, lutoase, etc. Salata suporta si solurile grele-compacte: argiloase, argilo lutoase.

Reactia solului: salata prefera un pH intre 6-6,8;

Sortimentul de soiuri si hibrizi (F1) de salata:

  • Salata cu capatana: Clarion, Lobela, Brighton, Hilton, Trinette, Mafalda, Estelle, Tuareg, Alanis, Sandrine, Justine, Analena, Lobela, Pronto, Eliana, Sunstar, Daguan, Tizian, Shangore, Cosima, Merkurion, Bertilo, Brighton, Mensana, Allegiance, Medusa, Gardia RZ, Markies RZ, Pia RZ, Centore, Hanna, Pantlika, Domiziana, AS 106, AS 104, Tokio, Cambria, Sunny, Flandria RZ, Jolito RZ, Nadine RZ, Sprinter RZ, etc;
  • Salata creata tip Lollo: Nika, Estrosa, Sanguine, Kriska, Lollo Bionda, Matador, Fristina, Aleppo RZ, Carmesi RZ, Constance RZ, Livigna RZ, Locarno RZ, Nation RZ, Bachus, etc;
  • Salata creata tip Batavia: Aficion RZ, Floreal, Mohican RZ, Aquarel, Model, Funtasia, etc;
  • Salata tip Iceberg: Expression, Tevion, Aviram, Argentinas RZ, Fiorette RZ, Silvinas RZ, Estival, Stallion, etc;
  • Salata de Frunze: Red Salad Bowl, Rossa Ricciolina, Salad Bowl, etc;
  • Salata Romana: Mortarella Verde D’Inverno, etc;
  • Salata Oakleaf (frunze de sterjar): Kitare RZ, Murai RZ, etc.

Plante bune premergatoare (cultivate inainte de infiintarea culturii de salata) pot fi: tomatele, vinetele, ardeiul, castravetii, fasolea, mazarea, varza, conopida, etc.

La salata este obligatorie irigarea prin aspersie sau irigarea prin picurare (prin tub sau banda de picurare). Sistemul de irigare prin picurare se amplaseaza conform distantelor de plantare, marcand astfel si locurile unde urmeaza sa facem plantarea.

Inainte de infiintarea culturii alegem cu grija soiul/hibridul de salata, astfel incat acesta sa fie adaptat culturii dorite: soi de primavara, vara, toamna; soi destinat culturii in camp deschis; cu toleranta la emiterea tijelor florale, toleranta la necroza marginala a frunzelor, toleranta la boli; etc.

Producerea rasadului de  salata cultivata in camp si gradina se face utilizand soiuri sau hibrizi adaptati culturii si momentului cultivarii (primavara, vara sau toamna).

Producerea rasadurilor de salata se face prin semanarea cu 30-40 zile inainte de plantare in rasadnite calde sau reci, dupa caz. Rasadurile se produc in tavite alveolate cu latura de 5 cm sau in cubulete nutritive. Semintele de salata vor fi semanate cate 2 (daca rasar ambele urmeaza rarirea) la o adancime de 0,5-1 cm.

La o temperatura de  15°C, semintele de salata germineaza in 4 zile.

Infiintarea culturilor de  salata  se face prin rasaduri  sau prin semanat direct in camp/gradina (la o adancime de 0,5-1 cm) in intervalul martie-august.

Rasadurile de salata la plantare in camp sau gradina trebuie sa fie bine dezvoltate (10 cm inaltime, cu 4-5 frunze adevarate bine dezvoltate, calite, Vezi fig.  la cca. 30 zile de la rasarire).

Atentie !!! Se recomanda infiintarea prin rasad produs in tavite alveolate sau la cubulete nutritive pentru a avea o uniformitate buna a plantelor.

Semanatul semintelor de salata se poate face direct in camp/gradina din toamna sau in martie-august (anul urmator) la distante de 2,5 cm intre acestea si 30 cm intre randuri.

Raritul la salata se incepe in faza de 2-3 frunze adevarate la distante de 15-45 cm intre plante, in functie de cerintele soiului/hibridului de salata.

Distanta de plantat/semanat intre randuri este de 70 cm iar distanta de plantare intre plante pe rand este de 35 cm (se planteaza cate 2 rasaduri de o parte si de alta a liniei de picurare la 15 cm, Vezi fig.). Semintele vor fi semanate cate 2 urmand sa facem rarirea (la fenofaza de 3 frunze adevarate).

Atentie !!! Daca nu vor fi respectate distantele de plantare/semanat sau nu efectuam raritul exista riscul ca salata sa nu formeze capatana.

Dupa o perioata de 5-7 zile, se verifica spatiile unde rasadurile nu s-au prins si se recurge la plantarea de noi rasaduri in golurile ramase.

Pentru combaterea buruienilor si afanarea solului in culturile de salata efectuam prasile mauale, mecanice, plivitul, erbicidatul.

Erbicidarea la culturile de salata se poate face cu:  Kerb 50 W (propizamid 50%),  Elegant 05 EC (quizalofop-p-etil); etc.

“Intotdeauna cititi si utilizati erbicidul – conform recomandarilor  de pe eticheta”

Recoltarea capatanii se face manual, pe masura ce aceasta a atins dimensiunile specifice varietatii. Plantele sunt bune de recoltat la 40-60 zile de la rasarire sau plantarea rasadului  de salata.

Fertilizarea cu gunoi de grajd bine descompus  se poate face din toamna cu 20 t/ha.

Fertilizarea de baza „starter” la salata se face cu ingrasaminte fara clor YaraMila Complex.

Pentru o fertilizare faziala  corecta utilizati programele tehnologice specifice culturii.

Atentie !!! Recomandarile de fertilizare sunt orientative, doza optima de ingrasaminte si tehnologia aplicata, se stabilesc doar in baza rezultatelor agrochimice de laborator.

Fertilizarea la salata se poate face utilizand ingrasaminte specifice: granulate, complexe (NPK + microelemente), cu eliberare prelungita, hidrosolubile, lichide, cu aminoacizi, cu alge de mare, foliare.

 

Periodic se face obligatoriu combaterea bolilor si daunatorilor la salata:

Boli la salata: Putregaiul rasadurilor (Pythium spp.), Mana salatei (Bremia lactucae), Putregaiul umed al tulpinilor si frunzelor (Sclerotinia sclerotiorum), Putregaiul (Botrytis spp.), Fuzarioza (Fusarium spp.), Rizoctonia (Rhizoctonia solani), Cercosporioza (Cercospora longissima), Rugina salatei (Puccinia opizzi), Antracnoza salatei (Microdochium panattonianum), etc.

Daunatori la salata: Limaxul cenusiu (Deroceras agreste)Limaxul mare (Limax maximus)Musculita alba de sera (Trialeurodes vaporariorum)Musculita alba a verzei (Aleyrodes brassicae), Omizile, Puricii cruciferelor (Phyllotreta spp.), Viermi sarma (Agriotes spp.)AfidelePaduchele verde al piersicului (Myzus persicae)Paduchele verde al castravetilor (Aphis gossypii) Coropisnita (Gryllotalpa gryllotalpa)CartitaMusca miniera (Liriomyza spp.), etc.

Cultura salatei in gradina si camp

Fig. 1 Cultura salatei in gradina si camp

Cultura salatei in gradina si camp

Fig. 2 Cultura salatei in gradina si camp

Cultura salatei in gradina si camp

Fig. 3 Cultura salatei in gradina si camp

Cultura salatei in gradina si camp

Fig. 4 Cultura salatei in gradina si camp

Cultura salatei in gradina si camp

Fig. 5 Cultura salatei in gradina si camp

Cultura salatei in gradina si camp

Fig. 6 Cultura salatei in gradina si camp

Cultura salatei in gradina si camp

Fig. 7 Cultura salatei in gradina si camp

Cultura salatei in gradina si camp

Fig. 8 Cultura salatei in gradina si camp

Categorie: Legume

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Cultura salatei in gradina si camp: tehnologie completa

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii