Horticultorul.ro

mai 04 2011

Cultivarea Steviei in gradina si camp

Denumire populara: Stevie, stevia

Denumire populara in alte limbi: engleza (Patience Dock)

Denumire stiintifica: Rumex patientia

Grupa legumicola: PLANTE LEGUMICOLE PERENE

Conditii de crestere:

– Stevia este o planta perena putin pretentioasa fata de sol si mediu, aceasta suporta temperaturile scazute din timpul iernii si porneste in vegetatie odata cu topirea zapezilor;

– Inradacinarea profunda o ajuta sa nu sufere de seceta, totusi nu suporta seceta prelungita si nici excesul de umiditate;

–  Prefera solurile: profunde, bogate in humus, argilo-nisipoase si bine  structurate.

Cultura steviei

Desi este o planta perena (traieste mai multi ani), cultura steviei este rentabila circa 4-5 ani, dupa care se proceda desfiintarea acesteia si infiintarea alteia noi.

Alegerea terenului

– Pentru cultura se aleg terenurile mai adapostite care sa favorizeze pornirea rapida in vegetatie, evitati cultura steviei pe terenurile grele-compacte (argiloase) si reci.

– Pentru a realiza un maxim de productie cultivati stevia pe soluri: profunde, bogate in humus, argilo-nisipoase si bine  structurate.

– Se aleg terenuri cu un grad redus  de imburuienare. Buruienile monocotiledonate „buruieni cu frunza ingusta” (mohor, pir, costrei), pot fi usor erbicidate in culturile de stevie cu erbicide specifice.

Pregatirea terenului:

  1. Nivelarea terenului (teren plan);
  2. Fertilizarea din toamna cu gunoi de grajd semifermentat (40 t/ha) sau ingrasamant complex „NPK 20-20-20” (200 kg/ha);
  3. Aratura de toamna se face la la 30-35 cm adancime, sau se sapa la cazma de toamna;
  4. Modelarea solului (toamna sau primavara) in straturi de 94 cm latime;

Infiintatea culturii:

1. Semanatul se face primavara devreme, inceput de martie (imediat dupa topirea zapezii), intr-o fereastra cu temperaturi de peste 4°C la sol. Semanatul se face in randuri la distante de: 30 cm intre randuri cu 3 randuri pe strat. Norna de samanta este de: 6 kg/ha.

Lucrari de intretinere

  1. Raritul plantelor de stevie se face in momentul cand acestea au 3-4 frunze. Raritul plantelor urmareste asigurarea unei distante de 20 cm intre plante pe rand.
  2. Prasitul steviei se face mecanizat sau manual (sapatul). Prasitul steviei se executa ori de cate ori este nevoie pentru combaterea buruienilor; Buruienile monocotiledonate „buruieni cu frunza ingusta” (mohor, pir, costrei), pot fi usor erbicidate in culturile de stevie cu erbicide specifice.
  3. Irigarea se face prin picurare cu o norma de 300 m.c./ha. Irigarea se face cu regularitate astfel incat plantele sa nu sufere de lipsa apei si imediat dupa recoltare.
  4. Fertilizarea se face – fazial – dupa recoltare (se aplica produse de la YARA. Se pot face 2-3 aplicari de ingrasaminte foliare ce contin magneziu (YaraVita Brassitrel Pro).

Cultura bio a steviei:

Stevia este usor de cultivat bio intrucat fiind o planta intalnita spontan nu are boli si daunatori care sa provoace daune majore.

Alegerea terenului pentru cultura bio spre deosebire de cea clasica presupune alegerea unui sol apt pentru cultura bio (2-3 ani se cultiva numai ingrasaminte verzi borceag si rapita care se toaca si se incorporeaza in sol ca ingrasaminte verzi).

Daunatori la stevie

Intrucat stevia este o planta intalnita spontan nu are boli si daunatori care sa provoace pagube majore, dar se pot intalnii atacuri ale afidelor si  melcilor fara cochilie “limax”.

Melcii fara cochilie “limacsi”, se pot combate eficient cu ajutorul moluscocidelor specifice, (vezi articolul destinat “Comtaterii melcilor”).

Boli:

Rugina steviei si reventului (Puccinia phragmitis).

Recoltarea steviei

Recoltarea se face esalonat (treptat) pe masura ce frunzele ajung la maturitatea de recoltare. Astfel frunzele tinere-fragede de marime corespunzatoare se taie de la baza plantei.

Productia de stevie este de circa 15-20 tone de frunze/ha.

Valorificarea recoltei de stevie se face imediat, iar transportul la locul de livrare se face cu vehicule izoterme.

Conservarea frunzelor de stevie:

1. Frunzele se oparesc si usuca la soare, se pastreaza insirate pe o ata  agatate in podul casei;

2. Frunzele se oparesc in apa timp de 15 minute, apoi frunzele se scot din apa si se pun intr-un borcan sau o sticla cu gura larga, care se leaga bine la gura.

Din frunzele conservate se pot face preparate culinare in anotimpul rece (iarna).

Producerea semintelor de stevie

Recoltarea de seminte se face im momentul cand acestea au ajuns la maturitate fiziologica – toamna (inainte sa se scuture). Recoltarea se face prin taierea tulpinilor florifere de la baza, dupa care se procedeaza la uscare si extragerea semintelor de pe planta.

Semintele extrase se vor pastra in incaperi uscate si bine aerisite pana la semanat.

Fig. 1 Stevie  (Rumex patientia)

stevie-planta-seminte-legume-de-primavara

Fig. 2 Stevie  (Rumex patientia), seminte

Categorie: Legume

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Cultivarea Steviei in gradina si camp

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii