nov. 06 2016
Cultura Tomatelor in Solarii Primavara – Ciclul I (scurt)
Cultura tomatelor in solar primavara – ciclul 1 scurt – extratimpuriu reprezinta cultura cu cele mai mari provocari, investitii si care beneficiaza si de cel mai bun pret la vanzare al productiei.
Fructele de tomate cultivate primavara in solar sunt bune de recoltat la circa 95-110 zile de la infiintarea culturii (plantare), daca plantele vor beneficia pe intreg parcursul de conditii optime de crestere-dezvoltare si toate lucrarile vor fi efectuate la timp.
Factori ecologici limitativi:
Temperatura (caldura) – tomatele sunt extrem de pretentioase fata de temperatura, astfel la temperaturi sub 3ºC, chiar si pentru putin timp, plantele de tomate ingheata, aceasta limita este deosebit de importanta pentru cultura rosiilor in solar primavara.
Plantele de tomate-rosii (Lycopersicon lycopersicum) prefera temperaturi in intervalul 20…27ºC (noaptea putem avea temperaturi mai scazute cu 7ºC decat ziua, dar nu mai scazute de 15ºC). Temperaturile minime fiziologice pentru cultura de tomate sunt de 7-10ºC. Este foarte important sa asiguram tomatelor temperaturi optime atat ziua cat si noaptea, intrucat avem nevoie de o dezvoltare armonioasa si rapida a plantelor.
La temperaturi de <15ºC si lumina scazuta (conditii frecvent intalnite primavara in solar), polenul nu mai germineaza (este steril), planta nu mai leaga noi fructe si trebuie stimulata.
Lumina: Tomatele au nevoie de lumina, o lumina de intensitate scazuta provoaca avortarea florilor.
Umiditatea (apa) – tomatele au nevoie de apa in cantitati ridicate, ca de altfel toate legumele. Seceta conduce la: cresteri reduse (plante debile si imbatranite), avortarea florilor, ofilirea si chiar moartea plantelor. Udara in exces dupa o perioada de seceta provoaca – craparea fructelor de tomate.
Udarea (irigarea) tomatelor plantate primavara in solar (extratimpurii – ciclu 1 scurt) se face obligatoriu cu ajutorul irigatiei prin picurare.
Umiditatea relativa a aerului, optima pentru tomate este in intervalul 60-70%;
Solul – tomatele au cerinte moderate fata de sol, vegeteaza pe soluri cu fertilitate moderata preferand soluri bine drenate, reavene, nisipo-lutoase, nisipoase, lutoase.
Reactia solului: tomatele-rosiile prefera un pH intre 5,5-6,8.
Salinitatea solului este masurata cu ajutorul Electro-Conductivitatii (EC). Masurarea acesteia se face cu echipamente specifice de laborator sau teren in deciSiemens pe metru (dS/m; 1 dS/m = 1 mmho/cm). Este foarte important ca la infiintarea culturii de tomate solutia solului (probe luate din primii 40-60 cm sol) sa aibă valori < 1 dS/m, intrucat tomatele se dezvolta optim pana la un EC de 2,5 dS/m – slab salinizat, dar suporta valorile unui EC-moderat salinizat 4-5 dS/m (McKenzie, R.C. 1988 & Bierhuizen & Ploeman, 1967). Cresterea salinitatii este influentata de fertilizare si tipul de fertilizant folosit.
Cultura extratimpurie de tomate-rosii primavara in ciclul 1 scurt
In general in solar se practica monocultura de tomate si se infiinteaza cel putin 2 cicluri/an (I-scurt si II-prelungit).
Hibrizi de tomate utilizati pentru ciclu 1-scurt in solar: Prekos F1, Pekonet F1; Gravitet F1, Sandoline F1, Minaret F1, Qualitet F1, Kilates F1; Valday F1; Menhir F1; Axiom F1;
Dezinfectia chimica a solului din solar se poate face cu produse ca: Nemasol 510 (metam de sodiu) – care se aplica strict conform recomandarilor de pe eticheta (se aplica cu 21 de zile inainte de plantarea culturilor); etc. Dezinfectia solului este necesara pentru combaterea daunatorilor, bolilor, semintelor de buruieni prezente in sol. Atentie !!! pentru a stabilii daca putem planta (produsul aplicat nu este toxic pentru cultura ce urmeaza a fi plantata) trebuie efectuat testul de fitotoxicitate Creson (germinarea semintelor de creson, salata).
Instalarea sistemului de irigare prin picurare (Vezi fig.). Este obligatorie irigarea prin picurare, iar sistemul de irigare se amplaseaza conform distantelor de plantare, marcand astfel si locurile unde facem plantarea (Vezi fig.).
Cultura de tomate in solar – ciclu 1 scurt, sa infiinteaza prin rasad in perioada 1-31 Martie. Rasadul trebuie sa aiba varsta de 55-60 zile de la rasarire, sa fie bine dezvoltat – 30 cm, cu sistem radicular bine dezvoltat (preferabil produs in ghivece), sa fie calit. Daca se utilizeaza un solar dotat cu centrala (Vezi fig.), prevazut cu folie dubla pe laterale si cu pod de folie in functie si de conditiile meteo, cultura se poate infiinta si in intervalul 1 – 15 Martie. Pentru solariile reci-fara incalzire (chiar si cu pod de folie si peretii dubli) se planteaza dupa 15-20 Martie, daca vremea o permite.
Distanta de plantare intre randuri este de 80 cm iar distanta de plantare intre plante pe rand este de 35 cm. Norma de plantat este de aproximativ 3.600 fire/1000 m2. In solar se utilizeaza adesea randurile duble, astfel avem grupate 2 randuri mai apropiate (60-70 cm) si un spatiu intre randurile grupate de 90-100 cm (Vezi fig.).
Fertilizarea Tomatelor in Solar
Fertilizarea de baza cu gunoi de grajd bine fermentat se poate face din toamna prin incorporare in sol cu 20t/ha.
Fertilizarea de baza „starter” se face cu ingrasaminte granulate (fara clor) cu cateva zile inainte de plantat. Ingrasamintele se incorporeaza in sol la 10-12 cm. Se spot utiliza ingrasaminte Yara Mila Cropcare NPK 11-11-21 utilizand 60 g/m2.
Fertilizarea tomatelor in solar se va face utilizand programele tehnologice specifice culturii.
Fertilizarea se poate face utilizand ingrasaminte specifice: granulate, complexe (NPK + microelemente), cu eliberare prelungita, hidrosolubile, lichide, cu aminoacizi, cu alge de mare, foliare.
Atentie !!! Recomandarile de fertilizare sunt orientative, doza optima de ingrasaminte si tehnologia aplicata, se stabilesc doar in baza rezultatelor agrochimice de laborator.
Polenizarea-legarea fructelor de tomate in solar la ciclul I este deficitara, iar in aceasta situatie este recomandata stimularea fructifcarii la tomate-rosii si utilizarea bondarilor pentru polenizare.
Pe tot parcursul cultivarii tomatelor extratimpurii in solar, se vor efectua lucrari de: completarea golurilor, musuroit, palisat, copilit, desfrunzit, carnit (dupa 3-5 inflorescente), cizelat (la unii hibrizi pentru a obtine fructe uniforme se pastreaza doar cateva din primele fructe de pe inflorescenta, eliminându-le pe cele dinspre vârf), polenizat cu bondari, stimularea florilor in vedrea legarii-fructelor, fertilizare faziala, aerisirea, combaterea bolilor si daunatorilor .
Pentru combaterea buruienilor efectuam plivitul, prasile manuale, sau aplicam la infiintare folie de mulcire neagra sau alb-negru.
Recoltarea fructelor de tomate – rosii se face in parga intrucat urmeaza sa fie comercializate in urmatoarele zile sau pentru a se pastra mai mult timp.
Combaterea Bolilor si Daunatorilor la Tomatele cultivate in solar:
Bolile tomatelor: Mana tomatelor, Alternarioza sau patarea neagra a tomatelor „solanaceelor”, Patarea cafenie, Mana la sol, Ofilirea fuzariana, Putregaiul tomatelor, Bacterioze, Putregaiul bazei tulpinii la tomate (Didymella lycopersici), Fainarea (Leveillula taurica), Boala Corky (Pyrenochaeta lycopersici), etc;
Daunatori tomatelor: Coropisnita, Acarieni, Acarianul – Paianjenul lat (Polyphagotarsonemus latus), Afide, Paduchele verde al piersicului (Myzus persicae), Omida fructelor, Molia miniera (Tuta absoluta), Musca miniera, Trips, Nematozii, Viermi sarma, Limaxul cenusiu (Deroceras agreste), Cartita, Musca plantulelor (Delia platura); Tantarul – Musculita tomatelor (Lasioptera spp.), etc.
Categorie: Legume
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Cultura Tomatelor in Solarii Primavara – Ciclul I (scurt)