dec. 17 2022
Cultura Verzei de Toamna in gradina si camp: infiintare
Cultura verzei de toamna nu este dificila daca se respecta un flux tehnologic bine pus la punct si se efectueaza toate lucrarile la timp, inclusiv cele de combatere a bolilor si daunatorilor. Cererea de varza, toamna este ridicata intrucat unele soiuri se pastreaza in stare proaspata pana in primavara in depozite sau o parte din recolta se utilizeaza la murat (varza murata).
Varza alba de toamna se cultiva pe scara larga direct in camp sau gradina.
Factori ecologici limitativi in cultivarea verzei de toamna:
Temperatura (caldura) – Varza de toamna se incadreaza la plante putin-pretentioase fata de caldura.
Temperaturile optime pentru germinarea semintelor de varza de toamna sunt situate in intervalul 15º C (germineaza in 10 zile) … 25 ºC (germineaza in 6 zile).
Varza alba (Brassica oleracea var. capitata f. alba) prefera temperaturi in intervalul 15…25ºC. Temperatura minima suportata este de 7ºC iar cea maxima 33ºC.
Pragul de minim de la care plantele sunt afectate de inghet este de -10ºC (pentru perioade scurte).
Lumina – Varza de toamna este din punct de vedere al fotoperioadei o planta de: zi neutra (12-14 ore), zi lunga (>14 ore), cu cerinte ridicate fata de lumina.
In conditii de iluminare slaba, capatana va ramane mica si afanata (improprie pentru murat), iar rasadurile se vor alungi.
Umiditatea (apa)
Varza de toamna de capatana este o cultura cu cerinte ridicate fata de umiditatea din sol, ea prefera solurile reavene. Irigarea prin picurare este obligatorie la cultura de varza de toamna.
Atentie !!! – alternanta perioadelor de seceta cu cele de umiditate excesiva in sol, cand capatanile sunt deja formate, va conduce la craparea capatanii de varza.
In faza de rasad, excesul de apa poate cauza aparitia bolilor grave precum Caderea plantutelor (Pythium ultimum).
In perioada de formare a capatanii, Varza de toamna trebuie sa primeasca o cantitate constanta de apa, deoarece sistemul ei radicular este slab dezvoltat si inradacinat superficial.
Solul – Varza de toamna este o specie cu cerinte moderate fata de sol, vegeteaza bine pe soluri cu textura usoara, fertile (bogate in materie organica), bine drenate, reavene, afanate. Planta vegeteaza pe soluri: luto-nisipoase, aluviale, argilo-nisipoase, lutoase, argiloase, argilo-lutoase.
Reactia solului: Varza de toamna prefera un pH intre 6,8-7,2. O reactie acida a solului (slab-moderat acid) va crea premizele aparitiei bolii de radacina – Hernia radacinilor de crucifere (Plasmodiophora brassicae);
Producerea rasadului de varza de toamna se face utilizand soiuri sau hibrizi tarzii (recoltam la 80-150 zile de la infiintarea culturii).
Producerea rasadului de varza se face prin semanat la adancimea de 0,6-1 cm. Semintele vor fi semanate la distanta de 2-4 cm intre acestea.
Sortimentul de soiuri si hibrizi (F1) de Varza de toamna:
- varietati de varza tarzie „de toamna” (recoltam la peste 80-150 de zile de la plantare): Buzoiana, De Buzau, Magura, Escazu F1, Agressor F1, Bucharest F1, Gloria F1, Pruktor F1, Sarmalin F1, Kilaherb F1, Empire, Hurricane F1, Histona F1, Amtrak F1, Counter F1, etc.
Semintele de varza de toamna se seamana la o adancime de 0,5-1 cm si 5 cm intre plante, apoi se uda cu grija cu o solutie de fungicid – Previcur Energy, ce are rolul de a prevenii aparitia Caderii rasadurilor (Pythium ultimum).
La o temperatura de 17-23°C, germinarea va avea loc in scurt timp (6-7 zile).
Infiintarea culturilor de Varza de toamna se face prin rasadurile produse in straturi in gradina in perioada 10-15 mai.
Rasadurile de Varza de toamna la plantare trebuie sa fie bine dezvoltate (3-4 frunze adevarate) si sa aiba circa 40-50 zile de la rasarire.
Instalarea sistemului de irigare prin picurare. Este obligatorie irigarea prin picurare (prin tub sau banda de picurare). Sistemul de irigare se amplaseaza conform distantelor de plantare, marcand astfel si locurile unde urmeaza sa facem plantarea.
Plantarea rasadurilor de Varza de toamna se face direct in camp sau gradina in intervalul 20 iunie-5 iulie
Distanta de plantare intre randuri este de 70 cm iar distanta de plantare intre plante pe rand este de 35 cm.
Dupa o perioata de 5-7 zile, se verifica spatiile unde rasadurile nu s-au prins si se recurge la plantarea de noi rasaduri in golurile ramase.
Plante bune premergatoare (cultivate inainte de infiintarea culturii de varza) pot fi: tomatele, vinetele, ardeiul, castravetii, fasolea, mazarea, etc.
Pentru combaterea buruienilor si afanarea solului in culturile de varza de toamna efectuam prasile mauale si mecanice.
Recoltarea Verzei de toamna se face in mai multe etape, incepand cu septembrie. Recoltarea se face prin taierea capatanii sub rozeta de frunze, lasand cateva frunze protectoare sa inveleasca capatana de varza.
Erbicidarea la cultura de varza se poate face cu erbicide specifice.
“Intotdeauna cititi si utilizati erbicidul – conform recomandarilor de pe eticheta”
Fertilizarea de baza la varza se face cu YaraMila Cropcare 11-11-21 30 g/mp.
Pentru o fertilizare faziala corecta utilizati programele tehnologice specifice.
Atentie !!! Recomandarile de fertilizare sunt orientative, doza optima de ingrasaminte si tehnologia aplicata, se stabilesc doar in baza rezultatelor agrochimice de laborator.
Fertilizarea se poate face utilizand ingrasaminte specifice: granulate, complexe (NPK + microelemente), cu eliberare prelungita, hidrosolubile, lichide, cu aminoacizi, cu alge de mare, foliare.
Se face obligatoriu combaterea bolilor si daunatorilor specifici:
♦ Boli la varza de toamna: Caderea plantutelor (Pythium ultimum), Rugina alba (Albugo candida), Mana verzei (Peronospora brassicae), Fainarea cruciferelor (Erysiphe communis), Patarea neagra (Alternaria brassicae), Putregaiul uscat (Phoma lingam), Putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea), Bacterioza -Nervatiunea neagra (Xanthomonas campestris), etc.
♦Daunatori la varza de toamna: Buha verzei (Mamestra brassicae), Fluturele alb al verzei (Pieris brassicae), Musca verzei (Delia brassicae), Musculita alba de sera (Trialeurodes vaporariorum), Musulita alba a verzei (Aleyrodes brassicae), Puricii cruciferelor (Phyllotreta spp.), Paduchele cenusiu al verzei (Brevicoryne brassicae), Paduchele verde al piersicului (Myzus persicae), Limaxul cenusiu (Deroceras agreste), Limaxul mare (Limax maximus), Coropisnita (Gryllotalpa gryllotalpa), Cartita, Gargarita tulpinilor de varza (Ceutorhynchus quadridens), Musca plantulelor (Delia platura), etc.
Categorie: Legume
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Cultura Verzei de Toamna in gradina si camp: infiintare