sept. 09 2016

Cultura Hreanului in gradina si camp – tehnologie completa

Cultura de Hrean in gradina_camp_150Hreanul este o leguma perena de la care recoltam si consumam  radacina carnoasa si aromata.

Factori ecologici limitativi pentru cultura de Hrean:

Partea aeriana a plantei de Hrean este afectata de temperaturile sub -5°C (partea aeriana piere iarna si se reface primavara). Planta de hrean rezista peste iarna prin organele subterane  “radacina” (rezista la temperaturi de -20°C … -33). Cresterile tinere sunt afectate de ger la temperaturi de -1°C.

Hreanul este o specie cu toleranta moderata la seceta, dar seceta afecteaza calitate radacinilor (suculenta radacinilor), motiv pentru care dupa caz, se recomanda irigarea. Excesul de umiditate in sol conduce la aparitia bolilor de sol Verticilioza, Putregaiul cenusiu la radacinilor, etc.

Hreanul   prefera solurile  fertile, reavene si bine drenate ce ii ofera conditii optime.

Irigarea prin picurare  este obligatorie in regiunile cu veri secetoase.

Atentie !!! Nu se recomanda infiintarea culturii de hrean pe terenuri cu panza freatica la suprafata. Planta de hrean se cultiva in bune conditii  pe soluri mijlocii: lutoase, luto-nisipoase, argilo-nisipoase. Pe solurile grele argiloase (radacinile se ramifica puternic si se recolteaza greu) iar pe cele usoare ‘nisipoase’ (radacinile se lignifica afectand calitatea).

Reactia solului: hreanul prefera un pH intre 6,1-7,5;

Hreanul este o planta perena cu temperament de lumina (prefera locurile insorite), dar suporta si semiumbra;

Cultura de Hrean

Cultura de Hrean se mentine o perioada de 3-4 ani, dupa care trebuie reinfiintata o cultura noua pe o alta suprafata de teren.

Culturi bune premergatoare celei de hrean sunt: mazarea, fasolea, tomatele, cartoful, ardeiul, etc.

Infiintarea culturii de hrean se face toamna dupa 15 octombrie sau   primavara in martie-aprilie in sol arat adanc din toamna la 35 cm.

Cultura de hrean infiintata utilizand butasi de radacini – de la o cultura desfiintata. Butasii se confectioneaza la o lungime de 10-15 cm, cu diametru de 1-2 cm la care se realizeaza preferabil sectiuni oblice ’45 º’  la baza (acestea au rolul de a ne indica mai rapid in timpul plantarii care este baza butasului dar si acela de a fi mai usor infipti). Butasii de radacini se planteaza primavara (martie-aprilie), vertical sau usor- inclinati cu un unghi de 30-45º (se are in vedere ca toate radacinile sa fie inclinate pe aceiasi directie) si sa avem deasupra capului fiecarui butas 2,5-5 cm de sol si radacina sa se infiga cu partea mai ingusta in jos. Plantam radacinile de hrean la 75 cm intre randuri si 45-50 cm intre plante pe rand.

La plantare se pot utiliza butasi de radacini procurate din supermarketuri sau piete. In general partea superioara a radacinii se foloseste pentru a fi consumata, iar cea inferioara mai subtire o plantam.

Pentru a obtine radacini de calitate superioara se executa lucrarea de copcit a plantelor/radacinilor  de hrean.  Copcitul hreanului se face cu ajutorul unei cazmale in 2 etape – vara cand plantele au frunze bine dezvoltate (peste 25 cm lungime) si dupa 45 zile. Lucrarea presupune indepartarea cu grija a solului din partea superioara a radacinii (7-10 cm) si eliminarea radacinilor secundare (laterale) aflate pe radacina principala, ramanand doar cele din profunzimea solului. La final se acopera radacina cu pamant pana la colet.

Pentru combaterea buruienilor la cultura de hrean efectuam prasile manuale, mecanice, plivit, erbicidare selectiva pentru monocotiledonate.

FERTILIZAREA

Fertilizarea cu gunoi de grajd (30 t/ha) toamna care va fi incorporat in sol odata cu aratura. Trebuie evitata utilizarea excesiva a gunoiului de grajd intrucat poate provoca ramificarea puternica a radacinilor.

Fertilizarea de baza se poate face incorporand odata cu plantarea un ingrasamant complex (NPK) cu eliberare prelungita.

Pentru  fertilizarea faziala se pot utiliza ingrasaminte hidrosolubile administrate prin sistemul de irigare prin picurare.

Pentru o fertilizare corecta utilizati programele tehnologice specifice culturii.

Atentie !!! Recomandarile de fertilizare sunt orientative, doza optima de ingrasaminte si tehnologia aplicata, se stabilesc doar in baza rezultatelor agrochimice de laborator.

Fertilizarea la Hrean se poate face utilizand ingrasaminte specifice: granulate, complexe (NPK + microelemente), cu eliberare prelungita, hidrosolubile, lichide, cu aminoacizi, cu alge de mare, foliare.

Recoltarea radacinilor de hrean se face toamna tarziu (sfarsit de octombrie-noiembrie) in anul II de la plantare sau primavara. Recoltarea se face cu cazmale sau furci. In caz de nevoie se pot recolta cateva radacini si in toamna primului an.

 

Combaterea Bolilor si Daunatorilor la Hrean

Boli la Hrean:

Boli foliare la cultura de Hrean: Rugina alba (Albugo candida), Septorioza (Septoria armoraciae), Patarea frunzelor (Ramularia armoraciae), Fainarea (Erysiphe cruciferarum), etc.

Boli de sol la cultura de Hrean: Verticilioza (Verticillium dahliae), Putregaiul cenusiu la radacinilor (Botrytis cinerea).

Daunatorii Hreanului:

Gandacul hreanului (Phaedon armoraciae).

Cultura de Hrean in gradina

Fig. 1 Cultura de Hrean in gradina

Cultura de Hrean in gradina

Fig. 2 Cultura de Hrean in gradina

Cultura de Hrean in gradina

Fig. 3 Cultura de Hrean in gradina

Cultura de Hrean in gradina

Fig. 4 Cultura de Hrean in gradina

Cultura de Hrean in gradina

Fig. 5 Cultura de Hrean in gradina

Categorie: Legume

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Cultura Hreanului in gradina si camp – tehnologie completa

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii