sept. 26 2016
Cultura de rucola in gradina si camp – tehnologie completa
Cultura de Rucola (Eruca vesicaria) este relativ usoara.
Odata cu prezenta frunzelor de rucola pe rafturile supermarketurilor si obisnuinta de a consuma aceasta leguma in salata, creste si necesitatea de a produce cantitati mai mari de frunze.
Frunzele de rucola sunt bune de recoltat la 25-35 zile de la rarasirea semintelor, ceea ce face ca aceasta cultura sa aduca un profit in scurt timp de la infiintare.
Factori ecologici limitativi pentru cultura de rucola in gradina si camp:
Temperatura (caldura) – rucola se incadreaza la plante moderat-pretentioase fata de caldura.
Temperaturile optime pentru germinarea semintelor sunt situate in intervalul 15…25 ºC (germineaza in 10…5 zile).
Rucola – Voinicica (Eruca vesicaria) prefera temperaturi in intervalul 15…20ºC. Temperatura minima suportata este de 7ºC iar cea maxima 28ºC.
Lumina: Rucola are cerinte moderate fata de lumina (semiumbra – soare). Planta se cultiva primavara si toamna.
In conditii de caldura (>25 ºC) si zi lunga, planta de rucola emite rapid tulpini florifere in defavoarea posibilitatii de a mai recolta frunze.
Umiditatea (apa):
Rucola este o cultura cu cerinte moderate fata de umiditatea din sol, prefera solurile reavene. Se recomanda irigarea prin picurare. Lipsa apei conduce la aparitia gustului amar.
Solul – rucola este o specie cu cerinte moderate fata de sol, vegeteaza bine pe soluri mijloci-usoare, fertile (bogate in materie organica), bine drenate, reavene, afanate. Planta prefera solurile luto-nisipoase, aluviale (zona de lunca a raurilor), argilo-nisipoase, lutoase, etc. Rucola suporta si solurile grele-compacte: argiloase, argilo-lutoase. O reactie acida a solului (slab-moderat acid) va crea premizele aparitiei bolii de radacina – Hernia radacinilor de crucifere (Plasmodiophora brassicae)
Reactia solului: rucola prefera un pH intre 6-7;
Cultura de rucola in gradina
Sortimentul de soiuri de rucola: Coltivata, Ruca, Speedy, Runway, etc.
La cultura de rucola este obligatorie – irigarea.
Infiintarea culturilor de rucola se poate face prin semanat pe randuri. Semanatul se face manual sau mecanizat.
Cultura de Rucola: semanam primavara (in martie), recoltam in Aprilie sau toamna (in septembrie). Pentru o germinare mai rapida se poate utiliza folia de germinare. Pentru esalonarea culturii de rucola semanam in 2 etape la interval de 7 zile.
Distanta de semanat intre randuri este de 15-20 cm, iar distanta de semanat intre plante pe rand este de 2,5 cm, la o adancime de semanat de 0.7-1 cm.
Pentru combaterea buruienilor si afanarea solului in culturile de rucola efectuam prasile manuale, plivitul.
Fertilizarea se poate face utilizand programele tehnologice specifice culturii.
Recoltarea frunzelor se face esalonat la 3-5 saptamani de la rasarire (frunze de 7.5-10 cm) pe masura ce aceasta a atins dimensiunile specifice de recoltare. In permanenta pe planta se vor pastra frunzele mai mici, in crestere, in situatia unei recoltari severe planta este grav afectata. Frunzele se pot pastra in frigider in pungi de plastic la 0 ºC 2-3 zile.
Boli si daunatori la rucola:
Boli: Caderea plantutelor (Pythium ultimum), Fainarea (Erysiphe cichoracearum), Hernia radacinilor la varzoase (Plasmodiophora brassicae), Rugina alba (Albugo candida), etc.
Daunatori: Musculita alba de sera (Trialeurodes vaporariorum), Musulita alba a verzei (Aleyrodes brassicae), Puricii cruciferelor (Phyllotreta spp.), Coropisnita (Gryllotalpa gryllotalpa), Tripsii, Cartita, Melci, etc.
Categorie: Legume
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Cultura de rucola in gradina si camp – tehnologie completa