feb. 18 2023

Cum transformam gunoiul de grajd in  Mranita ?

Procesul de fermentare a gunoului de grajd de bovine are loc pe o platforma special creata.

Platforma pentru fermentare se realizeaza la o distanta de 100-200 m fata de fantani si locuinte.

Platforma se realizeaza la suprafata solului, va avea forma dreptunghiulara, fundul platformei va fi ușor inclinat catre o latura, unde se construieste si un bazin ce va colecta mustul de gunoi, pe toata perioada procesului de fermentare. Fundul platformei va fi realizat din dale de beton. Bazinul colector pentru mustul de gunoi va fi preferabil din beton, acoperit cu un capac, ce previne inghetul, acesta se va goli de mustul de gunoi, ori de cate ori este nevoie.

 

Fermentarea aeroba la cald prin asezare afanata

Gunoiul de bovine se aseaza pe o platforma dreptunghiulara de 2 m latime si 3 m lungime (pentru a permite accesul aerului si a realiza descompunerea aeroba). Zilnic, se adauga gunoi de grajd de bovine  afanat,  in straturi de cca. 0,5 m inaltime, pana la inaltimea finala a platformei de fermentare de 2,2 m. Descompunerea va fi aeroba, cu degajare de caldura, iar temperatura poate ajunge si la 60-70⁰C, contribuind la distrugerea ciupercilor patogene, nematozilor, semintelor de buruieni, etc.

Pe parcursul procesului de fermentare la cald (cca. 2-3 luni), platforma va fi udata pe intreaga suprafata cu apa. Fermentația aeroba la cald dureaza cca. 2-3 luni, dupa care vom obtine un gunoi de grajd semifermentat (semidescompus), greutatea acestuia a scazut cu cca. 25 % fata de greutatea gunoiului de grajd proaspat (nefermentat).

 

Pentru obtinerea Mranitei (gunoi de grajd foarte bine fermentat) este nevoie de continuare a procesului printr-o  fermentare avansata a gunoiului de grajd de bovine, care   dureaza cca. 2-3 ani. Pe tot parcursul anului, in perioada calduroasa,  gunoiul de grajd va fi aerisit, periodic, prin amestecare si udat.

La final,  gunoiul de grajd pus la fermentat devine mranita cand va avea aspect de masa pamantoasa afanata, cu aspect grauntos, culoarea este negricioasa, greutatea a scazut cu cca. 75 % fata de greutatea gunoiului de grajd proaspat (nefermentat). Mranita contine  0.6-1,5% N (nu contine azot sub forma amoniacala); 0,4-1% P2O5; 0,7-0,8% K2O; 0,3% Ca si  are pH 7,5-7,7.

Categorie: Legume

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Cum transformam gunoiul de grajd in  Mranita ?

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii