oct. 08 2016

Fasole de Spania (Phaseolus coccineus)-descriere, cultivare

Fasolea de Spania - Phaseolus coccineus_150Fasole de Spania (Phaseolus coccineus) in engleza (Scarlet runner bean, Runner Bean) face parte din familia Fabaceae si este originara din America de Sud si Centrala. Ea este adesea cultivata pentru fructele ei (pastai), pentru boabe si ca planta ornamentala (florile ei sunt foarte atragatoare).

Fasolea de Spania pastai este preferata si cultivata pe scara larga in Anglia. Acolo productia medie anuala poate ajunge pana la 9-14 t/ha.

Fasolea de Spania (Phaseolus coccineus) este o planta anuala ce ajunge la inaltimi de pana la 3-4 m.

Frunzele sunt trifoliate (fiecare frunza are trei lobi, lungi de 7-10 cm).

Florile sunt hermaphrodite, foarte decorative, de culoare rosu-corai, ele apar incepand din luna iunie si pana in septembrie.

Florile apar la circa 4-5 saptamani dupa plantarea semintelor, prima recoltare se poate realiza la circa 70-80 zile (de la semanat). Culesul pastailor de fasole ajunse la maturitate stimuleaza inflorirea ulterioara a plantei de fasole. Culesul boabelor la fasolea de Spania se face dupa 110-120 zile.

Fructul este de tip pastaie pubescent (fin paroasa), lunga de 40 cm si lata de 2,5 cm, carnoasa, turtita (aplatizata), dreapta de culoare verde. In interiorul pastaii se gasesc semintele de tip boabe de culoare maro.

Cultivarea fasolei de Spania se poate realiza in soluri nisipoase, mediu-argiloase, bine drenate, fertile si un pH intre 5,5-7,5.

Infiintarea culturii la Fasolea de Spania (Phaseolus coccineus)  se face prin samanta, existand numeroase soiuri. Semintele se seaman direct in sol in cuiburi/randuri si se paliseaza.

Fertilizarea se poate face utilizand ingrasaminte specifice: granulate, complexe (NPK + microelemente), cu eliberare prelungita, hidrosolubile, lichide, cu aminoacizi, cu alge de mare, foliare.

Boli la Fasole de Spania:

Boli de sol: Ofilirea fuzariana a fasolei (Fusarium spp.)Putregaiul radacinii si bazei tulpinii (Rizoctonia solani).

Boli: Antracnoza fasolei (Colletotrichum lindemuthianum)Arsura bacteriana a fasolei (Xanthomonas campestris pv. phaseoli  sin.  Xanthomonas phaseoli), Rugina fasolei (Uromyces appendiculatus), Putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea), etc.

Daunatori la fasolea de gradina:

Gargarita fasolei (Acanthoscelides obtectus), Acarienii – Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae)Musculita alba de sera (Trialeurodes vaporariorum), Puricele verde (Sminthurus viridis), Paduchele radacinilor (Sminthurides betae), Paduchele negru de frunze (Aphis fabae), Paduchele verde al piersicului (Myzus persicae)Limaxul cenusiu (Deroceras agreste)Musca plantulelor (Delia platura)Omida-Fluturele Scaietilor (Vanessa cardui), etc.

Fasolea de Spania (Phaseolus coccineus)

Fig. 1 Fasolea de Spania (Phaseolus coccineus)

Fasolea de Spania (Phaseolus coccineus)

Fig. 2 Fasolea de Spania (Phaseolus coccineus)

Fasolea de Spania (Phaseolus coccineus)

Fig. 3 Fasolea de Spania (Phaseolus coccineus)

Fasolea de Spania (Phaseolus coccineus)

Fig. 4 Fasolea de Spania (Phaseolus coccineus)

Fasolea de Spania (Phaseolus coccineus)

Fig. 5 Fasolea de Spania (Phaseolus coccineus)

Fasolea de Spania (Phaseolus coccineus)

Fig. 6 Fasolea de Spania (Phaseolus coccineus)

Fasolea de Spania (Phaseolus coccineus)

Fig. 7 Fasolea de Spania (Phaseolus coccineus)

Categorie: Legume

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Fasole de Spania (Phaseolus coccineus)-descriere, cultivare

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii