ian. 07 2024
Fenofaze la Tomate – Rosii: in imagini
Cunoasterea si stabilirea fenofazei (stadiul fenologic de crestere si dezvoltare din ciclul de viața al plantelor de tomate, pe parcursul unei culturi) in care se gaseste cultura de tomate/rosii este deosebit de importanta, intrucat ne ajuta in executarea/aplicarea corecta si la timp (momentul optim) a lucrărilor/tehnologiilor, necesare in culturile din solar, sera, camp, ghivece: ex. aplicare lucrari (plantare, norma de udare/irigare, musuroit, palisare/legare, copilit, polenizare, desfrunzit, carnit, prasit, recoltare, etc.), aplicarea schemei/tehnologiei de fertilizare la sol/substrat, fertilizare foliara, aplicarea tratamentelor pentru combaterea bolilor si dăunătorilor, aplicarea regulatorilor de creștere si fructificare, etc.
In prezent, cele mai utilizate codificari pentru fenofaze sunt realizate conform “BBCH – scale”. Sistemul BBCH (cod zecimal de la 00-100) a condus la o uniformizare a tuturor sistemelor create pentru fenofazele tuturor culturilor agricole si horticole si utilizarea facila a acestor codificari in sistemele informatice moderne. Sistemul BBCH a fost creat pentru prima data in 1991 de catre Lancashire R. D. si colaboratorii, iar de atunci si pana astazi a suferit numeroase imbunatatiri si au aparut noi editii coordonate de catre diversi autori.
0 Germinarea la tomate
Germinarea este reprezentata de fazele prin care trece sămânța din momentul in care este semănată si pana când plantulele (plantă mică, nedezvoltată, abia ieșită din sămânță) răsar
BBCH 00 – semințe uscate (aflate in stadiul de repaus) de tomate, Vezi fig.;
BBCH 01 – inceputul fenomenului de imbibiție: apa din substrat/sol patrunde in gelurile coloidale ale celulelor semințelor semanate. Semințele semanate isi maresc volumul si greutatea intrând astfel in contact cu apa;
BBCH03 – Imbibiția (fenomen ce sta la baza patrunderii apei in celule semintelor si conduce la marirea volumului, umflarea si germinare) semințelor semanate este finalizata. La finalul imbibiției forța de absorbție a apei devine 0;
BBCH05 – Radicula (radacinuta) a ieșit din sămânța de tomate (semințe încolțite);
BBCH07 – Hipocotilul (porțiune din tulpina unei plantule cuprinsă între cotiledoane și radicula) si cotiledoanele (prima formațiune foliară a embrionului plantelor cu semințe, asemănătoare frunzelor, care servește la hrănirea plantei imediat după încolțire) penetrează învelișul (tegumentul seminal) semințelor.
BBCH09 – Răsărire: cotiledoanele penetrează suprafața solului/substratului.
1 Dezvoltarea / Evoluția frunzelor de tomate
BBCH10 – Cotiledoanele sunt complet dezvoltate/desfăcute;
BBCH11 – Prima frunză adevărată de pe tulpina principala este, complet desfăcută;
BBCH12 – A 2-a frunză adevărată de pe tulpina principala este, complet desfăcută;
BBCH13 – A 3-a frunză adevărată de pe tulpina principala este, complet desfăcută
- Etapele continua pana la …
BBCH19 – A 9-a frunză adevărată sau mai multe frunze, de pe tulpina principala este/sunt, complet desfăcute
2 Dezvoltarea / Formarea lăstarilor laterali (copili/tulpini) la: tomatele cu creștere determinata (aceste formeaza numeroase tulpini, au aspect de tufa, se cultiva in camp), ardei in gradina si câmp, vinete in gradina si câmp
BBCH21 – primul copil (lăstar lateral ce apare la subsuoara frunzelor pe tulpina principala, lasat sa evolueze va forma tulpini laterale) este vizibil la subsuoara frunzei;
BBCH22 – al 2-lea copil (lăstar lateral ce apare la subsuoara frunzelor pe tulpina principala, lasat sa evolueze va forma tulpini laterale) este vizibil la subsuoara frunzei;
- Etapele continua pana la …
BBCH29 – 9 – sau mai multi lăstari laterali (copil -ce apare la subsuoara frunzelor pe tulpina principala, lasat sa evolueze va forma tulpini laterale) sunt vizibili la subsuoara frunzei.
La tomatele cu creștere semideterminata si nedeterminata a tulpinii, apariția copililor (lăstarilor laterali) are loc in același timp cu apariția inflorescențelor (stadiul de creștere/dezvoltare Nr. 5), iar pentru acestea codificarea din stadiul de Creștere/Dezvoltare Nr. 2 nu este necesara (nu este de luat in seama).
5 Aparitia & Evolutia inflorescentelor
BBCH51 – aparitia primei inflorescente (primul boboc erect este vizibil);
BBCH52 – aparitia celei de a 2-a inflorescente (primul boboc erect este vizibil);
BBCH53 – aparitia celei de a 3-a inflorescente (primul boboc erect este vizibil);
- Etapele continua pana la …
BBCH59 – aparitia celei de a 9-a inflorescente (primul boboc erect este vizibil), 9 sau mai multe inflorescente sunt prezente pe planta de tomate;
6 Inflorirea tomatelor
BBCH61 – Prima inflorescența: prima floare este deschisa;
BBCH62 – a 2-a inflorescența: prima floare este deschisa;
BBCH63 – a 3-a inflorescența: prima floare este deschisa;
- Etapele continua pana la …
BBCH69 – a 9-a inflorescența: prima floare este deschisa; 9 sau mai multe inflorescențe cu flori deja deschise;
7 Dezvoltarea fructelor
BBCH71 – primul ciorchine cu fructe de tomate: primul fruct a atins dimensiunile specifice soiului/hibridului;
BBCH72 – al 2-lea ciorchine cu fructe de tomate: primul fruct a atins dimensiunile specifice soiului/hibridului;
BBCH73 – al 3-lea ciorchine cu fructe de tomate: primul fruct a atins dimensiunile specifice soiului/hibridului;
- Etapele continua pana la …
BBCH79 – al 9-lea ciorchine cu fructe de tomate: primul fruct a atins dimensiunile specifice soiului/hibridului; 9 sau mai multe ciorchine cu fructe de tomate au atins dimensiunea si forma specifica/tipica soiului/hibridului;
8 Ajungerea la maturitate a fructelor si semințelor
BBCH81 – 10% din fructe prezinta culoarea (tipica/specifica soiului/hibridului de tomate) de fructe coapte;
BBCH82 – 20% din fructe prezinta culoarea (tipica/specifica soiului/hibridului de tomate) de fructe coapte;
BBCH83 – 30% din fructe prezinta culoarea (tipica/specifica soiului/hibridului de tomate) de fructe coapte;
BBCH84 – 40% din fructe prezinta culoarea (tipica/specifica soiului/hibridului de tomate) de fructe coapte;
BBCH85 – 50% din fructe prezinta culoarea (tipica/specifica soiului/hibridului de tomate) de fructe coapte;
BBCH86 – 60% din fructe prezinta culoarea (tipica/specifica soiului/hibridului de tomate) de fructe coapte;
BBCH87 – 70% din fructe prezinta culoarea (tipica/specifica soiului/hibridului de tomate) de fructe coapte;
BBCH88 – 80% din fructe prezinta culoarea (tipica/specifica soiului/hibridului de tomate) de fructe coapte;
BBCH89 – fructele sunt complet coapte, acestea prezinta culoarea tipica/specifica soiului/hibridului de tomate;
9 Ajungerea plantelor la senescența (îmbătrânire)
BBCH97 – Plantele sunt moarte/uscate;
BBCH99 – Recoltam total toata producția de tomate;
FENOFAZE la ROSII / TOMATE in IMAGINI
0 Germinarea la tomate

BBCH03 – Imbibiția (fenomen ce sta la baza patrunderii apei in celule semintelor si conduce la marirea volumului, umflarea si germinare) semințelor semanate este finalizata. La finalul imbibiției forța de absorbție a apei devine 0
1 Dezvoltarea / Evoluția frunzelor de tomate
2 Dezvoltarea / Formarea lăstarilor laterali (copili/tulpini) la: tomatele cu creștere determinata (aceste formeaza numeroase tulpini, au aspect de tufa, se cultiva in camp), ardei in gradina si câmp, vinete in gradina si câmp

BBCH21 – primul copil (lăstar lateral ce apare la subsuoara frunzelor pe tulpina principala, lasat sa evolueze va forma tulpini laterale) este vizibil la subsuoara frunzei

BBCH22 – al 2-lea copil (lăstar lateral ce apare la subsuoara frunzelor pe tulpina principala, lasat sa evolueze va forma tulpini laterale) este vizibil la subsuoara frunzei

BBCH23 – al 3-lea copil (lăstar lateral ce apare la subsuoara frunzelor pe tulpina principala, lasat sa evolueze va forma tulpini laterale) este vizibil la subsuoara frunzei

BBCH29 – 9 – sau mai multi lăstari laterali (copil -ce apare la subsuoara frunzelor pe tulpina principala, lasat sa evolueze va forma tulpini laterale) sunt vizibili la subsuoara frunzei
5 Aparitia & Evolutia inflorescentelor
6 Inflorirea tomatelor
7 Dezvoltarea fructelor

BBCH71 – primul ciorchine cu fructe de tomate: primul fruct a atins dimensiunile specifice soiului/hibridului
8 Ajungerea la maturitate a fructelor si semințelor

BBCH81 – 10% din fructe prezinta culoarea (tipica/specifica soiului/hibridului de tomate) de fructe coapte

BBCH83 – 30% din fructe prezinta culoarea (tipica/specifica soiului/hibridului de tomate) de fructe coapte

BBCH85 – 50% din fructe prezinta culoarea (tipica/specifica soiului/hibridului de tomate) de fructe coapte

BBCH87 – 70% din fructe prezinta culoarea (tipica/specifica soiului/hibridului de tomate) de fructe coapte

BBCH89 – fructele sunt complet coapte, acestea prezinta culoarea tipica/specifica soiului/hibridului de tomate
Categorie: Legume
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Fenofaze la Tomate – Rosii: in imagini