Horticultorul.ro

sept. 17 2016

Gogosarul: descriere, soiuri, utilizare

Gogosarul_150Denumire populara:  Ardeiul Gogosar, Gogosar

Denumire populara in alte limbiengleza (Romanian pepper)

Familia: SOLANACEAE

Plantele de ardei tip gogosar  fac parte aceeasi familie botanica cu: TomateleVinetele si Cartoful.

Denumire stiintifica: Capsicum annuum  ‘Gogosar

Origine:

Ardeiul gogosar este reprezentativ pentru Romania si tarile riverane. Soiurile de gogosari sunt cultivate doar in tari ca Romania, Bulgaria, Serbia, Ungaria, Moldova.

Grupa legumicola: SOLANACEE sau SOLANO-FRUCTOASE

Importanta ardeiului gogosar:

Fructele de gogosar sunt bogate in:

– antioxidanti;  vitamine (A, B, C, K), acid folic, si alte minerale (fier, magneziu, zin, selenium), fructele rosii contin cantitati importante de licopen.

Ardeiul gogosar se utilizeaza pentru:

– consum in stare proaspata: fructul se poate consuma toamna crud, copt, gatit (gogosar umplut, zacusca, etc) sau conservat (muraturi);

– industrializare: muraturi, conserve, etc.

– cure pentru detoxifierea organismului, etc.

Bazine legumicole in care se cultiva gogosarul: ardeiul tip gogosar se cultiva in tara noastra pe suprafete intinse in: spatii protejate (solarii, sere), gradini sau direct in camp.

Cultura ardeiului tip gogosar in camp si solar este puternic dezvoltata in zone ca: Matca -Tecuci, Adunatii Copaceni, Vidra, Izbiceni, Baleni-Sarbi, Seleusi (Arad), Macea – Curtici, Braila, etc.;

Cultura ardeiului tip gogosar in camp & gradina: Braila, Sirlau, Tecuci, Baleni Sarbi, Lunguletu, Movilita, Maia, Vidra, Varasti, Dobreni; Poiana (Jud. Constanta); Jirlău (Jud. Braila).

Caracteristicile hibrizilor sau soiurilor de ardei gogosar:

  • Precocitatea soiului sau hibridului (F1): se cuantifica in numarul de zile de la  plantarea  rasadului  pana  la recoltarea primelor fructe. Astfel soiurile de gogosar le putem impartii in   timpurii  (< 90 zile), semitimpurii  (90-95 zile),  semitarzii (150-155 zile), tarzii ‘tardive’ (> 160 zile);
  • Productivitatea soiului sau hibridului;
  • Caracteristici ale ardeiului tip gogosarculoarea este diferita, de la formarea fructului (verde) pana cand acesta ajunge la maturitate (culoarea rosie); forma – ardeiul gogosar este un ardei cu forma turtita, cu 3-4 lobi;  greutatea variaza intre 100-240;  gustul, fermitatea si grosimea  pulpei rezistenta la pastrare.
  • Destinatia productiei: ardeiul gogosar se poate cultiva pentru consum in stare proaspata, conserve (muraturi), preparate culinate sau industrializare;
  • Toleranta sau rezistenta soiului sau hibridului (F1) la unele boli sau daunatori;
  • Locul de cultivare : sera, solar, camp, gradina.

Sortimentul actual de ardei gogosar:

Sortimentul de ardei este reprezentat in special de hibrizi (F1) si mai putin de soiuri.

Hibrizii de ardei tip gogosar (F1) au calitati deosebite (heterozis, toleranta la boli si daunatori, fructe mari si uniforme, rezistenta la transport, etc). De la hibrizii de ardei gogosar (F1) nu se recolteaza niciodata seminte datorita segregarii caracterelor in F2 „legea  segregarii caracterelor” (plantele care rezulta din semintele ardeilor hibrizi, vor avea fructe diferite ca marime, realizeaza o productie scazuta, etc).

Sortimentul de ardei gogosar difera, el fiind adaptat la cerintele pietei si este specific tipului de cultura practicat (solar, sera, camp, gradina).

Pe piata se gasesc seminte de ardei gogosar produse de mari companii din: Romania, Elvetia,  Serbia, Olanda, Bulgaria si Ungaria.

Va prezentam cateva din cele mai cultivate varietati (hibrizi F1, soiuri) de ardei gogosar: Syngenta: Kabala F1,  ZKI: Bihar F1, Monsanto-Seminis: Gogomax F1, Pritavit F1, Romanesti: Splendens, Splendid, Cornel, etc.

Factori ecologici limitativi:

Temperatura (caldura) – ardeiul gogosar este pretentios fara de caldura. Plantele de gogosar prefera temperaturi de 21-26 ºC, dar suporta si temperaturi mai ridicate 35 ºC.

Limita inferioara pentru plantele de ardei este de 15 ºC (sub aceasta valoare plantele nu  mai cresc). La temperaturi < 1 ºC plantele de ardei gogosar mor.

Semintele germineaza bine la un optim de (24-27 ºC) si un minim de 16 ºC (temperaturile mai scazute intarzie germinarea semintelor).

Lumina – ardeiul gogosar iubeste lumina, lipsa acesteia provoaca cresterea vegetativa in dauna fructificarii. Soarele si temperaturile excesive de vara afecteaza fructele de gogosar, de aceea plantele din solar trebuiesc umbrite cu plasa de umbrire.

Umiditatea (apa) – gogosarul are nevoie de apa in cantitati ridicate. Seceta conduce la:  cresteri reduse, „plante debile si imbatranite”, avortarea florilor, ofilirea si chiar moartea plantelor. Udarea (irigarea) ardeiului gogosar se face cel mai usor, comod si ieftin cu ajutorul unui sistem de irigare prin picurare.

pH-ul substratului pentru rasadurile de ardei gogosar este deosebit de important, acesta trebuie sa aiba valori in intervalul (5,5-6,5). Un pH < 5,5 conduce la moartea plantutelor abia rasarite. Verificati cu atentie valoarea pH – ului (de obicei este scris pe sac sau cu ajutorul hartiei de pH).

Cultura ardeiului gogosar

Cultura ardeiului gogosar se practica in spatii protejate (solar, sera), direct in camp sau gradina.

Semintele de ardei  tip gogosar germineaza mai greu, de aceea trebuie stimulate cu Atonik;

In sere si solarii, primavara este necesara polenizarea cu bondari, pentru a diminua numarul florilor avortate;

In perioadele calduroase de vara soiurile de ardei tip gogosar sunt puternic afectate de Carenta de calciu.

Fertilizarea se poate face utilizand produse de la: YARA.

Recoltarea ardeiului gogosar

Gogosarul  se recolteaza la maturitatea biologica (cand capata culoarea rosie). Culoarea rosie a ardeiului tip gogosar este contitionata de factorii de mediu (temperatura, precipitatii, ore insolatie, fotoperioada, etc).  Chiar daca aduce profit mai tarziu fermierilor, gogosarul este preferat de consumator intrucat culoarea rosie este legata direct de un continut mai crescut de vitamine, licopen si beta-caroten.

Boli si daunatori la ardeiul tip gogosar

Bolile rasadurilor: Caderea si putrezirea plantutelor (Pythium spp.)Ofilirea fuzariana, Bacterioze, etc.;

Bolile ardeilor: Alternarioza sau patarea neagra a  „solanaceelor”Ofilirea fuzarianaPutregaiul „Botrytis”Fainarea la ardei (Leveillula taurica),  Bacterioze, etc;

Daunatori ardeilor tip gogosra:   CoropisnitaAcarieniAcarianul – Paianjenul lat (Polyphagotarsonemus latus)AfidePaduchele verde al piersicului (Myzus persicae)Paduchele verde al castravetilor (Aphis gossypii) Omida fructelorSfredelitorul porumbului (Ostrinia nubilalis)TripsNematozii, Viermi sarmaLimaxul cenusiu (Deroceras agreste)Musca miniera (Liriomyza spp.)Musca plantulelor (Delia platura), etc.

Fig. 1 Ardeiul Gogosar Capsicum annuum 'Gogosar'

Fig. 1 Ardeiul Gogosar (Capsicum annuum ‘Gogosar’)

Fig. 1 Ardeiul Gogosar Capsicum annuum 'Gogosar'

Fig. 2 Ardeiul Gogosar (Capsicum annuum ‘Gogosar’)

Fig. 1 Ardeiul Gogosar Capsicum annuum 'Gogosar'

Fig. 3 Ardeiul Gogosar (Capsicum annuum ‘Gogosar’)

Fig. 1 Ardeiul Gogosar Capsicum annuum 'Gogosar'

Fig. 4 Ardeiul Gogosar (Capsicum annuum ‘Gogosar’)

Fig. 1 Ardeiul Gogosar Capsicum annuum 'Gogosar'

Fig. 5 Ardeiul Gogosar (Capsicum annuum ‘Gogosar’)

Fig. 1 Ardeiul Gogosar Capsicum annuum 'Gogosar'

Fig. 6 Ardeiul Gogosar (Capsicum annuum ‘Gogosar’)

Categorie: Legume

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Gogosarul: descriere, soiuri, utilizare

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii