Horticultorul.ro

apr. 07 2016

Infiintarea culturii de cartof in gradina si camp

Infiintarea culturii de cartofPentru plantarea cartofilor in gradina/camp trebuie parcursi cativa pasi.

Factori Ecologici Limitativi pentru cultivarea cartofului:

Temperatura (caldura) – cartoful se incadreaza la plante moderat-pretentioase fata de caldura.

Cartoful (Solanum tuberosum) prefera temperaturi in intervalul 15…25ºC. Temperatura minima suportata este de 7ºC iar cea maxima 30ºC.

Pragul de minim de la care plantele sunt afectate de inghet este de   -1ºC. Pragul de minim de la care cresterile tinere sunt afectate de inghet este de 0 ºC.

Lumina: Cartoful este o specie cu temperament de lumina (prefera locurile insorite). Are nevoie de cel putin 6 ore de soare in fiecare zi. Este o planta de zi lunga (> 14 ore/zi).

Umiditatea (apa):

Cartoful este o cultura cu cerinte ridicate fata de umiditatea din sol, prefera solurile reavene. Irigarea este aproape obligatorie la cultura de cartof in perioadele secetoase. Atentie !!! – umiditatea in exces poate conduce la aparitia bolilor specifice.

Solul – Cartoful este o specie cu cerinte moderate fata de sol, vegeteaza bine pe soluri mijlocii-usoare, fertile (bogate in materie organica), bine drenate, reavene, afanate. Planta prefera solurile luto-nisipoase, aluviale (zona de lunca a raurilor), nisipoase, etc. Cartoful suporta si solurile lutoase.

Atentie !!! Nu cultivam cartof pe terenuri cu risc de stagnare a apei sau pe care au aparut procese de pseudogleizare.

Reactia solului: cartoful prefera un pH intre 5.5-6.5 dar vegeteaza in valori mai largi de pH intre 4.5-7.6;

Culturile de cartof se infiinteaza de regula pe terenuri plane sau cu o panta de maxim  13º. Pentru a putea recolta cartoful cu ajutorul combinei, panta maxima acceptata este de  7º.

Rotatia culturii:  cartoful nu suporta monocultura (sa cultivam ani la rand cartof dupa cartof) motiv pentru care se face o rotatie a culturii de 2-4 ani. Bune premergatoare pentru cartof sunt: cereale paioase (grau, triticale, orz, orzoaica, ovaz), porumb, dovleci, fasole, mazare, bob, ceapa, varza.

Pregătirea terenului pentru cultivarea cartofului

Mobilizarea adanca a solului se face inca din toamna, printr-o aratura la 28-30 cm, sau sapat la cazma.

Primavara  inainte de infiintarea culturii, solul se sapa la cazma sau se ara (28-30 cm),  se marunteste si se niveleaza cu ajutorul cultivatorului, combinatoarelor, grapei cu disc, grapa cu colti, etc. In gradini maruntim si nivelam cu ajutorul frezei,  motocultorului (motosapei) echipate cu freza sau unelte manuale (sapa si grebla).

Fertilizarea de baza  se face cu gunoi de grajd fermentat 5 luni  (in toamna-sub aratura de baza, 30 t/Ha) si inainte de plantare cu  ingrasaminte granulate (fara clor). Se pot utiliza ingrasaminte granulate   Yara Mila Cropcare NPK  (20 – 60 g/mp).

Fertilizarea faziala se poate face utilizand produse de la: YARA.  

Atentie !!! Recomandarile de fertilizare sunt orientative, doza optima de ingrasaminte si tehnologia aplicata, se stabilesc doar in baza rezultatelor agrochimice de laborator.

Tuberculii de cartof  (samanta de cartofi):

Ideali sunt tuberculii de marime mijlocie 3,5-4 cm diametru (50-70 g/tubercul).

Plantatul  tuberculilor neincoltiti (plantarea cartofilor) se face in intervalul 20 martie –  15 aprilie (in functie de zona), dupa ce terenul s-a zvantat  bine si se poate lucra cu scule de gradina sau mecanizat.

Norma de plantat este de 50-70 mii de tuberculi/ha (3.000-4.000 Kg/ha).

Adancimea de plantat este de 9-19 cm (strat de pamant – bilonat deasupra tubercululilor)distanta intre randuri  50-70 cm; iar distanta intre plante pe rand 20-27 cm. Plantatul tuberculilor se poate face si manual (1-2 tuberculi la cuib), pe suprafete mici (Vezi fig.) sau  cu masini de plantat tuberculi de cartof   pentru camp.

Plantarea se poate face pe rigole deschise cu rarita (Vezi fig.), urmand sa plantam manual (Vezi fig.). La final se fac biloane  (9-19 cm deasupra tuberculilor) – mecanizat sau manual.

Irigarea culturii de cartof se poate  face prin: picurare (tehnologia ideala), aspersie.

1

Fig. 1 Deschiderea rigolelor in vederea plantarii cartofului

2

Fig. 2 Plantarea manuala  pe rigole

plantarea cartofului-in camp-gradina

Fig. 3 Plantarea manuala  pe rigole, administrarea de ingrasaminte NPK granulate

4

Fig. 4 Plantarea manuala  pe rigole, administrarea de ingrasaminte NPK granulate

Infiintarea culturii de cartof-camp

Fig. 5 Acoperirea tuberculilor sub forma de biloane

Categorie: Legume

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Infiintarea culturii de cartof in gradina si camp

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii