Horticultorul.ro

apr. 25 2016

Infiintarea culturii de Sparanghel

Infiintarea culturii de Sparanghel-1Sparanghelul  (Asparagus officinalis) este o planta perena, originara in Europa, Africa de Nord sau vestul Asiei, cultivata din ce in ce mai mult si in tara noastra pentru lastarii tineri consumati ca si legume.

Planta de  Sparanghel  traieste  pana la 20-25 ani si ajunge la inaltimi de 1-1.5 m.

Sparanghelul prefera zonele cu temperaturi calde si nopti reci.

Puietii  de Sparanghel  sunt scosi  primavara, inaintea plantarii pentru a se evita deshidratarea radacinilor.  Daca nu se planteaza imediat acestia se pot stratifica in nisip reavan la 4-5ᵒC in beciuri.

La achizitionarea  materialului de plantat, trebuie sa se tina cont de starea de sanatate a acestuia; este bine sa aiba minim 3 muguri; radacinile sa fie intregi si turgescente; varsta acestuia  preferabil de 1 an dar se utilizeaza si de 2 ani  si  este recomandat  sa se utilizeze, daca este posibil,  exemplare de  hibrizi mascului intrucat  acestia produc un numar mai mare de lastari comestibili comparativ cu cei femeli.

Pentru infiintarea a 1 ha de cultura sunt necesari 14.000-16.500 puieti.

La alegerea unei  locatiei optime pentru cultivarea Sparanghelului trebuie sa se tina cont de mai multi factori, intrucat plantatia poate fi mentinuta si 15 ani.

Solul este foarte important pentru o crestere optima a Sparanghelului. El prefera solul bine drenat, cu fertilitate medie,  usor (nisipos), umiditate redusa si pH intre 6,5-7,0.

Plantarea Sparanghelului trebuie sa se faca intr-o locatie insorita (cel putin 6-7 ore de soare /zi), atunci cand temperaturile din sol au ajuns la 10C.

Pregatirea terenului se face prin saparea unui sant la o adancime de 60-70 cm (2 cazmale) si 30-40 cm latime (Vezi fig). Distanta intre santuri este de 1,5-1,7 metri.

Durata de viata a Sparanghelului depinde de adancimea de plantare, la care incepe sa inradacineze. 
In santul  sapat   se pot adauga ingrasaminte in amestec cu solul  dislocat. Se pot utiliza   ingrasaminte organice  (gunoi de grajd bine fermentat  ‘mranita’  10 l/mp)  si minerale – complexe  (Complex NPK 12-11-18 + 20% SO3),  pentru a face posibila o dezvoltare  optima a  plantelor de Sparanghel.

Plantarea Sparanghelului se pate face primavara   in  aprilie.

Inainte de plantare, se modeleaza din substrat musuroaie de pamant inalte de 20-30 cm in santurile create, peste acestea se vor aseza radacinile de Sparanghel la o adancime de 25-30 cm fata de nivelul solului. Radacinile de Sparanghel se asaza cu grija, incercand asezarea radacinilor in jurul musuroiului de pamant intr-o pozitie cat mai naturala (Vezi fig.). Pozitia fiecarei plante de sparanghel se poate marca cu ajutorul unor tutori de bambus.

Distanta intre plante pe rand trebuie sa fie de 30-50 cm, iar intre randurile de Sparanghel de 1.5-1.7 m (Vezi fig.).

Dupa pozitionarea radacinilor, se acopera cu mare grija cu sol afanat (10 cm). Se taseaza usor pamantul depus, apoi se continua umplerea gropilor folosind o lopata, iar la final se uda cu o cantitate moderata de apa.  In perioada de cresterea se recomanda udarea folosind o cantitate moderata de apa astfel incat solul sa fie mentinut reavan.

In primavara viitoare se recomanda  bilonarea –  cu pamant sau preferabil nisip obtinandu-se biloane inalte de 25-30 cm inaltime deasupra solului, locul in care se vor dezvolta lastarii de Sparanghel.

Primii lastari apar la  circa o saptamana de la plantare, dar se recomanda recoltarea acestora doar in anul 3 de la plantare.

Fertilizarea culturii se poate face utilizand tehnologii si produse de la: YARA.

Infiintarea culturii de Sparanghel-puiet

Fig. 1 Puiet de Sparanghel de 1 an

Infiintarea culturii de Sparanghel-sapat 2-cazmale

Fig. 2 Pregatirea santului de plantat prin sapat la 2  cazmale

Infiintarea culturii de Sparanghel-2

Fig. 3 Plantarea sparanghelului

Infiintarea culturii de Sparanghel-3

Fig. 4 Infiintarea culturii de Sparanghel, plantarea puietilor de 1 an

Infiintarea culturii de Sparanghel-4

Fig. 5 Infiintarea culturii de Sparanghel

Categorie: Legume

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Infiintarea culturii de Sparanghel

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii