apr. 25 2016
Infiintarea culturii de Sparanghel prin plantare de puieti
Sparanghelul (Asparagus officinalis) este o planta perena, originara in Europa, Africa de Nord sau vestul Asiei, cultivata din ce in ce mai mult si in tara noastra pentru lastarii tineri consumati ca si legume.
Planta de Sparanghel traieste pana la 20-25 ani si ajunge la inaltimi de 1-1.5 m.
Sparanghelul prefera zonele cu temperaturi calde si nopti reci.
Puietii de Sparanghel sunt scosi primavara, inaintea plantarii pentru a se evita deshidratarea radacinilor. Daca nu se planteaza imediat acestia se pot stratifica in nisip reavan la 4-5ᵒC in beciuri.
La achizitionarea materialului de plantat, trebuie sa se tina cont de starea de sanatate a acestuia; este bine sa aiba minim 3 muguri; radacinile sa fie intregi si turgescente; varsta acestuia preferabil de 1 an dar se utilizeaza si de 2 ani si este recomandat sa se utilizeze, daca este posibil, exemplare de hibrizi mascului intrucat acestia produc un numar mai mare de lastari comestibili comparativ cu cei femeli.
Pentru infiintarea a 1 ha de cultura sunt necesari 14.000-16.500 puieti.
La alegerea unei locatiei optime pentru cultivarea Sparanghelului trebuie sa se tina cont de mai multi factori, intrucat plantatia poate fi mentinuta si 15 ani.
Solul este foarte important pentru o crestere optima a Sparanghelului. El prefera solul bine drenat, cu fertilitate medie, usor (nisipos), umiditate redusa si pH intre 6,5-7,0.
Plantarea Sparanghelului trebuie sa se faca intr-o locatie insorita (cel putin 6-7 ore de soare /zi), atunci cand temperaturile din sol au ajuns la 10ᵒC.
Pregatirea terenului se face prin saparea unui sant la o adancime de 60-70 cm (2 cazmale) si 30-40 cm latime (Vezi fig). Distanta intre santuri este de 1,5-1,7 metri.
Durata de viata a Sparanghelului depinde de adancimea de plantare, la care incepe sa inradacineze.
In santul sapat se pot adauga ingrasaminte in amestec cu solul dislocat. Se pot utiliza ingrasaminte organice (gunoi de grajd bine fermentat ‘mranita’ 10 l/mp) si minerale – complexe (Complex NPK 12-11-18 + 20% SO3), pentru a face posibila o dezvoltare optima a plantelor de Sparanghel.
Plantarea Sparanghelului se pate face primavara in aprilie.
Inainte de plantare, se modeleaza din substrat musuroaie de pamant inalte de 20-30 cm in santurile create, peste acestea se vor aseza radacinile de Sparanghel la o adancime de 25-30 cm fata de nivelul solului. Radacinile de Sparanghel se asaza cu grija, incercand asezarea radacinilor in jurul musuroiului de pamant intr-o pozitie cat mai naturala (Vezi fig.). Pozitia fiecarei plante de sparanghel se poate marca cu ajutorul unor tutori de bambus.
Distanta intre plante pe rand trebuie sa fie de 30-50 cm, iar intre randurile de Sparanghel de 1.5-1.7 m (Vezi fig.).
Dupa pozitionarea radacinilor, se acopera cu mare grija cu sol afanat (10 cm). Se taseaza usor pamantul depus, apoi se continua umplerea gropilor folosind o lopata, iar la final se uda cu o cantitate moderata de apa. In perioada de cresterea se recomanda udarea folosind o cantitate moderata de apa astfel incat solul sa fie mentinut reavan.
In primavara viitoare se recomanda bilonarea – cu pamant sau preferabil nisip obtinandu-se biloane inalte de 25-30 cm inaltime deasupra solului, locul in care se vor dezvolta lastarii de Sparanghel.
Primii lastari apar la circa o saptamana de la plantare, dar se recomanda recoltarea acestora doar in anul 3 de la plantare.
Fertilizarea culturii se poate face utilizand programele tehnologice specifice culturii.
Categorie: Legume
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Infiintarea culturii de Sparanghel prin plantare de puieti