oct. 09 2016
Infiintarea culturii de usturoi toamna in gradina si camp
Pentru infiintarea unei culturi de usturoi toamna in gradina/camp trebuiesc parcursi cativa pasi.
Cultura de usturoi infiintata din toamna in gradina si camp – poate avea ca destinatie obtinerea de usturoi verde sau a capatanilor de usturoi comun (Allium sativum).
Avantajele infiintarii unei culturi de usturoi din toamna sunt acelea ca vom beneficia mai devreme de usturoi verde, dar si acela ca plantele se vor bucura de un aport de apa in sol mai crescut.
Factori Ecologici Limitativi pentru cultivarea de usturoi:
Temperatura (caldura) – usturoiul se incadreaza la plante putin-pretentioase fata de caldura, motiv pentru care cultura se poate infiinta inca din toamna.
Usturoiul (Allium sativum) prefera temperaturi in intervalul 18 … 30ºC.
Pragul de minim de la care partea subterana (bulbii bine inradacinati) este afectata de inghet este de -20 ºC (motiv pentru care cultura se poate infiinta si in toamna) iar pentru cresterile tinere este de -5ºC.
Lumina: usturoiul este din punct de vedere al fotoperioadei o planta de zi lunga (>14 ore). In conditii de zi scurta (<12 ore/zi) planta dezvolta doar aparatul foliar si putem obtine doar usturoi verde. Usturoiul este o specie cu temperament de lumina (prefera locurile insorite). In conditii de umbrire excesiva nu formeaza capatana.
Umiditatea (apa):
Usturoiul este o cultura cu cerinte ridicate fata de umiditatea din sol, prefera solurile reavene. Instalarea unui sistem de irigare prin aspersie este aproape obligatorie la cultura de usturoi.
Solul – Usturoiul este o planta cu cerinte ridicate fata de sol vegeteaza bine pe soluri mijlocii-usoare, fertile (bogate in materie organica), bine drenate, reavene, afanate. Planta prefera solurile luto-nisipoase, aluviale (zona de lunca a raurilor), lutoase, etc. Usturoiul vegeteaza si pe solurile grele-compacte: argiloase, argilo-lutoase, dar rezultatele sunt adesea mai slabe.
Reactia solului: usturoiul prefera un pH intre 6-7.
In cultura de usturoi este importanta rotatia culturii. Atentie !!! se revine cu o noua cultura de usturoi pe aceeasi suprafata abia dupa 4 ani (datorita in principal atacului de nematozi).
Pregatirea terenului pentru cultura de usturoi infiintata toamna
Mobilizarea adanca a solului se face printr-o aratura (la 25-30 cm) sau sapat la cazma.
Solul se marunteste si se niveleaza cu ajutorul motocultorului (motosapei) echipate cu freza sau unelte manuale (sapa si grebla).
Fertilizarea de baza „starter” se face cu ingrasaminte granulate (fara clor) starter cu 1-2 zile inainte de plantat. Ingrasamintele se incorporeaza in sol la 10-12 cm. Se spot utiliza ingrasaminte Yara Mila Cropcare NPK 11-11-21.
Fertilizarea se poate face utilizand ingrasaminte specifice: granulate, complexe (NPK + microelemente), cu eliberare prelungita, hidrosolubile, lichide, cu aminoacizi, cu alge de mare, foliare.
Atentie !!! Recomandarile de fertilizare sunt orientative, doza optima de ingrasaminte si tehnologia aplicata, se stabilesc doar in baza rezultatelor agrochimice de laborator.
La plantare este recomandat sa utilizam doar bulbili (graunti, catei) verificati si certificati ca fiind liberi de boli & daunatori (nematozi, etc.).
Plantatul bulbililor „cateilor” de usturoi se face in octombrie si se poate lucra cu scule de gradina sau mecanizat (Vezi fig.).
Norma de plantat la usturoi toamna este de 600 kg catei/ha. Adancimea de plantat primavara este de 4 cm, distanta intre randuri 25 cm, iar distanta intre plante pe rand 6 cm. Plantatul cateilor de usturoi se face manual, pe suprafete mici (Vezi fig.) sau cu masini de plantat usturoi/arpagic pentru camp.
Categorie: Legume
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Infiintarea culturii de usturoi toamna in gradina si camp