iul. 29 2015

Kiwano (Cucumis metuliferus): descriere, ecologie, daunatori

kiwano-Kivano-Cucumis metuliferusFamilia: CUCURBITACEAE

Kivano se regaseste in aceeasi familie botanica cu: Castravetele, Pepenele galben, Pepenele verde, Dovleacul, Dovlecelul.

Denumire populara: Kivano, Kiwano, Castravetele cu coarne, Pepenele cu coarne, Castravetele African cu coarne, Castravete tepos,  Castravetele African; Castravetele salbatic amar, Pepenele galben cu coarne,  Pepenele galben jeleu, Mokapana.

Denumire stiintifica: Cucumis metuliferus sin. Cucumis metuliferus  Naudin, Cucumis tinneanus

Grupa legumicola: CUCURBITACEE

Origine:

Kiwano este o planta anuala originara din zona subtropicala a Africii. In secolul trecut Cucumis metuliferus a fost introdus si in Noua Zeelanda si Australia, unde s-a cultivat la inceput ca planta ornamentala si i s-a dat si denumirea de Kivano, pornind de la asemanarea intre miezul lui si cel al fructului de kiwi. In prezent se cultiva in scopuri comerciale in Noua Zeelanda, Kenya, Franta,  America de Sud si Israel.

Importanta castravetelui tepos:

Fructele de kiwano contin:

  • apa 87%, carbohidrati/glucid/zahar/hidrati de carbon (glucoza, fructoza, zaharoza) 9 g, proteine 1,8 g,  saruri minerale (calciu, magneziu, fosfor, fier, potasiu) si vitamine  (A, C) ;
  • 100 grame de kivano are o valoare energetica de 40-43 calorii.

Continutul in elemente nutritive si calorii poate varia de la un soi la altul.

Kivano se utilizeaza pentru:

Kiwano este intrebuintat la prepararea de: supe, diverse deserturi, serbet, salate de fructe, bauturi, muraturi. Castravetele cu coarne se poate consuma in stare proaspata simplu sau in combinatie cu inghetata. Fructele cu gustul cel mai bun sunt cele la care coaja are culoarea galbena si sunt ferme.

Cucumis metuliferus se poate cultiva si in areale uscate, acesta este foarte hranitor, el ajutand la  imbunatatirea malnutritiei (in Africa).

Datorita concentratiei mari de vitamina E, Kivano este benefic pentru sanatatea pielii, nervilor, muschilor, inimii, prevenind boli cardiace, Alzheimer, Parkinson, chiar si cancerul.

Vitamina A (beta-caroten) din Kivano se regaseste in semintele si in pulpa fructului. Aceasta ajuta atat ochii, piele, gatul , cat si in tractul intestinal.

Vitamina C  (un Kivano contine 11 mg) continuta in fructul de Kivano ajuta la intarirea sistemului imunitar.

Florile apar din Iulie pana in Septembrie, sunt monoice, polenizare de catre insecte. La sfarsitul verii si inceputul toamnei, are loc coacerea semintelor.

Forma fructului este eliptica cu lungimea ce poate varia intre 6-12 cm si diametrul de 3-4 cm.

Suprafata fructului prezinta tepi robusti, conici, coaja verde la inceput, apoi portocalie la maturitate (moment in care este bun de cules).

Primele fructe  se pot recolta  la  cca. 50-80 zile de la plantare, acestea se pot pastra o perioada lunga dupa recoltare.

Factori ecologici limitativi:

Kiwano este o planta anuala, cataratoare-liana, ce poate ajunge  pana la 3 m inaltime, cu frunze si tulpini pubescente (paroase).

Temperatura (caldura) –  plantele de Kivano sunt sensibile la frig, temperatura mimima absoluta nu trebuie sa scada sub 8 ºC, temperatura maxima absoluta fiind de 32 ºC. Optimul de temperatura pentru Kivano variaza intre 21-28 ºC.

Semintele germineaza bine la un optim de 20-35 ºC si un minim de 12 ºC. Temperaturile sub 12 ºC si peste 35 ºC inhiba germinarea semintelor.

Daca rasadurile sunt produse in spatii protejate, acestea  se pot planta afara doar cand temperatura exterioara depaseste 15-16 ºC (dupa 20 Mai).

Afectarea plantelor de temperaturile scazute isi poate pune amprenta o perioada lunga de timp  (o planta afectata va avea mult intarziat procesul de crestere si fructificare).

Lumina:   Kivano este o planta de: zi scurta ( <12 ore), zi neutra (12-14 ore), zi lunga (>14 ore). Prefera locurile luminoase dar creste si in conditii de semiumbra.  Lumina excesiva imbatraneste prematur plantele si afecteaza fructificarea, de aceea se utilizeaza obligatoriu pe perioada verii:  plasele de umbrire sau se creteaza serele si solariile.

Umiditatea (apa):

Castravetele tepos se uda cu cantitati suficiente de apa, la intevale de timp regulate, astfel incat intre doua udari, pamantul de la suprafata sa fie putin uscat.  Instalarea unui sistem de irigare prin picurare la culturile de castraveti teposi este absolut obligatorie pentru a mentine in permanenta solul reavan.

Atentie !!! apa in sol in exces poate conduce la putrezirea radacinilor.

Substratul pentru Castravetele tepos trebuie sa fie lutos, luto-argilos, si bine drenat.

– pH-ul substratului pentru rasadurile de Kivano este deosebit de important, acesta trebuie sa aiba valori in intervalul (6-7,5). Un pH  < 5,5 afecteaza grav rasadurile, sau poate conduce la moartea plantutelor abia rasarite. Verificati cu atentie valoarea pH – ului (de obicei este scrisa pe sac sau cu ajutorul hartiei de pH).

Cultura Kiwano

Kivano se cultiva frecvent in Noua Zeelanda, Kenya, America de Sud, Franta si Israel cu scop comercial, iar la tara noastra se poate cultiva cu succes in spatii protejate si gradina.

Recoltarea fructelor de Kivano se face cand fructul este ferm si coaja lui are culoarea portocalie.

Infiintarea culturilor de  Kivano se poate face prin semanarea directa a semintelor in locurile unde vor fi cultivate (camp, gradina), sau prin rasaduri produse in spatii protejate.

Recoltarea semintelor de Kiwano este asemanatoare cu procedura descrisa la castravete. Vom recolta seminte din fructe mature si plante sanatoase,  pe care le von utiliza la infiintarea unei noi culturi.

Fertilizarea se poate face utilizand programele tehnologice specifice culturii de Kiwano.

Boli la Kivano:

Kivano si foarte sensibil la Squash mosaic virus (SqMV);

Bolile rasadurilor: Caderea si putrezirea plantutelor (Pythium spp.); etc.

Bolile castravetilor: Mana castravetilorPutregaiul  (Botrytis),   Putregaiul tulpinii  (Didymella bryoniae)Antracnoza cucurbitaceelor (Colletotrichum lagenarium), etc.

Daunatorii castravetelui African:

Kivano este tolarant  la nematozii.

CoropisnitaMusculita albaMusca minieraAcarienii; Acarianul – Paianjenul lat (Polyphagotarsonemus latus)TripsiiAfidelePaduchele verde al piersicului (Myzus persicae)Paduchele verde al castravetilor (Aphis gossypii) Viermii sarmaLimaxul cenusiu (Deroceras agreste), etc.

Kiwano-Cucumis metuliferus

Fig. 1 Kiwano  (Cucumis metuliferus)

Kiwano-Cucumis metuliferus

Fig. 2 Kiwano  (Cucumis metuliferus)

Kiwano-Cucumis metuliferus

Fig. 3 Kiwano  (Cucumis metuliferus)

Kiwano-Cucumis metuliferus

Fig. 4 Kiwano  (Cucumis metuliferus)

Kiwano-Cucumis metuliferus

Fig. 5 Kiwano  (Cucumis metuliferus)

Kiwano-Cucumis metuliferus

Fig. 6 Kiwano  (Cucumis metuliferus)

Kiwano-Cucumis metuliferus

Fig. 7 Kiwano  (Cucumis metuliferus)

Kiwano-Cucumis metuliferus

Fig. 8 Kiwano  (Cucumis metuliferus)

Kiwano-Cucumis metuliferus

Fig. 9 Kiwano  (Cucumis metuliferus)

Kiwano-Cucumis metuliferus

Fig. 10 Kiwano  (Cucumis metuliferus)

Categorie: Legume

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Kiwano (Cucumis metuliferus): descriere, ecologie, daunatori

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii