mai 02 2019
Leurda (Allium ursinum): descriere, recoltare, poze
Leurda (Allium ursinum) se regaseste in aceeasi familie botanica cu: Usturoiul, Ceapa comuna, Prazul, Usturoiul de Egipt, Ceapa de Egipt, Ceapa esalota, etc.
Denumire populara: Leurda, Usturoi salbatic, Ai de padure, etc.
Denumire populara in alte limbi: engleza – wild garlic, wood garlic, ramsons, bear’s garlic
Grupa Legumicola: Legume pentru frunze
Denumire stiintifica: Allium ursinum
Origine
Specie erbacee indigena perena, care creste spontan in padurile de foioase (fag, carpen, etc).
Utilizare: leguma, planta medicinala
Factori Ecologici Limitativi:
Temperatura (caldura) – leurda (Allium ursinum) se incadreaza la plante nepretentioase fata de caldura fiind o specie adaptata climatului temperat-continental.
Lumina: leurda (Allium ursinum) este o specie cu temperament de umbra (prefera locurile umbrite de sub coronamentul padurilor de foioase: fag, carpen, alun, cires).
Umiditatea (apa):
Leurda (Allium ursinum) este o cultura cu cerinte moderate fata de umiditatea din sol, dar prefera solurile reavene.
Solul – leurda (Allium ursinum) este o planta cu cerinte moderate fata de sol, vegeteaza bine pe soluri mijloci, fertile (bogate in materie organica provenita din descompunerea litierei padurii), bine drenate, reavene, afanate.
Reactia solului: usturoiul prefera un pH intre 6-6.7.
Descriere:
Leurda (Allium ursinum) este o specie indigena, spontana, erbacee perena.
- Frunzele de leurda sunt comestibile, lung petiolate (20 cm lungime), eliptic-lanceolate (lungi de 15-20 cm, late de 5-7 cm), de culoare verde-deschis, cu gust/aroma specifica de usturoi (intensitatea aromei este ceva mai scazuta comparativ cu usturoiul). La fiecare bulb se dezvolta o singura frunza bazala (Vezi fig.);
- Partea subterana este de tip bulb, (Vezi fig.) care asigura supraviețuirea plantei de la un an la altul;
- Florile sunt albe grupate in inflorescente de tip umbela (pana la 20 flori), infloreste in aprilie-mai;
Recoltarea frunzelor si a bobocilor floriferi se face in aprilie-mai, inainte ca plantele sa infloreasca (florile sa se deschida).
Utilizare: frunzele de leurda se utilizeaza in diverse preparate culinare: piure, ciorba, salata, pesto, etc.
Inmultirea si infiintarea culturii de leurda se poate face prin:
- semintele de leurda, care se seamana primavara (martie-aprilie) sau toamna (octombrie-noiembrie) la o distanta de 15 cm intre plante pe rand si 30 cm intre randuri.
Daunatori la leurda: Trips comun (Thrips tabaci), etc.
Categorie: Legume
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Leurda (Allium ursinum): descriere, recoltare, poze