mai 02 2019

Leurda (Allium ursinum): descriere, recoltare, poze

Familia: LILIACEAE

Leurda  (Allium ursinum) se  regaseste in aceeasi familie botanica cu: Usturoiul,  Ceapa comuna, Prazul, Usturoiul de Egipt, Ceapa de Egipt, Ceapa esalota, etc.

Denumire populara: Leurda, Usturoi salbatic, Ai de padure, etc.

Denumire populara in alte limbi: engleza – wild garlic, wood garlic, ramsons, bear’s garlic

Grupa Legumicola: Legume pentru frunze

Denumire stiintifica: Allium ursinum

Origine

Specie erbacee indigena perena, care creste spontan in padurile de foioase (fag, carpen, etc).

Utilizare: leguma, planta medicinala

Factori Ecologici Limitativi:

Temperatura (caldura) – leurda (Allium ursinum)  se incadreaza la plante nepretentioase fata de caldura fiind o specie adaptata climatului temperat-continental.

Lumina: leurda  (Allium ursinum)  este o specie cu temperament de umbra (prefera locurile umbrite  de sub coronamentul padurilor de foioase: fag, carpen, alun, cires).

Umiditatea (apa):

Leurda  (Allium ursinum)   este o cultura cu cerinte moderate fata de umiditatea din sol, dar prefera solurile reavene.

Solul – leurda  (Allium ursinum)   este o planta cu cerinte moderate fata de sol, vegeteaza bine pe soluri mijloci, fertile (bogate in materie organica provenita din descompunerea litierei padurii), bine drenate, reavene, afanate.

Reactia solului: usturoiul prefera un pH intre 6-6.7.

Descriere:

Leurda  (Allium ursinum)   este o specie indigena, spontana, erbacee perena.

  • Frunzele de leurda sunt comestibile, lung petiolate (20 cm lungime), eliptic-lanceolate (lungi de 15-20 cm, late de 5-7 cm), de culoare verde-deschis, cu gust/aroma specifica de usturoi (intensitatea aromei este ceva mai scazuta comparativ cu usturoiul). La fiecare bulb se dezvolta o singura frunza bazala (Vezi fig.);
  • Partea subterana este de tip bulb,  (Vezi fig.) care asigura supraviețuirea plantei de la un an la altul;
  • Florile sunt albe grupate in inflorescente de tip umbela (pana la 20 flori), infloreste in aprilie-mai;

Recoltarea frunzelor si a bobocilor floriferi se face in aprilie-mai,  inainte ca plantele sa infloreasca (florile sa se deschida).

Utilizare: frunzele de leurda se utilizeaza in diverse preparate culinare: piure, ciorba, salata, pesto, etc.

Inmultirea si infiintarea culturii de leurda se poate face prin:

  • semintele de leurda, care se seamana primavara (martie-aprilie) sau toamna (octombrie-noiembrie) la o distanta de 15 cm intre plante pe rand si 30 cm intre randuri.

Daunatori la leurda: Trips comun (Thrips tabaci), etc.

Fig. 1 Leurda (Allium ursinum)

Fig. 2 Leurda (Allium ursinum)

Fig. 3 Leurda (Allium ursinum)

Fig. 4 Leurda (Allium ursinum)

Fig. 5 Leurda (Allium ursinum)

Fig. 6 Leurda (Allium ursinum)

Fig. 7 Leurda (Allium ursinum)

Fig. 8 Leurda (Allium ursinum)

Fig. 9 Leurda (Allium ursinum)

Fig. 10 Leurda (Allium ursinum)

Fig. 11 Leurda (Allium ursinum)

Fig. 12 Leurda (Allium ursinum)

Fig. 13 Leurda (Allium ursinum)

Categorie: Legume

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Leurda (Allium ursinum): descriere, recoltare, poze

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii