iul. 30 2015
Maghiran (Origanum majorana): descriere, cultivare
Denumire populara: Maghiran, Magheran, Sovarf, Maghiran dulce
Denumire populara in alte limbi: engleza – Sweet marjoram; spaniola – Amaraco; germana – Goldmarjoram, italiana – maggiorana.
Denumire stiintifica: Origanum majorana sin. Majorana hortensis, Origanum majoranoides
Origine – Specie erbacee anuala – in Romania, bienala (tarile din Centrul Europei) sau perena (in rediunile Mediteraneene) originara din zona Mediteraneeana, Africa de Nord si Turcia.
Maghiranul este cultivata frecvent in: judetele Braila, Buzau, Teleorman, Dolj, Neamt, Bihor si Ilfov. Aceasta planta este cultivata in gradinile oamenilor, pe tot cuprinsul tarii.
Utilizare: planta aromatica (in industria alimentara), planta medicinala, planta ornamentala, iar uleiul esential de Maghiran este folosit si in industria cosmetica.
Maghiran (Origanum majorana) este adesea utilizat in alimentatie (ca si condiment) in stare proaspata sau uscata si in medicina la prepararea ceaiurilor.
Conditii de crestere:
- Partea aeriana a plantei de Maghiran (Origanum majorana) este afectata de temperaturile sub 10°C (partea aeriana piere iarna si se reface primavara in zonele cu temperaturi moderate iarna – Centrul Europei). Temperatura optima pentru cresterea Maghiranului poate varia intre 20-26°C, maxima tolerata fiind de 30°C.
- Maghiran (Origanum majorana) este o specie cu toleranta moderata la seceta, udarea trebuie realizata cu cantitati suficiente de apa in perioada de crestere. Pentru areale extinse, se recomanda irigarea;
- Magheranul prefera solurile moderat fertile, reavene si bine drenate ce ii ofera conditii optime de crestere. Planta vegeteaza pe soluri lutoase sau luto-nisipoase. Drenajul este foarte important pentru o crestere viguroasa a Maghiranului.
- Reactia solului: Maghiranul prefera un pH intre 5,5-7 si vegeteaza in valori mai largi de pH intre 4,9-8,7.
- Maghiran (Origanum majorana) este o planta perena cu temperament de lumina (prefera locuri insorite), dar suporta si semiumbra;
- Cultura de maghiran in Romania este Anuala;
- Planta de Magheran se poate cultiva si la container (ghiveci).
- Maghiranul necesita o cantitate mare de nutrienti pentru o crestere optima. In prima etapa (la ramificare), necesita o cantitate mai mare de potasiu, in perioada de crestere (formare a plantei) necesita azot, fosfor si potasiu, urmand ca in perioada de inflorire si maturarea semintelor, Maghiranul sa aiba nevoie de azot si fosfor.
Semanatul se face preferabil primavara – in luna aprilie iar semintele germineaza in 15-20 zile.
Infiintarea culturii se poate face prin semanat direct in camp sau prin plantarea rasadului produs in prealabil.
Recoltarea se face prin taiere cand planta de Maghiran (Origanum majorana) este la inceputul infloritului (pe timp frumos, dupa ce s-a ridicat roua), in acest moment este atins nivelul optim de substanta activa. Prima recoltare se poate face vara (mijlocul lunii iulie) la cca. 5 cm deasupra solului. A doua perioada de recoltare poate fi toamna (sepembrie-octombrie).
Descriere:
- Florile de Maghiran apar de vara pana toamna (Iulie-Septembrie) sunt hermafrodite, de culoare alb-roz deschis si polenizate de catre albine.
- Frunzele sunt ovale, simple, netede, varful obtuz, cu 0,5-1,5 cm lungime si 0,4-0,8cm latime si culoare gri-verzui. Textura frunzei de Maghiran este neteda, datorita perisorilor existenti pe ea. Frunzele de Maghiran contin vitaminele A si C, fier, calciu, fenilpropanoida (cu efect analgezic si antiinflamator).
- Partea subterana este de tip rizom (tulpina subterana) lignificat dispus orizontal, din care pornesc radacinile adventive firoase;
- Tulpina aeriana este erecta, ramificata, rotunda, cu pete de culoare rosie, cu perisori.
Dimensiuni: Maghiranul (Origanum majorana) este o planta anuala, binala sau perena (rezista mai multi ani chiar daca partea aeriana piere in perioada rece), ce atinge inaltimea de 0,5-0,6 m.
Specii:
Maghiranul (Origanum majorana);
Inmultirea la Maghiran se face prin seminte. Plantarea se poare realiza direct in arealele unde se doreste cultivarea (martie-aprilie), sau in ghivece (sere si solarii), rasadurile rezultate se repica cand temperatura exterioara o permite. Plantarea semintelor se face la o adancime de 5 mm, rasarirea este posibila dupa 18-22 zile.
Fertilizarea se poate face utilizand programele tehnologice specifice culturii de maghiran.
Boli:
Alternarioza, etc;
Daunatori:
Viermi sarma; Lepidoptere – Molii; etc.
Categorie: Legume
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Maghiran (Origanum majorana): descriere, cultivare