dec. 26 2013
Menta – Izma (Mentha x piperita): descriere, particularitati
Denumire populara: Menta buna, Izma buna
Denumire populara in alte limbi: engleza – Brandy mint, Peppermint; italiana – Menta; germana – Pfefferminze.
Denumire stiintifica: Mentha x piperita sin. Mentha aquatica x spicata
Origine
Specie erbacee perena obtinuta prin incrucisarea speciilor Mentha aquatica X Mentha spicata
Menta este cultivata frecvent in: judetele Brasov, Mures, Timis si in Sudul Tarii.
Utilizare: planta aromatica, planta medicinala, industria farmaceutica, industria cosmetica, industria alimentara
Frunzele sunt bogate in ulei eteric (frunzele uscate contin 0.3-0.5 % ulei eteric). Uleiul eteric contine 50% menthol;
Conditii de crestere:
- Partea aeriana a plantei de Menta (Mentha x piperita) este afectata de temperaturile sub -8°C (partea aeriana piere iarna si se reface primavara). Planta de menta rezista peste iarna prin organele ingropate rizomii, stoloni si radacina (acestia rezista la temperaturi de -17 °C … -30). Cresterile tinere sunt afectate de ger la temperature de 0°C.
- Menta (Mentha x piperita) este o specie cu toleranta moderata la seceta, se recomanda irigarea;
- Menta prefera solurile moderat fertile, reavene si bine drenate ce ii ofera conditii optime. Planta vegeteaza pe soluri lutoase sau luto-nisipoase.
- Reactia solului: menta prefera un pH intre 5,5-6,5 si vegeteaza in valori mai largi de pH intre 4,5-8,3;
- Menta (Mentha x piperita) este o planta perena cu temperament de lumina (locuri insorite), dar suporta si semiumbra;
- Cultura de menta se mentine pe o perioada de 2 pana la 5 ani, dupa care trebuie reinfiintata o cultura noua pe o alta suprafata de teren.
- Planta de Menta se poate cultiva si la container (ghiveci).
Plantarea se face preferabil toamna (octombrie) sau primavara.
Recoltarea se face prin cosire la inflorire (Mentha x piperita herba – partea aeriana inflorita) sau se pot recolta frunzele de 5-6 cm lungime (Mentha x piperita folium – frunzele).
Descriere:
- Florile de Menta (Mentha x piperita) sunt de culoare violacee, grupate in cime (Vezi fig.).
- Frunzele sunt oval-lanceolate cu partea superioara neteda si marginile serate (dintate), de culoare verde-intunecat cu nervuri evidente de culoare violacee (Vezi fig.);
- Partea subterana este de tip rizom (tulpina subterana) lignificat dispus orizontal, din care pornesc radacinile adventive firoase;
- Fructele sunt nucule (forma unei nuci mici) brune, ovoidale lucioase;
- Tulpina aeriana este erecta, muchiata (4 muchii), de culoare verde inchis, uneori violacee, glabra (fara perisori) sau cu perisori scurti (Vezi fig.).
Dimensiuni: Menta (Mentha x piperita) este o planta perena (rezista mai multi ani chiar daca partea aeriana piere in perioada rece) ce atinge inaltimea de 0.3-1 m.
Soiuri-Varietati:
- Mentha x piperita ‘Coral’ (din 2009 – Romania);
- Mentha x piperita ‘Cristal’ (din 2000 reinscris in 2010 – Romania).
Specii:
- Menta creata (Mentha crispa);
- Izma broastei (Mentha aquatica).
Inmultirea mentei se face prin stoloni.
Fertilizarea se poate face utilizand programele tehnologice specifice culturii de Menta – Izma (Mentha x piperita).
Boli:
Rugina (Puccinia menthae); Verticilioza, Fuzarioza.
Categorie: Legume
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Menta – Izma (Mentha x piperita): descriere, particularitati