dec. 26 2013

Menta – Izma (Mentha x piperita): descriere, particularitati

Menta buna-Mentha x piperitaFamilia: LABIATAE

Denumire populara: Menta buna, Izma buna

Denumire populara in alte limbi: engleza – Brandy mint, Peppermint; italiana – Menta; germana – Pfefferminze.

Denumire stiintifica: Mentha x piperita sin. Mentha aquatica x spicata

Origine

Specie erbacee perena obtinuta prin incrucisarea speciilor Mentha aquatica X Mentha spicata

Menta este cultivata frecvent in: judetele Brasov, Mures, Timis si in Sudul Tarii.

Utilizare: planta aromatica, planta medicinala, industria farmaceutica, industria cosmetica, industria alimentara

Frunzele sunt bogate in ulei eteric (frunzele uscate contin 0.3-0.5 % ulei eteric). Uleiul eteric contine 50% menthol;

Conditii de crestere:

  • Partea aeriana a plantei de Menta (Mentha x piperita)  este afectata de temperaturile sub -8°C (partea aeriana piere iarna si se reface primavara). Planta de menta rezista peste iarna prin organele ingropate  rizomii, stoloni si radacina (acestia rezista la temperaturi de -17 °C … -30). Cresterile tinere sunt afectate de ger la temperature de 0°C.
  • Menta (Mentha x piperita)  este o specie cu toleranta moderata la seceta, se recomanda irigarea;
  • Menta  prefera solurile moderat fertile, reavene si bine drenate ce ii ofera conditii optime. Planta vegeteaza pe soluri lutoase sau luto-nisipoase.
  • Menta (Mentha x piperita)  este o planta perena cu temperament de lumina (locuri insorite), dar suporta si semiumbra;
  • Cultura de menta se mentine pe o perioada de 2 pana la 5 ani, dupa care trebuie reinfiintata o cultura noua pe o alta suprafata de teren.
  • Planta de Menta se poate cultiva si la container (ghiveci).

Plantarea se face preferabil toamna (octombrie) sau primavara.

Recoltarea se face prin cosire la inflorire (Mentha x piperita herba – partea aeriana inflorita) sau se pot recolta frunzele de 5-6 cm lungime (Mentha x piperita folium – frunzele).

Descriere:

  • Florile de Menta (Mentha x piperita)  sunt de culoare violacee, grupate in cime (Vezi fig.).
  • Frunzele sunt oval-lanceolate cu partea superioara neteda si marginile serate (dintate), de culoare verde-intunecat cu nervuri evidente de culoare violacee (Vezi fig.);
  • Partea subterana este de tip rizom (tulpina subterana) lignificat dispus orizontal, din care pornesc radacinile adventive firoase;
  • Fructele sunt nucule (forma unei nuci mici) brune, ovoidale lucioase;
  • Tulpina  aeriana este erecta, muchiata (4 muchii), de culoare verde inchis, uneori violacee, glabra (fara perisori) sau cu perisori scurti (Vezi fig.).

Dimensiuni: Menta (Mentha x piperita)  este o planta perena (rezista mai multi ani chiar daca partea aeriana piere in perioada rece) ce atinge inaltimea de 0.3-1 m.

Soiuri-Varietati:

  • Mentha x piperita Coral (din 2009 – Romania);
  • Mentha x piperita Cristal (din 2000 reinscris in 2010 – Romania).

Specii:

  1. Menta creata (Mentha crispa);
  2. Izma broastei (Mentha aquatica).

Inmultirea mentei se face  prin stoloni.

Fertilizarea se poate face utilizand programele tehnologice specifice culturii de Menta – Izma (Mentha x piperita).

Boli:

Rugina (Puccinia menthae); Verticilioza, Fuzarioza.

Menta-Mentha x piperita

Fig. 1 Menta buna  (Mentha x piperita)

Menta-Mentha x piperita

Fig. 2 Menta buna (Mentha x piperita)

Menta-Mentha x piperita

Fig. 3 Izma buna (Mentha x piperita)

Menta buna-Mentha x piperita-1

Fig. 4 Izma buna (Mentha x piperita)

Menta Mentha spp

Fig. 5  Menta (Mentha spicata)

Categorie: Legume

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Menta – Izma (Mentha x piperita): descriere, particularitati

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii