feb. 14 2014
Morcovul (Daucus carota ssp. sativus): descriere
Morcovul se regaseste in aceeasi familie botanica cu: Patrunjelul de radacina, Telina, Pastarnac, Patrunjel de frunze
Denumire populara: Morcov, Radacina dulce, Caroti, Marcov, Muroci, Morcoghei
Denumire stiintifica: Daucus sativus sin. Daucus carota ssp. sativus
Denumire populara in alte limbi: engleza – Carrot; germana – Karotte;
Grupa Legumicola: Legume pentru Radacini – Radacinoase
Utilizare: Legumicola, Planta medicinala
Morcovul a fost utilizat intai ca planta medicinala si apoi ca leguma.
Origine
Morcovul isi are originea in specia spontana ce se regaseste in mai multe centre din Asia de SV dar cel mai cunoscut este Afganistanul (morcovi violet si albi inca se pot regasi spontan in Afganistan si sunt utilizati la prepararea unei bauturi alcoolice). In Europa morcovul a patruns in secolul 12-14. Morcovul portocaliu provine din morcovul galben, acesta a fost ameliorat de catre horticultorii Olandezi pentru a avea: gust dulce si consistenta. In secolul 19 celebrul horticultor Luis de Vilmorin a obtinul soiurile Nantes si Chantenay.
Sortimentul de morcov (Daucus carota ssp. sativus):
Varietati timpurii (80-110 zile): tip Berlicum (Baltimore F1, Bangor F1); tip Nantes (Tempo F1, Bilbo F1, Carvora F1, Nantes);
Varietati semitimpurii (110-130 zile): tip Nantes (Dordogne F1, Soprano F1, Texto F1, Senator F1, Tino F1, Carazzo F1);
Varietati semitarzii (130-150 zile): tip Nantes (Carboli F1, Nebula F1); tip Chantenay (Cupar F1);
Varietati tarzii (150-200 zile): tip Flakkee (Florida F1); tip Berlicum (Kamaran F1);
Varietati de morcovi Romanesti: Nabuco (din 2005), Bucovina F1 (din 2011), Astral (din 2005), Ceahlau (din 2005).
F1- hibrizi de morcov.
Factori Ecologici Limitativi:
Temperatura (caldura) – plantele de morcov sunt putin-pretentioase fata de caldura.
Semintele la morcov germineaza incepand cu 5ºC, la 10 ºC semintele de morcov au nevoie de 17 zile pentru a germina. Temperaturile optime pentru germinare sunt in intervalul 20-25 ºC.
Morcovul (Daucus carota ssp. sativus) prefera temperaturi in intervalul 15…24ºC. Temperatura minima suportata este de 3ºC iar cea maxima 30ºC.
Pragul de minim de la care plantele sunt afectate de inghet este de -1ºC.
Atentie !!!
- La peste 25 ºC radacinile de morcov raman scurte, groase si acumuleaza mai mult caroten.
- Temperaturile mai scazute de 14 ºC conduc la formarea unor radacini subțiri, lungi cu putin caroten.
Vernalizarea – pentru a inflorii si fructifica, planta are nevoie de vernalizare (trecerea plantei printr-o perioada de temperaturi mai scazute), astfel planta are nevoie de 30-40 zile la temperaturi de 5-10 ºC pentru a dezvolta tulpinile florifere.
Lumina: – morcovul este o planta de zi lunga cu temperament de lumina (iubitor de soare).
Umiditatea (apa):
Morcovul (Daucus sativus) este o cultura cu cerinte ridicate fata de apa din sol (umiditatea solului) in anumite fenofaze (germinare, dupa rasarire, dezvoltarea radacinii). Irigarea este obligatorie pentru a avea recolte calitative si cantitative superioare. Umiditatea excesiva conduce la aparitia bolilor.
Atentie !!!
- Perioadele de seceta ce alterneaza cu umiditatea excesiva conduc la craparea radacinilor;
- Seceta si temperaturile ridicate provoaca lignificarea radacinilor.
Solul – morcovul este o specie cu cerinte deosebite fata de sol, vegeteaza pe soluri fertile, bine drenate, reavene, afanate, usoare sau mijlocii. Planta prefera solurile luto-nisipoase, nisipoase, aluviale, etc. Pe solurile grele (argiloase) productia este scazuta si de calitate inferiaoara.
Reactia solului: morcovul prefera un pH intre 5,8-6.8 dar vegeteaza in valori mai largi de pH intre 4.2-8.3;
Descrierea plantei:
Morcovul (Daucus carota ssp. sativus) este o specie erbacee bienala sau anuala, in primul an se dezvolta radacina-comestibila, iar in anul 2 apar tulpinile florifere, florile si fructele.
- Radacina principala este comestibila, pivotanta, turgescenta, bine dezvoltata si ingrosata (tuberizata – procesul incepe la 20 zile dupa rasarire). Culoarea radacinii principale este portocalie, dar exista si varietati cu radacini de culoare alba (Vezi fig.), galbena sau violeta. Radacina de morcov in functie de varietate si de conditiile pedo-climatice poate avea diferite forme: cilindrica, tronconica, rotunda (Vezi fig.);
- Frunzele – 15-20 sunt dispuse intr-o rozeta, acestea sunt penat-compuse, lung petiolate, foliolele sunt fidate cu lobi lanceolati si ascutiti (Vezi fig.);
- Tulpina florifera – apare in anul 2 sau in anul 1 (la unele varietati – la care a avut loc perioada de vernalizare), este inalta de 1-1.5 metri, cilindrica, bine ramificata, fistuloasa (goala pe dinauntru);
- Florile – sunt grupate in inflorescenta de tip umbela-compusa, mici de culoare alba, frumos mirositoare, frecventate de insecte: Cetonia aurata, Lupul albinelor (Trichodes apiarius), etc. (Vezi fig.) Infloreste in intervalul iunie-septembrie;
- Fructele sunt de tip dicariopse, ovoide alcatuite din doua mericarpii cu perisori.
Fertilizarea se poate face utilizand programele tehnologice specifice culturii de Morcov (Daucus carota ssp. sativus).
Morcovul se utilizeaza ca specie legumicola de la care se consuma radacina utilizata in diverse preparate culinare, sucuri, conserve, muraturi, piureuri, etc.
Recoltarea radacinilor se face cand acestea au atins dimensiunile specifice varietatii, in partea superioara au un diametru de minim 1.5-2 cm. Morcovii se recolteaza esalonat in functie de necesitati si dezvoltarea acestora.
Inmultirea si infiintarea culturii de morcov se face prin semanat direct in camp sau gradina in martie-iunie.
Bolile morcovului: Alternarioza – patarea neagra (Alternaria dauci), Cercosporioza morcovului (Cercospora carotae), Fainarea morcovului (Erysiphe heraclei), Mana (Plasmopara dauci), Septorioza (Septoria carotae), Putregaiul alb al radacinilor (Sclerotinia sclerotiorum), Putregaium moale al radacinilor (Erwinia carotovora subsp. carotovora).
Boli de depozit la morcov: Putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea), Putrezirea apoasa (Rhizopus stolonifer), Putregaium moale al radacinilor (Erwinia carotovora subsp. carotovora).
Daunatori: Nematodul galicol al morcovului (Meloidogyne hapla), Paduchele verde al morcovului (Semiaphis dauci), Croitorul pastarnacului (Phytoecia icterica), Paduchele verde al piersicului (Myzus persicae), Musca morcovului (Psila rosae), Plosnita vargata a Umbeliferelor (Graphosoma lineatumn), Fluturele coada de randunica (Papilio machaon), etc.
Categorie: Legume
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Morcovul (Daucus carota ssp. sativus): descriere