mart. 07 2024

Oregano (Origanum vulgare): ingrijire, cultivare

Familia: LAMIACEAE

Denumire populara: oregano, maghiran salbatic, sovarf, sovarv, busuioc de padure, arigan, broasca, busuiocul fecioarelor, mageran salbatic, poala sf. marii, sufulf, milet

Denumire populara in alte limbi: engleza  (English marjoram, pot marjoram), germana (dost), franceza (marjolainc sauvage)

Denumire stiintifica: Origanum vulgare

Grupa legumicola:  PLANTE LEGUMICOLE PERENE AROMATICE „CONDIMENTE”

Utilizare: planta aromatica (condiment), planta medicinala, planta ornamentala (in rocarii, borduri, grupuri)

Originea si raspandirea:

Specia Origanum vulgare creste spontan in Europa si Vestul Asiei.

Descriere:

Planta perena sub forma de arbust, cu inaltimea de 30-80 cm, aspect de tufa, cu diametrul tufei de 30-50 cm.

Radacina: reprezentata de un rizom orizontal de culoare bun-cenusiu, din care pornesc radacinile.

Tulpina: cu patru  muchii, erecta, ramificata, lignificata in zona bazala, pubescenta (cu peri fini), ce ajunge la 80 cm inaltime.

Frunzele: au forma de la rotunjit la ovala, dimensiuni reduse (1-4 cm), cu marginea usor dintata, tomentoase (scurt-paroase) pe partea inferioara, scurt petiolate, de culoare verde inchis-gri (Vezi fig.).

Florile: mici (3-4 mm lungime), grupate in inflorescenta de tip corimb, de culoare roz pal-violet. Florile atrag insecte: albine, bondari, fluturi.

Infloreste in iulie-august. Florile sunt cautate de albine, bondari, fluturi, etc., carora le ofera cantitati mari de nectar si polen.

Fructele: sunt nucule mici, ovoidale, brune, grupate cate patru.

Importanta si utilizarea:

De la oregano (Origanum vulgare) sunt utilizate  frunzele ca si condiment pentru: mancare (sarmale, fripturi, salate, ciorbe, etc.), muraturi si conserve (carne, legume, peste). Intreaga planta este bogata in ulei eteric (format din timol, carvacrol).

Oregano (Origanum vulgare)  are proprietati terapeutice – planta medicinala, fiind utilizat in: dispepsii, bronsita,  tuse convulsiva, stimularea functiei digestive, gastrita,  etc

Oregano (Origanum vulgare)  in zona Transilvaniei se folosea pentru vopsitul lanii.

Oregano (Origanum vulgare)  se foloseste ca arbust ornamental in rocarii, gradini, borduri, grupuri, etc.

Conditii de crestere / ecologie:

Temperatura: Oregano (Origanum vulgare)  tolereaza in perioada rece temperaturi de pana la -15⁰C…-20⁰C, iar in perioada calda, temperaturi de pana la 35ºC.

Vegeteaza bine pe soluri lutoase, luto-nisipoase, nisipoase, bine drenate cu pH (neutru-slab alcalin),  bogate in humus, etc.

Vegeteaza bine in conditii de lumina directa pe terenuri insorite, cu minimum 6 ore de soare pe zi; dar suporta si semiumbra.

Plantele trebuie udate regulat, acestea prefera o perioada de uscaciune intre doua udari, cultura se iriga obligatoriu prin picurare. Este o planta mediu pretentioasa fata de umiditatea din sol.

Se recomanda taierea tulpinilor prea lungi, pentru a induce aparitia de noi frunze.

Fertilizarea adecvata da rezultate bune chiar si pe soluri mai sarace.

Cultura-Cultivarea Oregano (Origanum vulgare)

Oregano (Origanum vulgare)  este o planta perena cu numeroase intrebuintari: planta aromatica (condiment), planta medicinala, planta ornamentala.

Infiintatea culturii

Plante bune premergatoare: cereale paioase, leguminoase (fasole, mazare), etc.

Pregatirea terenului:

Nivelarea terenului (teren plan); Fertilizarea de baza cu ingrasaminte organice (mranita) si chimice (ingrasaminte complexe cu eliberare prelungita); Aratura de toamna se face la la 30-35 cm adancime, sau se sapa la cazma, de toamna; Discuit sau maruntit cu freza; etc.

Inmultirea/Infiintarea culturii se poate face prin seminte (se face toamna), divizarea tufelor si plantarea (se  face in toamna) sau prin rasad in aprilie-mai sau septembrie.

Pentru producerea de rasad: semanam, la suprafata substratului dupa care tasam usor, mentinem substratul reavan prin pulverizare cu apa,  semintele semanate  germineaza in 2-3 saptamani  la 15-18⁰C.

Rasadurile de Oregano (Origanum vulgare)   se vor planta la 30 cm intre plante / rand si 40 cm intre randuri.

Intretinerea culturii:

Se recomanda efectuarea de prasile manuale si plivitul buruienilor.

Fertilizarea se poate face utilizand ingrasaminte specifice: granulate, complexe (NPK + microelemente), cu eliberare prelungita, hidrosolubile, lichide, cu aminoacizi, cu alge de mare, foliare.

Recoltarea

Recoltarea se face din anul 2  de la înființare începând cu luna mai. Lastarii erbacei se recoltează in intervalul mai-octombrie, dupa care recoltam frunzele de pe lastarii taiati.

Pentru a stimula creșterile vegetative înainte de înflorire, primavara plantele de oregano se vor scurta la 5 cm deasupra solului.

Cea mai buna aroma a frunzelor apare inainte de inflorire.

Taierea: se pot face taieri in aprilie

Daunatori: afidele, paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae)

Fig. 1 Oregano (Origanum vulgare)

Fig. 2 Oregano (Origanum vulgare)

Fig. 3  Oregano (Origanum vulgare)

Fig. 4 Oregano (Origanum vulgare)

Categorie: Legume

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Oregano (Origanum vulgare): ingrijire, cultivare

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii