dec. 10 2016

Pamant/substrat fertil pentru Tomate/Rosii

pamant-pentru-tomate-rosii_150Pentru a obtine recolte bogate de tomate (rosii) in spatii protejate (solarii, sere) sau in gradina si camp este important sa cunoastem caracteristicile pamantului/substratului de cultura.

Tomatele prefera un pamant / substrat fertil si bine aprovizionat cu elemente nutritive.

Pamantul in care cultivam tomatele trebuie sa fie bine drenat (sa nu permita stagnarea apei care poate conduce usor la aparitia bolilor de sol), bine aerat, cu o umiditate la nivel reavan si o textura mijlocie-usoara (nisipo-lutos, nisipos, lutos).

Reactia solului/pamantului/substratului (pH-ul) in care cultivam tomatele este recomandat sa se incadreze intre valorile de 5.9 (slab-acid) – 7.2 (neutru).

Salinitatea solului/pamantului/substratului (EC-ul, exprimat in deciSiemens/metru patrat) in care cultivam tomate este recomandat sa aibă valori < 1 dS/m (la plantare), iar in urma fertilizarii si a apei de udat poate sa mai creasca pana la 2,5 dS/m (cand plantele sunt dezvoltate si au fructe).

Bolile si daunatorii de pamant/substrat/sol

Este foarte important in solarii (unde se practica monocultura si presiunea bolilor si daunatorilor este mare) sa efectuam dezinfectia pamantului inainte de infiintarea culturii de tomate.

Inaintea infiintarii culturii este foarte important sa cunoastem istoricul culturii anterioare si sa luam masuri preventive pentru combaterea bolilor si daunatorilor care pot afecta cultura de tomate ca: Mana de sol la tomate (Phytophthora parasitica), Ofilirea vasculara a tomatelor (Fusarium spp.), Caderea plantutelor (Pythium ultimum), Viermi sarma (Agriotes spp.), Viermii albi ai carabusului de mai (Melolontha melolontha), etc. Dintre masurile preventive enumeram: dezinfectia pamantului/substratului/solului, tratarea rasadurilor cu insecticide si fungicide specifice inainte de plantare, aplicarea de tratamente preventive prin instalatia de irigare prin picurare cu insecticide & fungicide specifice.

Pe toata perioada culturii se recomanda o fertilizare corespunzatoare a culturii de tomate utilizand programele tehnologice specifice culturii.

Pentru cultura tomatelor la ghiveci/galeata se utilizeaza un substrat ce contine un amestec din: turba blonda – turba fibroasa -perlit – mranita; sau amestecuri-substraturi gata preparate si standardizate destinate culturii tomatelor. Se poate adauga la amestec si un ingrasamant  ca: YaraMila CROPCARE 11-11-21.

Pentru cultura tomatelor in solarii & gradina putem ameliora  solul adaugand: gunoi de grajd semifermentat (in toamna), mranita, turba blonda, nisip (permite un drenaj mai bun), pamant de frunze sau pamant-humus de padure (pamant recoltat din primii 10 cm de sol din paduri de foioase – tei, carpen, etc. care este fertil si bine structurat  intrucat contine litiera descompusa), etc.

Pamant pentru Tomate – Rosii

Fig. 1 Pamant pentru Tomate – Rosii, substrat de cultura la galeata

Pamant pentru Tomate – Rosii

Fig. 2 Pamant pentru Tomate – Rosii, gunoi de grajd semifermentat pregatit pentru incorporare in toamna

Pamant pentru Tomate – Rosii

Fig. 3 Pamant pentru Tomate – Rosii

Pamant pentru Tomate – Rosii

Fig. 4 Pamant pentru Tomate – Rosii, dupa ce s-a incorporat gunoiul de grajd

Categorie: Legume

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Pamant/substrat fertil pentru Tomate/Rosii

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii