sept. 20 2012

Patrunjel verde-frunze (Petroselinum crispum spp. foliosum)

Denumire populara: Patrunjelul de frunze

Denumire populara in alte limbi: engleza  (Parsley), germana (Petersilie).

Denumire stiintifica: Petroselinum crispum spp. foliosum

Grupa legumicola:  PLANTE LEGUMICOLE AROMATICE

Originea si raspandirea:

Patrunjelul  este originar din zona Mediteraneeana unde se regaseste in flora spontana. Patrunjelul s-a utilizat inca din antichitate in special pentru proprietatile sale terapeutice si mai putin pentru cele alimentare.

Importanta si utilizarea patrunjelului de frunze:

De la patrunjelul de frunze sunt utilizate  frunzele ca si codiment pentru: ciorbe, tocanite, etc. Frunzele de patrunjel sunt bogate in: uleiuri eterice (la strivire emana o aroma specifica), cantitat insemnate de vitamina C, vitaminele A, B-urile, K, Calciu, Fier, etc.

Patrunjelul de frunze este nelipsit ca planta aromata (condiment) din bucataria romaneasca. Patrunjelul alaturi de marar si leustean face parte din verdeturile traditionale pentru tara noastra.

Conditii de crestere:

Patrunjelul de frunze este o planta bienala (traieste doi ani) in primul an isi formeaza radacinile si rozeta de frunze iar in anul al doilea apar tijele florale si formeaza seminte.

Patrunjelul de  frunze (spp. foliosum) spre deosebire de cel de radacina isi formeaza in sol o radacini subtiri si ramificate, iar la suprafata poate avea frunze (gofrate, netede, crete).

Patrunjelul suporta bine gerurile din timpul iernii.

Patrunjelul vegeteaza bine si in conditii de semiumbra.

– Plantele de patrunjel trebuiesc udate la nevoie pentru a mentine solul reavan si avea in permanenta frunze de calitate.

– In perioadele de seceta cultura se iriga obligatoriu prin picurare.

–  Prefera solurile luto-nisipoase, bogate in humus si bine  structurate.

Cultura Patrunjelului

Infiintarea culturii se face prin semanat – se recomanda irigarea prin picurare si o fertilizare de baza cu 40 t/ha gunoi de grajd.

Infiintatea culturii:

Semintele de patrunjel se vor semana toamna tarziu sau primavara devreme (imediat ce zapada s-a topit).

Intretinerea culturii de patrunjel:

Efectuarea de prasile manuale, combaterea bolilor si daunatorilor si plivitul buruienilor.

Fertilizarea se poate face utilizand programele tehnologice specifice culturii de Patrunjel verde de frunze (Petroselinum crispum spp. foliosum).

Bolile patrunjelului

Fainarea umbeliferelor (Erysiphe umbelliferarum), Septorioza (Septoria petroselini), Alternarioza (Alternaria petroselini), etc.

Daunatorii patrunjelului

AfideleMusca morcovului (Psila rosae), etc.

Recoltarea patrunjelului de frunze

Recoltarea patrunjelului de frunze se face cand frunzele ajung la marimea de recoltat fara a afecta (zona centrala-mugurele terminal). Recoltarea se poate face: treptat pe masura ce frunzele ating dimensiunile de recoltare (dinspre exterior catre interiorul rozetei de frunze) sau total (toate frunzele din rozeta).

Nu se vor recolta frunze atunci cand apa este prezenta pe acestea.

Frunzele se comercializeaza in legaturi.

Pastrarea frunzelor de patrunjel

Frunzele de patrunjel se pot conserva pentru o perioada mai lunga de timp prin:

–        congelare;

–        uscare (deshidratate).

Producerea semintelor de patrunjel

In anul al doilea patrunjelul formeaza tije florifere. Semintele se vor recolta la maturitate fiziologica (inflorescenta si semintele se brunifica).

Patrunjelul si cultivarea patrunjelului de frunze

Fig. 1  Patrunjelul  de frunze (Petroselinum crispum spp. foliosum)

Patrunjelul si cultivarea patrunjelului de frunze

Fig. 2  Patrunjelul  de frunze (Petroselinum crispum spp. foliosum)

Categorie: Legume

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Patrunjel verde-frunze (Petroselinum crispum spp. foliosum)

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii