mart. 09 2024

Plantarea cartofilor in gradina la cuiburi

Plantarea cartofului in gradina la cuiburi_1Plantarea cartofilor in gradina la cuiburi se practica adesea in gospodarii, pentru cultura a carei productie este destinata consumului propriu.

Plantarea se face primavara in intervalul 20 martie – 15 aprilie.

Cartoful este o planta ce prefera temperaturi intre 15-25°C, temperatura minima la care cresterile tinere sunt afectate este 0 °C , iar la -1°C, planta este afectata de inghet.

Lumina reprezinta un factor important pentru cultura cartofului, acesta pretinzand areale unde soarele sa ajunga cel putin 6 ore pe zi.

Cartoful prefera solurile reavene, excesul de apa poate conduce la aparitia bolilor specifice.

Solurile bine drenate, reavene, mijlocii-usoare, fertile si afanate sunt optime pentru cultura cartofului in gradina. Cartoful prezinta cresteri bune in solurile de lunca (aluviale), luto-nisipoase sau nisipoase, cu un pH intre 5.5-6.5, dar poate vegeta in soluri cu pH intre 4.5-7.6. Nu se recomanda cultivarea cartofului pe zonele joase, unde este  intalnit fenomenul de stagnare al apei.

Tuberculii de cartof folositi pentru samanta trebuie sa fie de 3,5-4 cm diametru, dar daca sunt mai mari, se recomanda taierea pe jumatate.

Pregatirea terenului pentru cultivarea cartofului in cuiburi, consta in mobilizarea adanca a solului, de toamna, printr-o aratura executata la o adancime de 28-30cm, sau prin sapatul la cazma.

In primavara viitoare este necesara saparea solului la cazma,  urmata de maruntirea cu ajutorul frezei sau motocultorului (motosapei), sau folosind unelte manuale (sapa si grebla).

Alegerea momentului de plantare a tuberculilor de cartofi in gradina la cuiburi, se face in functie de temperaturile exterioare. Cartofii se pot planta cu 2-3 saptamani inainte de ultimul inghet (20 martie-15 aprilie).

Plantarea se realizeaza in sol bine zvantat, ce permite lucrarea cu echipamente de gradinarit, in bune conditii.

Plantarea tuberculilor de cartofi la cuib se realizeaza manual, folosind sapa, in fiecare cuib plantandu-se 1-2 tubercului.

Adancimea se plantat este de 9-19 cm, distanta intre plante pe rand poate varia intre 30-35 cm, iar intre randuri 50 cm. Deasupra fiecarui cuib de cartofi plantati, se realizeaza un musoroi, loc unde tuberculii au posibilitatea sa se inmulteasca.

Fertilizarea de baza este deosebit de importanta si – se poate face cu gunoi de grajd fermentat 5 luni (administrat si incorporat toamna in timpul araturii) si cu ingrasaminte granulate (fara clor) inainte de plantare. Se spot utiliza ingrasaminte granulate   Yara Mila Cropcare NPK  20-60 g / mp.

Fertilizarea culturii se poate face utilizand ingrasaminte specifice: granulate, complexe (NPK + microelemente), cu eliberare prelungita, hidrosolubile, lichide, cu aminoacizi, cu alge de mare, foliare.

Irigarea culturilor de cartof in gradina la cuiburi, din zonele mai calduroase, se poate face prin picurare, aspersie sau cu stropitoarea.

Plantarea cartofului in gradina la cuiburi-2

Fig. 1 Plantarea cartofului in gradina la cuiburi

Plantarea cartofului in gradina la cuiburi-2

Fig. 2 Plantarea cartofului in gradina la cuiburi

Categorie: Legume

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Plantarea cartofilor in gradina la cuiburi

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii