mart. 12 2016
Plantarea tomatelor Ciclul I primavara in solar
Pentru infiintarea unei culturi de tomate extratimpurii (ciclul 1 – scurt in solar) in perioada 1-25 martie trebuiesc parcursi cativa pasi.
Factori ecologici limitativi pentru cultura-cultivarea tomatelor:
Temperatura (caldura) – tomatele sunt extrem de pretentioase fata de temperatura, astfel la temperaturi sub 3ºC, chiar si pentru putin timp, plantele de tomate ingheata.
Tomatele suporta temperaturi in intervalul 7-35ºC, iar temperatura optima este de 20-26 ºC. La temperaturi de peste 30ºC, polenul nu mai germineaza, planta nu mai leaga noi fructe si trebuie stimulata.
Lumina: – tomatele sunt plante iubitoare de lumina. Insuficienta luminii in primele 10 zile de la rasarire provoaca alungirea rasadurilor. Tomatele au nevoie de lumina, o lumina de intensitate scazuta provoaca avortarea florilor. Soarele arzator si direct de vara – provoaca arsuri pe fructele de tomate.
Umiditatea (apa) – tomatele au nevoie de apa in cantitati ridicate, ca de altfel toate legumele. Seceta conduce la: cresteri reduse, „plante debile si imbatranite”, avortarea florilor, ofilirea si chiar moartea plantelor. Udarea in exces dupa o perioada de seceta provoaca – craparea fructelor si aparitia bolilor de sol.
Reactia solului: tomatele prefera un pH intre 5,5-6,8, dar vegeteaza in valori mai largi de pH intre 5-7,5.
Pregatirea terenului pentru cultura de tomate in solar
Mobilizarea adanca a solului se face cu tractorul legumicol (Vezi fig.) printr-o aratura (la 25-30 cm), sau sapat la cazma.
Solul se marunteste si se niveleaza cu ajutorul frezei montate pe tractor (Vezi fig.) sau al motocultorului (motosapei) echipate cu freza, sau unelte manuale (sapa si grebla).
Dezinfectia chimica a solului din solar se poate face cu produse ca: Nemasol 510 (metam de sodiu); etc. Dezinfectia solului este necesara pentru combaterea daunatorilor, bolilor, semintelor de buruieni prezente in sol.
Daca in solar s-au mai realizat culturi se va proceda si la o dezinfectie a solarului.
In strategia de combatere a nematozilor (Meloidogyne spp.) se recomanda aplicarea de tratamente la sol cu produsul Velum Prime 400 SC (fluopiram).
Fertilizarea cubuletelor rasadurilor de tomate se poate face cu Algaren prin scufundarea cubului nutritiv într-o soluție de 2-4 % înainte de transplantare.
Fertilizarea de baza se face cu ingrasaminte granulate (fara clor) starter cu cateva zile inainte de plantat. Ingrasamintele se incorporeaza in sol la 10-12 cm. Se spot utiliza ingrasaminte Yara Mila Cropcare NPK 11-11-21 utilizand 60-80 g/m2. Atentie !!! Recomandarile de fertilizare sunt orientative, doza optima de ingrasaminte si tehnologia aplicata, se stabilesc doar in baza rezultatelor agrochimice de laborator.
Pregatirea solarului pentru culturile extratimpurii pentru a face fata eventualelor scaderi de temperatura posibile oricand in luna martie. Acest lucru presupune: utilizarea unei folii de calitate, dublarea foliei pe peretii solarului (Vezi fig.), dar si realizarea unui pod din folie (Vezi fig.). Este foarte bine sa dispunem si de o sursa artificiala de caldura care sa poata fi activata la nevoie (Vezi fig).
Instalarea sistemului de irigare prin picurare (Vezi fig.). Este obligatorie irigarea prin picurare, iar sistemul de irigare se amplaseaza conform distantelor de plantare, marcand astfel si locurile unde facem plantarea (Vezi fig.).
Rasadurile de tomate pentru plantare in solar
Rasadurile plantate in solar trebuie sa aiba in momentul plantarii varsta de 55-60 zile de la rasarire; inaltimea de 25-30 cm, sa fie viguroase si sanatoase, calite si cu un sistem radicular bine dezvoltat.
Inainte de plantare rasadurilor li se pot aplica tratamente cu insecticide sistemice la cubulet. Se pot face si tratamente foliare pentru principalele boli dar si cu insecticide si acaricide specifice. Acest lucru ajuta sa nu mai facem tratamente imediat dupa plantare ci la 5-7 zile de la plantare.
Plantatul tomatelor extratimpurii se face in martie (1-25.III), dupa ce solarul a fost pregatit, echipamentele de udare, climatizare functioneaza si conditiile meteo permit realizarea unui microclimat in solar ideal pentru cultivarea tomatelor. Toate eforturile se concentreaza pe conditii optime pentru tomate, ceea ce va conduce in final la o productie precoce cu un maxim de profit pentru fermier.
Distanta de plantare intre randuri este de 80 cm iar distanta de plantare intre plante pe rand este de 35 cm. Norma de plantat este de aproximativ 3.600 fire/1000 m2. In solar se utilizeaza adesea randurile duble, astfel avem grupate 2 randuri mai apropiate (60-70 cm) si un spatiu intre randurile grupate de 90-100 cm (Vezi fig.).
Adancimea de plantat variaza in functie de inaltimea rasadurilor. Tomatele alungite se pot planta ceva mai adanc sau chiar ingenunchiate, acest lucru este posibil intrucat tomatele emit usor radacini de pe tulpina.
Plantarea efectiva se poate face cu plantatorul conic, cu sapa, etc.
In timpul plantarii trebuie evitata pe cat posibil afectarea perisorilor prezenti pe tulpina, frunze, etc.
Fertilizarea culturii se poate face utilizand programele tehnologice specifice culturii de tomate.
Categorie: Legume
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Plantarea tomatelor Ciclul I primavara in solar