feb. 07 2015
Pleurotus ostreatus: conditii de crestere
Denumire populara / stiintifica – sunt luate in cultura mai multe specii ale genului – Pleurotus:
Pastravul de fag – Buretele vanat (Pleurotus ostreatus);
Pastravul rosiatic – Buretele (Pleurotus ostreatus var. florida)
Pastravul negru (Pleurotus sajor-caju), etc.
Denumire populara in engleza – Oyster mushroom; Winter Oyster Mushroom (Pleurotus ostreatus), Florida Oyster Mushroom (Pleurotus ostreatus var. florida);
Grupa Legumicola: Ciuperci comestibile
Origine
Pastravul de fag (Pleurotus ostreatus) este o ciuperca comestibila indigena, xilofaga (se hraneste cu lemn – celuloza si hemiceluloza). In natura se intalneste frecvent toamna si primavara in paduri pe cioturi sau pe trunchiurile putrezite ale arborilor.
Factori Ecologici Limitativi:
Temperatura (caldura) optima a aerului 10-25 ºC iar temperatura optima pentru substrat 25-30ºC.
Lumina: 800-1500 lucsi.
Umiditatea substratului trebuie sa fie de 70-80% iar umiditatea relativa: pentru inductia fructificarii (90-95 %) iar pentru fructificare 85%.
Substratul de cultura – tulpini de lemn din specii ca (fag, plop, carpen, nuc, salcie – Vezi fig) sau compost din: ciocalai de porumb, paie de grau, rumegus, malai, etc. Reactia substratului pH-ul recomandat trebuie sa se incadreze intre 5-7. Pentru cultura se vor face diferite amestecuri care se vor pasteuriza 4 ore la 62 ºC.
Descriere:
Ciuperca Pleurotus apare sub forma de buchet (grupuri de ciuperci-carpofori). Aceasta are o palarie dispusa asimetric pe picior cu dimensiuni ce variaza de la specie la specie (diametrul carpoforilor poate ajunge si depasi 20 cm, dar au un diametru mediu de 5-10 cm). Piciorul este situat marginal pe palarie, la maturitate devine spongios iar dimensiunea acestiua este influentata direct de lumina si aerisire. Culoarea diferă de la o specie la alta, astfel poate fi: gri-albastruie, gri-maronie, bej, bej-deschis, maro-deschis, etc.
Utilizare: ciupercile Pleurotus sunt bogate in proteine si se utilizeaza in diverse preparate culinare, murate, deshidratate, etc.
Inmultirea si infiintarea culturii de Pleurotus se poate face prin miceliu.
Boli:
Bacterioze (Pseudomonas tolaasii);
Micoze cauzate de Aspergillus, Botrytis, Coprinus, Monilia, Mucor, Penicillium, Trichoderma spp., Fusarium, Trichothecium, etc.
Daunatori:
Tantarii ciupercilor (Sciara fenestralis, Lycoriella solani), Musca parazita (Megaselia halterata), Musca de balegar (Megaselia albidoha); Musca gheboasa a ciupercilor (Megaselia nigra), Tantarul ciupercilor spontane (Mycophila fongorum), Molia de zid (Oniscus asellus), Molia de camara (Porcellio scaber), Capusele caramizii-acarianul ciupercilor (Tyropahgus lintneri), Limaxul mare (Limax maximus), Limaxul galbui (Limax flavus), etc.
Categorie: Legume
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Pleurotus ostreatus: conditii de crestere