Horticultorul.ro

feb. 04 2024

Polenizarea cu bondari in solar, sera, livada, gradina

Bondarii (Bombus terrestris) se hranesc cu polen (asigura sursa de proteine 16-30%) si nectar (sursa de zaharuri 40%), motiv pentru  care aceștia parcurg aproape fiecare floare si o polenizeaza (fenomen care constă în transportul polenului de pe anterele staminelor pe stigmatul pistilului florilor). Bondarul de pamant este una din speciile de bondari frecvent întâlnita in Europa.

Se intalnesc in lume peste 30 specii de bondari, dar cea mai raspandita este Bombus terrestris.

Pentru polenizarea biologica optima a culturilor horticole cu polenizare entomofila, bondarii sunt solutia ideala, intrucat  spre deosebire de albine aceștia tolerează temperaturi mai scăzute, zboara/sunt activi si pe vant, ploaie sau in zile cu nebulozitate (cu nori).

Bondarii reprezintă una din cele mai importante specii in polenizarea entomofila (cu insecte, albine, bondari) a florilor.

Bondarul este o insecta eusociala cu suprapunere de generații, are o diviziune a muncii si ingrijire cooperanta a puietului.

Din numărul   culturilor horticole si cultura mare care necesita polenizare entomofila: 1/3 sunt polenizate de albine; iar 2/3 sunt polenizate de bondari, albine solitare, alte insecte.

Încă din 1980 a început producerea comerciala de stupi cu bondari pentru polenizarea culturilor din sera.  Stupii de albine sunt prea mai (ca dimensiune) iar albinele nu sunt capabile sa efectueze la tomate polenizarea prin vibrare la 400 Hz. După introducerea bondarilor in serele in care se cultiva tomate din Olanda, in cca. 3 ani, 95% din roșiile cultivate in sera au fost polenizate cu bondari.

Bondarul face parte din:

Ordinul: Hymenoptera (himenoptere, bondari, viespi)

Familia: Apidae (familia albinelor)

Denumire stiintifica: Bombus terrestris

Denumire populara:   Bondar, Bondarul mare de pamant, Albina tiganului, Albina tiganeasca, Barzaun

Denumire populara in EN: Large earth bumblebee, Buff-tailed bumblebee

Descriere, ciclu de viața:

Adulti sunt bondari de  11-17 mm lungime (11-17 mm lucrătoarele si 14-16 mm trântorii), regina bondarilor are 20-22 mm lungime. Culoarea generala a lucratoarelor/trantorilor este neagra, corpul este acoperit de perisori negri, prezinta 2 benzi late de culoare portocalie (una pe torace si una pe abdomen mai palida), iar coada este alba (cu perisori albi). Abdomenul reginelor/mâtcilor este negru, cu o banda portocalie in mijloc si coada aproape alba.

Sunt ca si organizare asemanatori cu albinele: femelele-lucratoarele (apar din oua fecundate) culeg polen si produc mierea cu gust specific dulce-amaruie, acestea au si ac cu care inteapa si pe care il pot retrage (spre deosebire de albine), in general sunt putin agresive; trantorii-masculii (apar din oua nefecundate) si au rol in fecundarea matcilor (fecundarea are loc la finele verii).  Pe picioarele din spate ale femelelor/lucratoarelor exista un rând de piepteni si peri pe care  acestea ii folosesc la strângerea si compactarea polenului. Bondarii prezinta doua perechi de aripi, iar aripile din spate sunt mai mici. Viteza de zbor este intre 10-17 km/h, acestia pot parcurge frecvent  distante de 5 km (recordul este de 20 km). Lucratoarele traiesc cca. 1 luna. Regina/matca (apare din oua fecundate) se imperecheaza o singura data cu un singur mascul.

Ouale sunt oval-alungite si ușor curbate (au forma de carnati), de culoare alb-laptos-sidefate, lungi de 2,5-4 mm.

Larvele sunt de culoare alb-laptoase, au 13 segmente, nu au picioare si ochi. Larvele trec prin 4-5 stadii (naparliri) si se impupeaza intr-un cocon. Stadiul de larva dureaza cca. 2 saptamani.

Pupele stadiul de pupa dureaza 2 saptamani.

 

Ciclul de viata

Stadiu de ou pana la adult dureaza 4-5 saptamani.

Bondarul mare de pamant (Bombus terrestris) isi construieste cuibul in pamant in galerii de soareci, cartite; in scorburile de la baza arborilor; etc. In pamant isi construiesc cuiburi de 300-400 indivizi; își construiesc fagurii in care depun  oua si miere. Dimensiunea unui cuib pornește de la 7 cm si poate ajunge la 30 cm.

Reginele nou aparute se imperecheaza la finele verii, isi petrec iarna hibernand in pamant (sol), iar primavara zboara, si isi construieste cuibul. O singura regina poate vizita pana la 6000 flori pe zi.

Bondarul mare de pamant (Bombus terrestris) isi incepe zborul inca din martie (zboara reginele) – aprilie  (apar si lucratoarele).

 Etapele din ciclul de viata anual al bondarului de pamant:

Etapa 1: regina (care s-a imperecheat la finele verii) iese din hibernare si incepe sa isi creeze singura o noua colonie in: pamant galerii de soareci, cartite; in scorburi de arbori; etc. In aceasta etapa matca/regina depune oua fecundate (acestea se transforma in lucratoare).

Etapa 2: odata ce femelele/lucratoarele au aparut si incep sa caute hrana si sa dezvolte colonia;

Etapa 3: sunt depuse oua pentru trantori-masculi, sunt depuse si oua pentru lucratoare si pentru noi matci;

Etapa 4: trantorii-masculii si noile matci se imperecheaza (la finele verii); colonia se dezintegrează, regina batrana fondatoare, lucratoarele si masculii vor muri; iar noile matci (care s-au imperecheat) intra in hibernare.

 

Polenizarea florilor de către bondari

Bondarii polenizează florile printr-o metoda denumita „polenizare prin vibrare la peste 400 Hz” (aceasta metoda este obligatorie la tomate). Este o procedura ce permite eliberarea de mari cantitati de polen, astfel un bondar va poleniza o floare printr-o singura vizita, comparativ cu albina la care sunt necesare 7-10 vizite.

Polenizarea prin vibrare presupune ca, bondarul sa se prinda de antere si sa isi vibreze (la 400 Hz) toracele si muschii de zbor fara a misca aripile.

Bondarii realizeaza rate de polenizare incrucisata crescuta, intrucat acestia viziteaza plantele mult mai aleatoriu decât albinele.

Bondarii pot marca cu un miros specific florile pe care le-au vizitat.

Temperaturile optime pentru polenizarea florilor de către bondari sunt intre 9⁰C -30⁰C (temp minime 5⁰C).

Spre deosebire de albine, bondarii tolerează temperaturi mai scăzute, zboara/sunt activi si pe vant, ploaie sau in zile cu nebulozitate (cu nori).

Spre deosebire de albine, bondarii sunt rezistenti la parazitul Varroa mitte.

 

Doza Recomandata

Un (1) stup cu bondari poate cuprinde: matca/regina, lucratoare (initial 60-80 lucratoare), pupe de lucratoare, oua, larve; hrana pentru intreaga durata de viata;  iar suprafata acoperita de un stup este de 1250-2000 mp (m2) si 25-35 flori/mp/saptamana. Durata vietii unui stup este de 6-10 saptamani.

Exista stupi cu bondari configurați diferit in funcție de sezon, cultura, etc.

Stupi cu 3-4 colonii incluse intr-o cutie. Acestia au: matca/regina, lucratoare, pupe de lucratoare, oua, larve.

Pentru utilizarea in spatii protejate vara, stupii sunt mai inalti si mai bine ventilati, comparativ cu cei utilizati in culturile din iarna-primavara.

 

Culturi

Se utilizează pentru polenizare la cultura mare in camp; culturile horticole din exterior, in camp si spatii protejate. Bondarii sunt utilizati atat pentru culturile timpurii cat si pentru cele tarzii.

Legume: Tomate, Vinete, Ardei, Dovleac, Dovlecel, Pepene verde, Pepene galben,  Fasole, Mazare, Varza semincera, Morcov semincer, etc.

Pomi: Mar, Par, Gutui, Prun, Cais, Cires, Piersic, Migdal, Portocal, Lamai, etc.

Arbusti fructiferi: Agris, Coacaz rosu, Coacaz negru, Afin de cultura, Mur, Zmeur, Capsuni, Kiwi, etc.

Cultura mare: Rapita, Floarea soarelui, Bumbac, etc.

 

Avantajele utilizarii bondarilor in polenizare:

Nu mai este necesar tratamentul hormonal (cu regulatori de fructificare hormonali) al florilor de tomate, mar, par, piersic, etc. pentru a lega fructe.

Are loc creșterea calității fructelor prin eliminarea substanțelor chimice utilizate in stimularea florilor, dar si prin cresterea in dimensiuni a fructelor (fructe mai mari) datorate polenizarii cu soiuri straine;

Are loc cresterea productiei;

Bondarii au o eficienta ridicata in polenizarea culturilor horticole (sera, solar, camp, gradina, etc.) si agricole;

Polenizarea unei flori este garantata de o singura vizita a bondarului;

Bondarii efectuează polenizarea la temperaturi scăzute (începând de la 9⁰C), in condiții de lumina redusa (nu sunt influențați de prezenta/absenta soarelui), nebulozitate, precipitații;

Bondarii raman mult timp in cultura si viziteaza un numar mult mai mare de flori pe minut comparativ cu albinele.

Bondarii nu formează roiuri si sunt mai puțin agresivi comparativ cu albinele.

Bondarii polenizează eficient prin vibrarea florilor, acest procedeu permite polenizarea inclusiv a florilor de tomate.

Reducerea costurilor legate de manopera muncitorilor pentru polenizare, ex. la tomate.

 

Utilizarea Bondarilor (Bombus terrestris)

Stupul se poziționează la înălțime fata de sol (20-60 cm), pentru a fi ferit de furnici.

Stupul se pozitioneaza in zone bine aerisite/ventilate, pentru a evita căldura extrema; la umbra (ferit de lumina solara directa); ferit de ploaie;

Deschierea stupului se face dimineața devreme sau dupa-amiaza tarziu;

Intrarea in stup trebuie sa fie intotdeauna vizibila pentru bondar;

Daca pozitionam mai multi stupi impreuna este indicat sa orientam iesirile in directii diferite pentru a evita confuzia bondarilor;

Cand aducem stupul in sera, solar vom astepta 15 minute pana ce insectele se linistesc, inainte sa il deschidem.

 

Depozitare si transport pt. stupul cu bondari

Pentru a înregistra cele mai bune rezultate la polenizare, utilizați stupul chiar în ziua sosirii.  Dacă este necesar, stupii pot fi păstrați maxim 1 zi. Temperatura de depozitare a stupului este de 15-25⁰C in mediu bine ventilat si ferit de lumina directa a soarelui.

Atenționări pentru Bondarul mare de pamant (Bombus terrestris)

Atentie !!! Bondarul mare de pamant (Bombus terrestris) este afectat de pesticide: insecticide, fungicide, etc. motiv pentru care inainte de eliberarea / utilizarea bondarilor se recomanda  consultarea atenta a instructiunilor de utilizare.

Exista produse/pesticide din 3 categorii in relatia cu bondarii: produse compatibile (se recomandă să se închidă și să se acopere stupii în timpul tratamentului și deschiderea în momentul când plantele sunt uscate); produse incompatibile cu efect rezidual mic (stupii trebuie să fie scoși temporar din cultură);   produse incompatibile cu efect rezidual mare (aceste produse nu pot fi utilizate împreună cu stupii).

Se recomanda pentru compatibilitate  si consultarea diverselor softuri/programe disponibile pe telefon in Android: Agrobio Effects – Side Effects Guide; Side Effects Guide, etc.

Fig. 1 Bondarii (Bombus terrestris), stup

Fig. 2 Bondarii (Bombus terrestris), stup

Fig. 3 Bondarii (Bombus terrestris), stup in solar la cultura de tomate

Fig. 4 Bondarii (Bombus terrestris), stup in solar

Fig. 5 Bondarii (Bombus terrestris), polenizare la tomate

Fig. 6 Bondarii (Bombus terrestris), polenizare la tomate

Fig. 7 Bondarii (Bombus terrestris), la piersic

Fig. 8 Bondarii (Bombus terrestris), polenizare la afinul de cultura

Categorie: Legume

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Polenizarea cu bondari in solar, sera, livada, gradina

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii