iul. 17 2014
Porumbul zaharat (Zea mays ssp. saccharata): descriere
Denumire populara: Porumbul zaharat, porumbul dulce, etc.
Denumire populara in alte limbi: engleza – sweetcorn, sweet maize; sweet corn, etc.
Utilizare: leguma
Denumire stiintifica: Zea mays ssp. saccharata sin. Zea mays ssp. mays
Origine
Porumbul a fost luat in cultura in partea de Sud a Mexicului inca din anii 4.000 i.Hr. Cultivarea porumbului s-a extins pe intreg continentul American. Cand europenii au ajuns in America porumbul se cultiva pe intreg continentul American pana in Canada. In Europa porumbul a fost adus de catre Cristofor Columb si cultivat la inceput in Spania si Italia. In Romania porumbul s-a cultivat inca din secolul XVI-XVII.
Porumbul zaharat a rezultat printr-o mutatie naturala a porumbului (Zea mays) rezultand astfel subspecia Zea mays ssp. Saccharata care se cultiva ca leguma pentru boabele sale cu gust dulceag (recoltate in faza de lapte). Porumbul zaharat a fost cultivat de cateva triburi din America si adus in Europa inca din secolul XVII cunoscut sub numele de Papoon.
Sortimentul de soiuri & hibrizi de porub zaharat: Spirit F1, Starshine F1, GSS 5649, Jubilee F1, Landmark F1, Legend F1, Santinel F1, Signet F1, Sheba F1, Challenger F1, Accentuate F1, etc.
Varietati de porumb zaharat Romanesti: Dacia FD (din 2010), Deliciul verii (din 2004), Diamant FD (din 2010), Dulce de Bacau (din 2004), Gina FD (din 2003), etc.
Zone in care se cultiva porumbul zaharat
Arealul de cultura este identic cu cel al porubului: Campia Romana, Dobrogea, Podisul Moldovei – partea Sudica, Campia de Vest, Depresiunea Transilvaniei, etc. Porumbul zaharat se cultiva pe suprafete intinse direct in camp sau gradina.
Utilizare: leguma
Factori Ecologici Limitativi:
Temperatura (caldura) – porumbul se incadreaza la plante pretentioase fata de caldura.
Porumbul zaharat (Zea mays ssp. saccharata) germineaza incepand cu 10 ºC si au nevoie de 21 zile pentru a germina. Temperaturile optime pentru germinare sunt situate in intervalul 20-25 ºC (germineaza in 7 … 5 zile).
Porumbul dulce (Zea mays ssp. saccharata) prefera temperaturi in intervalul 16 … 24ºC. Temperatura minima suportata este de 12ºC iar cea maxima 37ºC.
In perioada infloritului sunt necesare temperaturi de 18-24 ºC pentru o buna viabilitate a polenului.
Pragul de minim de la care plantele sunt afectate de inghet este de – 4ºC.
Lumina: Porumbul zaharat este o specie cu temperament de lumina (prefera locurile insorite). Este o planta de zi scurta (< 12 ore/zi) si zi neutra (12-14 ore/zi).
Umiditatea (apa):
Porumbul dulce este o cultura cu cerinte ridicate fata de umiditatea din sol, prefera solurile reavene. Irigarea este aproape obligatorie la cultura porumb zaharat mai ales in perioadele critice (iunie – august) faza de aparitie a paniculelor pana in faza de lapte (cand se recolteaza porumbul zaharat).
Solul – Porumbul zaharat este o specie cu cerinte moderate fata de sol, vegeteaza bine pe soluri variate dar le prefera pe cele fertile (bogate in materie organica), reavene, afanate, profunde. Planta prefera solurile luto-nisipoase, lutoase, luto-argiloase, nisipoase, etc.
Reactia solului: porumbul dulce prefera un pH intre 5.5-6.8 dar vegeteaza in valori mai largi de pH intre 4.5-7.5;
Descriere:
Porumbul este o specie erbacee anuala monocotiledonata.
- Boabele de porumb zaharat sunt utilizate ca leguma. Se consuma in faza de lapte, boabele au endospermul lucios, un continut redus de amidon iar dupa uscare devin zbarcite (Vezi fig.). Fructul este o cariopsa, bobul obovat este prins in inflorescenta (tip spadice) ce poarta numele de stiulete de porumb, ciocalau, panusa, ciocan, cucuruz, druga, papusoi, drugalau, etc.;
- Tulpina la porumb are 1.5-3 metri, prezinta 7-15 internoduri pline cu maduva. Din nodurile bazale apar frecvent cresteri – lastari denumiti copili, care se pot indeparta manual (Vezi fig.).
- Frunzele de porumb sunt lungi de 50-80 cm si late de 5-12 cm cu marginile ondulate (Vezi fig.), de culoare verde;
- Florile de porumb (planta unisexuat-monoica) mascule sunt grupate in inflorescenta de tip panicul mare (30-40 cm) situata in partea de varf a plantei (Vezi fig.). Florile femele se gasesc grupate in inflorescenta tip spadice, apar 1-3 la subsuara frunzelor si sunt acoperite-protejate de frunze-modificate „panusi” (Vezi fig.). Polenizarea este alogama si anemofila (polenul este purtat de vant).
- Porumbul dezvolta: o radacina embrionara, mai multe radacini seminale si 8-20 radacini adventive permanente.
Fertilizarea se poate face utilizand programele tehnologice specifice culturii de porumb dulce.
Recoltarea stiuletilor de porumb zaharat se face in Iulie-August, la maturitatea de consum, cand boabele s-au format si sunt in faza de lapte. Recolarea se face esalonat pe masura ce boabele au atins maturitatea de recoltare.
Utilizare: porubul zaharat se utilizeaza in diverse preparate culinare (salate, pizza, etc.) dar si in industria alimentara. Boabele de porumb zaharat se pot pastra prin conservare sau congelare.
Inmultirea si infiintarea culturii de porumb zaharat:
- Semanat in intervalul 15. Aprilie – Mai.
Boli la porumb dulce: Fuzarioza (Fusarium spp.), Caderea plantutelor (Pythium aphanidermatum), Penicillium spp., Aspergillus spp., Taciunele stiuletilor si paniculelor (Sorosporium holci-sorghi), etc.
Daunatori la porumbul zaharat: Viermi sarma (Agriotes spp.), Ratisoara porumbului (Tanymecus dilaticolis), Viermele vestic (Diabrotica virgifera virgifera), Sfredelitorul porumbului (Ostrinia nubilalis), Omida fructificatiilor (Helicoverpa armigera), Musca plantulelor (Delia platura), etc.
Categorie: Legume
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Porumbul zaharat (Zea mays ssp. saccharata): descriere