Horticultorul.ro

iun. 29 2014

Prazul (Allium porrum): origine-descriere

Prazul-Allium porrumFamilia: LILIACEAE

Prazul se regaseste in aceeasi familie botanica cu: Ceapa comuna, Usturoiul comun, Usturoiul de Egipt, Ceapa de Egipt, Ceapa esalota, etc.

Denumire populara: Praz, praj, coada vacii, ceapa blanda, hajima

Denumire populara in alte limbi: engleza – Leek, levant garlic, great-headed garlic, elephant garlic, kurrat; franceza – Ail à grosse tête, kurrat, etc.

Grupa Legumicola: Legumele Bulboase

Denumire stiintifica: Allium ampeloprasum sin. Allium porrum

Origine

Specie erbacee bienala a carei origine se presupune a fi in Iran, Portugalia, Nordul Africii unde se regaseste in flora spontana. In aceste zone prazul a fost luat in cultura inca din antichitate. Prazul a fost cunoscut si cultivat de Romani, Greci si Egipteni (inca de acum 4.000 ani). In Romania prazul se cultiva in gradinile populatie dar si in marile bazine legumicole in special in Oltenia, Banat si Depesiunea Transilvaniei.

Sortimentul de soiuri si hibrizi (F1) pentru Praz: Bulgaarse Reuzen-Lincon, Bulgaarse Herfst-Lancelot, Striker F1, Galvani, Volta, Pancho, Porbella, Varna, Porro Delft, Porro Gigante d’Inverno, etc.

Soiuri si hibrizi Romanesti: Alutus, etc.

Bazine legumicole in care se cultiva prazul

Prazul se cultiva in tara noastra pe intreg cuprinsul tarii (unde intruneste conditii favorabile) direct in camp sau gradina.

  • Cultura prazului se regaseste in zone ca: Matca -Tecuci, Adunatii Copaceni, Vidra, Izbiceni, Baleni-Sarbi, Seleusi (Arad), Macea – Curtici, Braila, Colibasi (Giurgiu), Fagaras (Brasov), Galati, Buzau (Rm. Sarat, Puiesti), Maramures (Asuaju de Sus), Turda, Aries, Filiasi, Darasti, Harghita, Covasna, Deveselu, Corabia, Constanta (Poiana), Arad, Curtici, Oltenita–Radovanu, Tulcea (Sabangia, Sarichioi);

Utilizare: leguma

Factori Ecologici Limitativi:

Temperatura (caldura) – prazul se incadreaza la plante putin-pretentioase fata de caldura.

Semintele de praz germineaza incepand cu 3-4 ºC si au nevoie de 31 zile pentru a germina. Temperaturile pentru germinare sunt situate in intervalul 16…20 ºC (germineaza in 12…10 zile).

Prazul (Allium ampeloprasum) prefera temperaturi in intervalul 18…25ºC. Temperatura minima suportata este de 4ºC iar cea maxima 28ºC.

Pragul de minim de la care prazul este afectat de inghet este de   -5ºC.

Lumina: prazul este din punct de vedere al fotoperioadei o planta de zi lunga (>14 ore). Prazul este o specie cu temperament de lumina (soare) si semiumbra.

Umiditatea (apa):

Prazul este o cultura cu cerinte ridicate fata de umiditatea din sol, prefera solurile reavene. Irigarea prin aspersie este aproape obligatorie la cultura de praz.

Atentie !!! – umiditatea excesiva, conduce la aparitia bolilor de sol.

Solul – prazul este o specie cu cerinte ridiate fata de sol vegeteaza bine pe soluri mijlocii-usoare, fertile (bogate in materie organica), bine drenate, reavene, afanate. Planta prefera solurile luto-nisipoase, aluviale (zona de lunca a raurilor), lutoase, nisipoase, etc.

Reactia solului: prazul prefera un pH intre 6.2-6.8 dar vegeteaza in valori mai largi de pH intre 5.6-7.5.

Descriere:

Prazul este o specie erbacee bienala – infloreste si fructifica in al 2-lea an.

  • Ingrosarea frunzelor in zona bazala conduce la apartitia piciorului prazului – zona in care prazul depoziteaza substantele de rezerva si care este asemanatoare cu bulbul (Vezi fig.);
  • Frunzele de praz sunt comestibile, alterne, lineare, cresc intr-un singur plan, (Vezi fig.) formeaza o tulpina falsa (asemanatoarea cu cea de usturoi) de 50-70 cm cu diametru de 4-8 cm;
  • Tulpina  florifera este plina la interior, inalta de cca. 1-1.5 m (Vezi fig.);
  • Radacina este fasciculata;
  • Florile albe sau violete sunt dispuse cate 800-3000 flori intr-o inflorescenta de tip umbela, globuloasa cu o pelicula protectoare ce are in partea superioara o prelungire de 15 cm (Vezi fig.) de 4-12 cm diametru. Prazul infloreste in iulie;
  • Fructul de tip – capsula, contine 3-6 seminte, negre, tetraedrice (Vezi fig.).

Fertilizarea se poate face utilizand tehnologii si produse de la: YARA.

Recoltarea prazului se face in functie de necesitati la 70-120 zile de la plantarea rasadului. Recoltarea se face prin smulgere sau cu ajutorul unei cazmale.

Utilizare: prazul se utilizeaza in diverse preparate culinare.

Inmultirea si infiintarea culturii de praz se poate face prin:

  •  seminte semanate direct in camp primavara (mai-iunie) sau pentru producerea de rasad (semanate in martie-aprilie);

Boli foliare  la praz:  Mana (Peronospora destructor), Alternarioza – Patarea purpurie a cepei (Alternaria porri  & Stemphylium vesicarium), Rugina (Puccinia porri), Viroze – dungarea galbena (Onion yellow dwarf virus);

Boli de sol & depozit la praz: Putregaiul alb al bulbilor (Sclerotium cepivorum), Putregaiul umed-moale al bulbului (Erwinia carotovora pv. carotovora), Putregaiul cenusiu (Botrytis allii), Fuzarioza (Fusarium oxysporum f. sp. cepae).

Daunatori la praz: Trips comun (Thrips tabaci), Nematodul tulpinilor (Ditylenchus dipsaci), etc.

Praz-Allium porrum

Fig. 1 Prazul (Allium porrum)

Praz-Allium porrum

Fig. 2 Prazul (Allium porrum)

Praz-Allium porrum

Fig. 3 Prazul (Allium porrum)

Praz-Allium porrum

Fig. 4 Prazul (Allium porrum), plante semincere

Praz-Allium porrum

Fig. 5 Prazul (Allium porrum), seminceri

Prazul-Allium porrum-Leek-flower

Fig. 6 Prazul (Allium porrum), inflorescente

Prazul-Allium porrum-Leek-flower

Fig. 7 Prazul (Allium porrum), plante inflorite

Fig. 5 Prazul (Allium porrum), seminceri

Fig. 8 Prazul (Allium porrum), seminte

Categorie: Legume

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Prazul (Allium porrum): origine-descriere

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii