ian. 13 2019

Producerea rasadurilor de Castravete Amar: semanat,ingrijire

Intrucat  tehnologia de producere a rasadului de castravete amar are cateva particularitati este bine sa le cunoastem si sa ne producem singuri rasadurile pentru cultura in gradina/camp, spatii protejate (sere, solarii).

Obtinerea rasadurilor de castraveti amari (Momordica charantia) este usoara si se poate face de catre orice pasionat de gradinarit in spatii protejate (sere calde, solarii calde, rasadnite calde, apartamente) unde rasadurile vor beneficia de temperaturi optime si lumina suficienta.

Castravetii amari sunt legume ale caror seminte germineaza bine daca se aplica tehnologia specifica acestei specii de castravete.

Pentru a obtine rasaduri de castraveti amari bune de plantat incepem sa producem rasadul cu  cu cca. 40-45 zile inainte de momentul plantarii in spatii protejate (sera, solar) sau in gradina/camp.

Materiale necesare:

  • Seminte de castravete amar – certificate (libere de agenti patogeni) si viabile sau recoltate de la plante mama sanatoase;
  • Substrat:  Turba pentru semanat KEKKILA;  Klasmann-Deilmann (KTS 3 STANDARD), acesta trebuie sa aiba un pH intre 6-6,5;
  • Stimulator de germinare Atonik;
  • Fertilizant foliar rasaduri: Cropmax;
  • Fungicide: Previcur Energy;
  • Vase de cultura: ghivece pentru rasaduri (diametru 15 cm),  tăvițe alveolate, etc;
  • Folie stretch.

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul, fertilizantul, stimulatorul) conform recomandarilor  de pe eticheta”

Producerea rasadului de castravete amar:

  1. Inmuierea semintelor de castravete amar prin imersie 2-3 zile in solutie de Apa + Atonik (1 ml Atonik / 1 l apa) sau doar in apa. Are rolul de a grabii/stimula germinarea semintelor.
  2. Pregatirea vaselor cu substrat:  presupune – dezinfectia vaselor de cultura vechi (ce au fost folosite);  adaugarea de substrat de cultura (cand utilizam vase de cultura noi nu este necesara dezinfectia);
  3. Substratul de cultura se adauga initial cu 1 cm mai jos – sub nivelul superior. Tasam usor substratul. Semanam 1-2 seminte la ghiveci la 2 cm adancime de semanat si 3 cm intre acestea tasam usor.
  4. Se uda utilizand o sticla cu capacul gaurit fin sau cu ajutorul unui pulverizator.  Prima udare (1) se poate face cu solutie de Previcur Energy (1 ml / 1 l apa), acesta previne aparitia bolii caderea plantutelor „rasadurilor” (Pythium spp.). Putem repeta tratamentul cu Previcur Energy   la substrat dupa 15 zile. Urmatorile udari se fac cu apa astfel incat substratul sa fie in permanenta reavan.
  5. Se acopera fiecare ghiveci cu folie stretch si se amplaseaza in locuri luminoase (dar nu cu soare direct), cu temperaturi de 23-26ºC (semintele de castraveti germineaza in 14-20 zile). In general a rasarit doar una din cele 2 seminte semanate la ghiveci;
  6. In permanenta monitorizam ghivecele, iar cand primele plantute isi fac aparitia „rasar”  indepartam imediat si total folia stretch.
  7. Continuam cu operatiunea de completare cu substrat pana la nivelul superior al ghiveciului, dar sub cotiledoanele plantutelor.
  8. Dupa ce apar  si se dezvolta complet primele frunze adevarate, putem fertiliza foliar cu Cropmax;
  9. Dupa ce se dezvolta complet prima pereche de frunze adevarate  si apare urmatoarea pereche de frunze adevarate, putem fertiliza si la substrat (din 3 in 3 saptamani) prin udare cu soluție de îngrășăminte hidrosolubile – omologate la rasad, fără clor de tip NPK (10-40-10) + microelemente ce contin mult fosfor (0,5 g / 1 litru apa, se uda normal).
  10. Daca plantele nu beneficiaza de suficienta lumina se alungesc iar singura solutie este palisarea acestora in pozitie verticala pe niste elemente de sustinere (bete pentru sustinere).
  11. Răsadurile trebuie adaptate treptat la conditiile de afara cu 1-2 saptamani inainte de plantare (cand temperaturile trec de 15 ºC). Acest lucru presupune scoaterea acestora (pe o perioada de 1-2 saptamani) afara in conditii de semiumbra – urmate de un soare slab si plin soare (inainte de plantat).
  12. Daca adaptarea din apartament la exterior nu se va face treptat exista riscul ca in  gradina soarele arzator sa le arda grav dupa plantare.
  13. Plantarea rasadurilor de castravete amar in gradina/camp se face dupa 15 Mai  (atunci cand s-au inregistrat constant mai multe zile temperaturi de peste +14 ºC noaptea) iar in spatii protejate (sere, solarii) se poate face in Aprilie (cand s-au atins constant temperaturile necesare cresterii si dezvoltarii plantei) sau mai devreme in spatii protjate – daca avem in dotare echipamente de incalzire.

Rasadurile de castravete amar – bune de plantat, trebuie sa aiba cam 20 zile de la rasarire si 5 frunze adevarate.

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul, fertilizantul, stimulatorul) conform recomandarilor  de pe eticheta”

Fig. 1 Producerea rasadurilor de Castravete Amar, seminte

Fig. 2 Producerea rasadurilor de Castravete Amar, seminte la inmuiat in solutie (1 ml Atonik / 1 l apa)

Fig. 3 Producerea rasadurilor de Castravete Amar, semanat

Fig. 4 Producerea rasadurilor de Castravete Amar, aplicam folie stretch pana la rasarire – pentru mentinerea constanta a umiditatii substratului

Fig. 5 Producerea rasadurilor de Castravete Amar, indepartam urgent folia stretch intrucat plantele rasar (fenofaza de cotiledoane)

Fig. 6 Producerea rasadurilor de Castravete Amar, fenofaza de 2 frunze adevarate

Fig. 7 Producerea rasadurilor de Castravete Amar, fenofaza de 4 frunze adevarate

Categorie: Legume

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Producerea rasadurilor de Castravete Amar: semanat,ingrijire

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii