Horticultorul.ro

apr. 14 2019

Producerea rasadurilor de cireșe de pamant (Physalis peruviana): semanat, ingrijire, plantare, poze

Intrucat  tehnologia de producere a rasadului de papalau – cireșe de pamant (Physalis peruviana) are cateva particularitati este bine sa le cunoastem si sa ne producem singuri rasadurile pentru cultura in gradina/camp  sau spatii protejate (sere, solarii).

Obtinerea rasadurilor de cireșe de pamant (Physalis peruviana) este relativ usoara (cere multa rabdare) si se poate face de catre orice pasionat de gradinarit in spatii protejate (sere calde, solarii calde, rasadnite calde, apartamente) unde semintele puse la germinat/rasadurile vor beneficia de temperaturi optime (24-25°C) si lumina suficienta.

Cireșe de pamant (Physalis peruviana) sunt legume ale caror seminte germineaza bine daca se aplica corect tehnologia specifica acestei specii.

Pentru a obtine rasaduri de cireșe de pamant (Physalis peruviana)  bune de plantat incepem sa producem rasadul cu cca. 70-90 zile inainte de momentul plantarii, in spatii protejate (sera, solar) sau in gradina/camp.

Materiale necesare:

  • Seminte de cireșe de pamant (Physalis peruviana) – certificate (libere de agenti patogeni) si viabile sau recoltate de la plante mama sanatoase;
  • Substrat: Turba pentru semanat KEKKILA;  Klasmann-Deilmann (KTS 3 STANDARD), acesta trebuie sa aiba un pH intre 6-6,5;
  • Stimulator de germinare Atonik;
  • Fertilizant foliar rasaduri: Cropmax;
  • Fungicide: Previcur Energy (se aplica prin udare la un interval de 2-3 saptamani);
  • Vase de cultura: ghivece pentru rasaduri (diametru 10 cm),  tăvițe alveolate (diametru 10 cm), alte vase (ghivece, jardiniere, pet-uri taiate, etc.);
  • Folie stretch.

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul, fertilizantul, stimulatorul) conform recomandarilor  de pe eticheta”

1.  Producerea rasadului de papalau – cireșe de pamant (Physalis peruviana):

Pregatirea vaselor cu substrat:  presupune – dezinfectia vaselor de cultura vechi (ce au fost folosite);  adaugarea de substrat de cultura (cand utilizam vase de cultura noi nu este necesara dezinfectia);

Pregatirea vaselor cu substrat:  presupune gaurirea la baza a sticlelor – Pet; adaugarea la baza sticlei un cm nisip pentru drenaj si completarea cu substrat de cultura (Vezi fig.);

2. Semanatul semintelor de cireșe de pamant (Physalis peruviana):

Se taseaza usor cu palma substratul de cultura si cu ajutorul unui creion se face o mica gaurica  adanca de cca. 0,5 cm (adancimea de semanat). O alta metoda este imprastierea semintelor si acoperirea acestora cu 0,5 cm substrat.

Ditanta intre seminte trebuie sa fie de cca. 1 cm (daca plantutele se repica) si 3 cm (daca plantutele nu se repica).

Se  seamana 1 samanta la fiecare gaura si se acopera usor cu degetele prin tasare usoara;

Se uda utilizand o sticla – pet cu capacul gaurit fin sau cu ajutorul unui pulverizator, astfel incat sa nu deranjam patul semanat.  Prima udare (1) se poate face cu o  solutie de  Atonik (1 ml / 1 l apa care stimuleaza germinarea semintelor) +  Previcur Energy (1 ml / 1 l apa, acesta previne aparitia bolii caderea plantutelor „rasadurilor” (Pythium spp.). Putem repeta tratamentul doar cu  Previcur Energy   la substrat dupa 15-21 zile.

3. Urmatoarele udari se fac doar cu apa astfel incat substratul sa fie in permanenta reavan.

Se acopera fiecare ghiveci cu folie stretch si se amplaseaza in locuri luminoase (dar nu cu soare direct), cu temperaturi de 24ºC;

4. Monitorizarea si ingrijirea rasadurilor

In permanenta monitorizam ghivecele, iar cand primele plantute de cireșe de pamant (Physalis peruviana)  isi fac aparitia/rasar ( la 20-30 zile de la semanat, Vezi fig.), indepartam total folia stretch.

Plasam ghivecele in locuri cat mai luminoase, dar Atentie !!! fara lumina directa a razelor solare care pot provoca arsuri.

5.  Repicarea la rasadurile de cireșe de pamant (Physalis peruvianase poate face cand pe plantute au aparut 2 frunzulite  adevarate „fenofaza de cruciulita”  (la cca. 10-12 zile de la rasarirea completa, Vezi fig.) in vase de cultura mai mari (1 planta la un ghiveci de 10 cm diametru).  Rasadurile se pot repica mai adanc (pana aproape – sub cotiledoane). La final se uda cu Previcur Energy (1 ml / 1 l apa, acesta previne aparitia bolii caderea plantutelor „rasadurilor” (Pythium spp.).

6. Ingrijirea rasadurilor

Dupa ce apar  si se dezvolta complet primele frunze adevarate (la 8-10 zile de la repicat), putem fertiliza foliar cu Cropmax;

Dupa ce se dezvolta complet prima pereche de frunze adevarate  si apare urmatoarea pereche de frunze adevarate (sau la 10 zile dupa repicare),  putem fertiliza si la substrat (din 3 in 3 saptamani) prin udare cu soluție de îngrășăminte hidrosolubile fără clor de tip NPK + microelemente  ce contin mult fosfor (0,5 g / 1 litru apa, se uda normal).

In zilele si intervalele cand temperaturile de afara (exterioare) trec de 16 ºC, putem scoate pentru cateva ore rasadurile afara; acest lucru contribuie la o mai buna dezvoltare, previne alungirea si asigura o buna calire (obisnuire) la conditiile de afara.

7. Pregatirea rasadurilor pentru plantat

Răsadurile trebuie adaptate treptat la conditiile de afara cu 1-2 saptamani inainte de plantare. Acest lucru presupune scoaterea acestora (pe o perioada de 1-2 saptamani) afara in conditii de semiumbra – urmate de un soare slab si plin soare (inainte de plantat).

Daca adaptarea din spatii protejate (sera, solar, rasadnita, apartament) la exterior nu se va face treptat, exista riscul ca in  gradina soarele arzator sa le arda total (le distruge complet) dupa plantare.

Plantarea in gradina se face dupa 5-10 Mai, atunci cand s-au inregistrat constant mai multe zile temperaturi de peste +10 ºC noaptea mai multe zile la rand.

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul, fertilizantul, stimulatorul) conform recomandarilor  de pe eticheta”

Fig. 1 Produrerea rasadurilor de cireșe de pamant (Physalis peruviana), seminte pentru semanat

Fig. 2 Produrerea rasadurilor de cireșe de pamant (Physalis peruviana), semanat seminte ce urmeaza a fi acoperite cu 0,5 cm de substrat

Fig. 3 Produrerea rasadurilor de cireșe de pamant (Physalis peruviana), aplicarea foliei stretch pe vasele de cultura (in care am semanat)

Fig. 4 Produrerea rasadurilor de cireșe de pamant (Physalis peruviana), plantutele isi fac aparitia (rasar la 20-30 zile de la semanat)  urmeaza sa indepartam de indata folia stretch

Fig. 5 Produrerea rasadurilor de cireșe de pamant (Physalis peruviana), apar primele frunze adevarate (la cca. 10-12 zile de la rasarirea completa)

Fig. 6 Produrerea rasadurilor de cireșe de pamant (Physalis peruviana), cotiledoane si frunze adevarate formand o cruciulita (la cca. 10-12 zile de la rasarirea completa,  momentul cand putem incepe repicarea)

Fig. 7 Produrerea rasadurilor de cireșe de pamant (Physalis peruviana)

Fig. 8 Produrerea rasadurilor de cireșe de pamant (Physalis peruviana), udam cu o sticala ce are capacul gaurit fin

Categorie: Legume

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Producerea rasadurilor de cireșe de pamant (Physalis peruviana): semanat, ingrijire, plantare, poze

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii