apr. 08 2010

Producerea rasadurilor de legume si flori

Articolul trateaza  producerea rasadurilor pe scara mica pentru gospodarie (propria noastra gradina). Sunt din ce in ce mai multi doritori in asi cultiva propria parceluta din curte cu specii de legume, flori, plante aromate, etc.

Piata furnizeaza material semincer (seminte) foarte variat, care poate fi practic cumparat mai tot timpul anului atat din magazine specializate “fitofarmacii” cat si din orice supermarket. Foarte multe specii de legume necesita  producerea de rasad, de obicei acest lucru este indicat si pe pliculet.

Legume ca: tomatele (rosiile), vinetele, ardeiul, varza – se pot semana cu succes direct in ladite, daca le semanam mai rar nu mai repicam.

Legume ca: dovlecelul, castravetele, pepenele  – trebuiesc semanate obligatoriu in cubulete individuale sau in pahare de plastic de unica folosinta.

Producerea de rasad este necesara intrucat vom castiga timp valoros pentru crestere si implicit pentru ajungerea plantei la maturitatea de consum. De  altfel sunt multe specii care au nevoie de conditii mai blande pentru o buna germinre. Practic pentru aceste specii avem nevoie de o ingrijire deosebita (caldura, umiditate, etc.).

Pentru producerea rasadurilor sunt necesare nu numai seminte ci si cateva materiale:

I. Materiale necesare pentru producerea rasadurilor

–        ladita in care se vor semana semintele (ladita de plastic folosita la transportul fructelor), sunt la indemana – intrucat magazinele le arunca. Se pot folosii vase “ghivece”, jardiniere – pentru un numar mai mic de rasaduri sau chiar sticle taiate;

–       pahare de plastic de unica folosinta (pe care le gaurim la baza);

–        folie pentru acoperirea gaurilor laditei (daca folosim ladite care au gauri);

–        nisip;

–        pamant pe baza de turba din comert sau pamant pentru rasaduri (cu un pH de 6-6,7 , masurati valoarea pH-ului cu hartie de pH). Sunt recomandate substraturi ca: Turba pentru semanat KEKKILA;  Klasmann-Deilmann (KTS 3 STANDARD) , etc.

–        ingrasamant universal – preferabil Substral universal, sau orice alt ingrasamant care contine N (azot), P (fosfor), K (potasiu);

–        1 creion ascutit;

–        1 bucatica de lemn de  10×20 cm sau un inlocuitor (va fi folosit la tasarea usoara);

–        1 buc. pulverizator (pompita 1 litru), Fig. 1.6.

Produse fitosanitare:

– Fungicide: Previcur Energy (castraveti, tomate, pepeni), etc.;

-Regulatori de crestere (clormequat clorura);

– Stimulator de germinare a semintelor:  Atonik;

Insecticide & Acaricide (Mospilan).

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor  de pe eticheta”

II. Etape parcurse in semanarea semintelor:

Stimularea germinarii semintelor de  tomate si ardei. Pentru a avea  o rasarire uniforma si pentru o mai buna siguranta in  germineaza un numar cat mai mare de seminte (mai ales daca sunt la limita capacitatii germinative) se poate proceda la inmuierea semintelor (numai a semintelor netratate Vezi Fig.)  in solutie de Atonik  (1:2.000 adica  1 ml Atonik in 2 litri de apa) timp de 8-12 ore.  Dupa inmuiere semintele se vor zvanta cu ajutorul unei carpe (prosop)  sau servetel si se pot semana imediat.

Se aseaza folia in  ladita (daca folosim ladita cu gauri);

Se aseaza pe fundul laditei nisip “stratul de drenaj” (nisip de circa 0,5-1 cm grosime);

Substratul “pamantul” va fi format din 2/3 amestec pe baza de turba si 1/3 nisip. Se poate cumpara si folosii direct pamant pentru rasaduri din comert. Avantajul pamantului cumparat fata de alte retete, care presupun folosirea unui pamant din gradina sau padure “humus de padure – preferabil de tei”, este acela ca, acestea “de obicei” nu contin – seminte de buruieni si sunt libere de diversi agenti patogeni (insecte adulte, larve, unele boli, etc.)

– se aseaza substratul in ladita si se uniformizeaza si taseaza foarte usor, Fig. 2.1;

– pentru semintele de circa 0,5-1 mm marime (rosii, ardei, varza, conopida, broccoli, etc.) se fac gaurele cu ajutorul creionului ascutit, din 2,5 in 2,5 cm (atat intre randuri cat si pe rand) la o adancine ce variaza intre 0,5-2 cm; Dupa semanat, urmeaza acoperirea semintelor cu substrat  (aceasta se face cu multa grija) si la final se face o tasare usoara, Fig. 3.1.

– pentru semintele foarte mici (telina, petunii, etc.) – este necesara amestecarea acestora cu nisip iar semanarea acestora se va face fie in santulete sau direct pe substrat (cu mare grija-sa nu cada prea multe la un loc). Dupa semanat urmeaza acoperirea semintelor cu un strat foarte fin de pamant cernut si o tasare extrem de usoara.

– se dau cateva gauri in folia de pe fundul laditei, pentru ca sa se scurga apa – la nevoie.

Udatul

–        prima udare la rasadurile de castraveti, tomate, pepeni se face imediat dupa semanat (cu o solutie de Previcur Energy,  1 ml/1l apa),  se recomanda udarea cu stropi cat mai fini  cu ajutorul unei pompite cu care se pulverizeaza apa pe plante “pulverizator’;

–        apa folosita este bine sa fie in permanenta apa la temperatura camerei, preferabil apa de ploaie.

Atentie!!! Mentineti pamantul reavan – nu udati excesiv.

Dupa ce plantele au rasarit, (de obicei rasar in 4-6-10 zile la temperaturi cuprinse intre 20 si 25°C), nu mai udati, udati cu apa putina – in momentul in care pamantul se usuca putin la suprafata (mentineti pamantul reavan nu ud).   Umiditatea excesiva creaza conditii pentru: boala “Caderea plantutelor” cauzata de ciuperca (Pythium spp.), Aceasta boala duce la putrezirea plantutelor in zona coletului, distrugerea plantutelor este iremediabila – se pierd toate palntele “rasadurile”. Mare grija verificati prin sondaj plantele, desi par sanatoase se vor prabusi brusc daca apare boala.

Ca si preventie a bolilor la rasadurile de castraveti, tomate, pepeni  se pot folosi fungicide, cu care puteti face prima udare, imediat dupa semanare cu:   Previcur Energy. Urmatarea udare cu Previcur energy  se va face la  7-10 zile de la rasarire (dupa ce se formeaza „apare” prima pereche de frunze adevarate),  aceste fungicide combat  Pythium spp (boala caderea plantutelor).

Impotriva manarilor  se fac tratamente cu fungicide specifice omologate.

Ingrijirea rasadurilor

– Daca este cald afara (peste 15°C-soare) scoateti rasadurile afara dar nu le expuneti direct la lumina, ci treptat (calirea rasadurilor). Expunerea la lumina mai ales in primele zile dupa rasarire exita alungirea excesiva a acestora;

– Preventiv se pot face tratamente (stropire si udare) cu Previcur Energy;

– Preventiv -impotriva insectelor se pot face tratamente cu Mospilan;

Rasadurile obtinute prin acest procedeu se pot repica (dupa prima frunza adevarata, rasadurile  se vor muta „planta” intr-un alt loc  pentru mai mult spatiu);

In stadiu de 4-5 frunze adevarate bine dezvoltate rasadurile de tomate se pot trata (nu este obligatoriu) cu un regulator de crestere (clormequat clorura) pentru a prevenii alungirea excesiva a rasadurilor  (Atentie !!! Folositi cu precautie regulatorii de crestere la dozele si in momentele indicate de producator), altfel pot face mai mult rau decat bine).

Fertilizarea rasadurilor

Fertilizarea foliara si radiculara a rasadurilor se face doar in anumite fenofaze si numai cu fertilizanti omologati si standardizati.

Fertilizarea foliara a rasadurilor se poate face dupa ce acestea au frunze adevarate dezvoltate si 5-7  cm inaltime cu Cropmax (2,5 ml/10 l apa/50 m2). Se fertilizeaza foliar cu Cropmax  la interval de 10 zile.

Fertilizarea substratului – radiculara pentru rasaduri se face la 10-14 zile dupa repicare (cand plantele au frunze adevarate) cu produse ca: KingLife 12-488 (10-30 g/10 l apa) sau  Agriplant 8  10-40-10+2MgO (10-30 g/10 l apa, 1-2 udari dupa repicare). Rasadurile se fertilizeaza la substrat de 2 ori (10 g/10 l apa si 30 g/10 l apa). Se utilizeaza fertilizanti omologati – fara clor ce contin in cantitati mai mari Fosforul (P), element chimic – responsabil de dezvoltarea unui sistem radicular bogat.

“Intotdeauna cititi si utilizati fertilizantul  conform recomandarilor  de pe eticheta”

Plantarea in camp a rasadurilor si ingrijirea lor – post plantare

Plantarea in camp se va face dupa (5-10 mai), atunci cand nu mai exista riscul de inghet si s-au inregistrat constant cateva zile la rand temperaturi de peste +10°C noaptea, vezi articolul agrometeorologia.

Rasadurile produse in sere, rasadnite, apartamente, balcoane inchise,  trebuiesc adaptate treptat la conditiile din camp  „calite”. Pentru calirea  rasadurilor  acestea se  scot treptat afara  (la inceput se scot cateva ore afara – intre orele „10-11 si 18-20”, dupa care intervalul se prelungeste.

Inainte de plantare – rasadurile la cubulet (cu pamant pe radacini si 3-4 frunze adevarate) de castravetii, tomate se pot uda preventiv cu solutie de  Previcur Energy si se fac stropiri cu solutie de fungicid specific (pentru a combate mana si alternarioza).

Plantarea in camp cu procent mare de prindere este preferabil  sa se faca seara dupa orele 18 sau daca avem o zi cu un cer noros, plantarea se poate face si in timpul zilei.

La o saptamana de la plantare in spatii protejate (solar, sera), gradina, camp vom face o stropire cu solutie de (Mospilan), pentru a prevenii atacurile de acarieni si afide (afidele favorizeaza transmiterea de virusuri de la o planta la alta, acestea ce imbolnavesc grav plantele).

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor  de pe eticheta”

Fig. 1 Producerea rasadurilor de legume, flori

Fig. 1 Producerea rasadurilor de legume, flori

Fig. 2 Seminte de Tomate: A – seminte netratate, B-seminte tratate cu fungicide „Thiram”

Rasad de rosii

Fig. 3 Rasad de Rosii – produs in caserola

Rasad de rosii

Fig. 4 Rasad de Tomate – produs in sticla PET de 5 litri

Rasad de Vinete

Fig. 5 Rasad de Vinete – produs in ghiveci

Categorie: Legume

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Producerea rasadurilor de legume si flori

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii