aug. 11 2016

Producerea semintelor de ceapa – etape importante

Producerea semintelor de ceapa_150Semintele de ceapa se obtin din plantele mama-soiuri (bulbi de ceapa) in al doilea an de cultura. Soiurile traditionale-locale (ex. Ceapa Rosie de Fagaras) sunt inmultite astfel de multi ani.

Semintele de ceapa se obtin doar de la soiuri. Atentie !!! de la hibrizi ‘F1’ nu recoltam seminte.

Alegerea terenului pentru producerea semintelor de ceapa

Se aleg zonele unde solul este bine drenat (soluri aluviale nisipo-lutoase), cu o fertilitate ridicata si o umiditate moderata.

Pregatirea terenului consta in saparea solului la cazma (25 cm adancime), apoi maruntirea si nivelarea acestuia.

Fertilizarea cu gunoi de grajd bine fermentat (mranita) se poate face din toamna cu 10-20 t/ha.

Pentru producerea semintelor de ceapa se recomanda:

Alegerea bulbilor de ceapa – bulbii de ceapa folositi pentru producerea de seminte sunt alesi cei sanatosi, cu dimensiuni mai mari, alesi de la plante sanatoase libere de viroze sau alti agenti patogeni.

Pregatirea bulbilor selectionati – se taie circa 1-1,5 cm din partea superioara a bulbilor de ceapa (Vezi fig.).

Plantarea bulbilor de ceapa – plantarea cepelor se face in gropile sapate la o adancime de 10-15 cm, primavara (martie) sau toamna (octombrie), Vezi fig.

In gropile sapate se aseaza cate 4 bulbi de ceapa cu partea superioara taiata in sus la odistanta de 20 cm intre acestia. Acestea se acopera cu pamant pana se ajunge la nivelul solului.

Momentul rasaririi – are loc dupa circa 3 sapamani de la plantarea bulbilor.

Se recomanda irigarea prin picurare. Udarea plantelor se face cu cantitati moderate (doar cand este nevoie) se apa pentru a evita aparitia bolilor de sol.

Palisarea si legarea tijelor florale ale cepelor se impune cand acestea au ajuns la inaltimi prea mari (pentru a nu fi culcate). Se recomanda legarea lejera a tijelor florale pentru a impiedica ruperea acestora.

Inlaturarea periodica a buruienilor (plivit) este o masura obligatorie ce se impune in spatiile de cultura.

Inflorescentele din varful tijei florale (Vezi fig.) se pot taia august-septembrie.

Recoltarea semintelor se realizeaza cand 15-20 % dintre capsulele inflorescentei sunt putin crapate. In interiorul capsulelor se pot observa semintele de ceapa, de culoare neagra, care urmeaza a fi recoltate.

Perioada optima pentru recoltarea inflorescentelor este dimineata, pentru a se evita scuturarea semintelor din capsulele deja deschise (Vezi fig.).

Recoltarea inflorecentelor se face prin taierea acestora impreuna cu 20 cm din tija florala. Acestea se lasa la uscat in spatii uscate si umbrite pentru circa 50-60 zile. Dupa uscarea completa, se iau inflorescentele si se freaca bine intre palme, pana cand semintele din capsule cad.

Pentru a alege semintele de ceapa de resturile rezultate din inflorescenta, acestea se pot trece printr-o sita cu ochiurile largi, care lasa sa treaca semintele de ceapa si returile sa ramana in sita.

O alta metoda de separare a semintelor de gunoaie, consta in introducerea semintelor si gunoaielor rezutate intr-un vas cu apa, semintele sanatoase si viabile se lasa la baza vasului, iar gunoaiele si semintele seci raman la suprafata si le putem indeparta cu usurinta.

Semintele astfel separate, se lasa la uscat pentru cateva zile apoi se depoziteaza in saculeti de hartie sau bumbac in spatii racoroase si uscate, pana primavara viitoare.

Atentie!!  Pentru recolte sigure se recomanda pastrarea semintelor de ceapa maximum trei ani.

Combaterea bolilor si daunatorilor la ceapa

Pe tot parcursul culturii se aplica tatamente la acoperire pentru combaterea bolilor si daunatorilor.

Boli la ceapa: Mana la ceapa (Peronospora destructor)Alternarioza – Patarea purpurie a cepei (Alternaria porri  & Stemphylium vesicarium)Rugina cepei (Puccinia porri), Taciunele cepei (Urocystis cepulae), Viroze – dungarea galbena (Onion yellow dwarf virus);

Daunatori la ceapa: Musca cepei (Hylemia antiqua); Musca plantulelor (Delia platura)Trips comun (Thrips tabaci), Gargarita cepei (Ceutorhynchus suturalis); Nematodul tulpinilor si bulbilor (Ditylenchus dipsaci), Paianjenul bulbilor (Rhizoglyphus echinopus), Paduchele verde al cepei (Myzus ascalonicus), etc.

Boli de sol & depozit: Putregaiul alb al bulbilor (Sclerotium cepivorum), Putregaiul umed-moale al bulbului (Erwinia carotovora pv. carotovora), Putregaiul cenusiu (Botrytis allii), Fuzarioza cepei (Fusarium oxysporum f. sp. cepae), Putregaiul roz al radacinilor (Pyrenochaeta terrestris).

Producerea semintelor de ceapa-plantat bulbi

Fig. 1 Producerea semintelor de ceapa, plantat bulbi

Producerea semintelor de ceapa-plantat bulbi

Fig. 2 Producerea semintelor de ceapa, plantat bulbi

Producerea semintelor de ceapa-plantat bulbi

Fig. 3 Producerea semintelor de ceapa, seminceri

Producerea semintelor de ceapa-plantat bulbi

Fig. 4 Producerea semintelor de ceapa, seminceri

Producerea semintelor de ceapa-plantat bulbi

Fig. 5 Producerea semintelor de ceapa, seminceri

Producerea semintelor de ceapa-plantat bulbi

Fig. 6 Producerea semintelor de ceapa,  inflorescenta

Producerea semintelor de ceapa-plantat bulbi

Fig. 7 Producerea semintelor de ceapa,  recoltarea inflorescentelor

Producerea semintelor de ceapa-plantat bulbi

Fig. 8 Producerea semintelor de ceapa,  extragerea semintelor

Producerea semintelor de ceapa-plantat bulbi

Fig. 9 Producerea semintelor de ceapa,  extragerea semintelor

Producerea semintelor de ceapa-plantat bulbi

Fig. 10 Producerea semintelor de ceapa,  seminte

Categorie: Legume

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Producerea semintelor de ceapa – etape importante

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii