oct. 16 2016
Recoltarea Cepei Rosii: moment optim, pastrarea/depozitarea
Ceapa rosie face parte din grupa leguminoaselor bulboase, cultivata mai ales in Centru Romaniei (Transilvania).
Ceapa rosie se cultiva adesea in gardini sau campuri, infiintarea culturii de ceapa facandu-se prin seminte semanate primavara sau rasad. Rasadurile rezultate se planteaza in camp respectand distantele de plantare (10 cm intre plante si 25 cm intre randuri).
Recoltarea cepei rosii se poate face in orice moment al dezvoltarii ei, pentru consumul zilnic, dar pentru pastrare o perioda indelungata, ea trebuie recolta cand a ajuns la maturitatea deplina (funzele sunt uscate).
Momentul optim pentru recoltarea cepei rosii se poate identifica dupa:
– gradul de uscare al frunzelor (frunzele incep sa se usuce, iar in final vor cadea pe sol). Dupa 7-10 zile ating maturitatea completa si se pot recolta;
– dimensiunea bulbilor (odata cu venirea toamnei, bulbii de ceapa ajung la dimensiunile specifice soiului);
– perioada de la plantare (100-120 zile in functie de varietatea cultivata);
Alegerea zilelor pentru recoltare se face tinand cont de conditiile meteo, ideal este ca in ziua recoltarii sa fie soare. Se recomanda recoltarea cepei rosii dupa 7-10 zile de la ultima ploaie sau irigare. Aceasta perioada fara apa, permite maturarea deplina a bulbilor de ceapa.
Recoltarea cepei rosii se face prin smulgerea manuala a cepelor. Dupa recoltare, urmeaza perioada de uscare. Timp de cateva zile, bulbii recoltati sunt lasati la uscat. Dupa uscare, bulbii de ceapa rosie se curata de pamant (indepartan primele foi), se indeparteaza radacinile uscate, se inlatura cei bolnavi si se depoziteaza.
Pastrarea si depozitarea cepei rosii se face in spatii racoroase, uscate si intunecate. Pastrata in conditii optime, ceapa rosie poate fi folosita o perioada lunga de timp (pana la mijlocul anului urmator).
Categorie: Legume
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Recoltarea Cepei Rosii: moment optim, pastrarea/depozitarea