sept. 02 2016
Momentul optim de recoltare a salatei/ salatei de capatana
Salata (Lactuca sativa) este o planta erbacee anuala cultivata in gradina, camp sau in solarii.
Salata face parte din categoria legumelor cultivate pentru frunze. Salata prezinta are cresteri optime cand temperatura solului nu este ridicata.
Pentru o recoltare esalonata a salatei se recomanda infiintarea culturii esalonat (semanat sau plantat de rasad) pe tot parcursul anului in spatii protejate (sera, solar) si gradina, camp. Soiurile de salata semanate din toamna, rasar primavara devreme.
Momentul optim de recoltare a salatei este dimineata, inainte sa ajunga razele soarelui la plante, atunci capatanile/frunzele de salata au prospetimea maxima.
In functie de tipul/soiul de salata cultivat, recoltarea se poate face prin smulgerea capatanii din pamant sau prin taierea frunzelor de la baza (colet), cu ajutorul unui cutit bine ascutit.
Recoltarea salatei se poate realiza la circa 30-50 zile de la rasarire sau de la plantarea rasadului, cand ajunge la dimensiunea specifica soiului cultivat. Nerecoltarea salatei la momentul optim, duce la imbatranirea acesteia, frunzele devenind amare si tari.
Pentru consumul zilnic, se recomanda recoltarea salatei din loc in loc (rarirea plantelor), astfel plantele ramase vor avea cresteri mai mari, datorita spatiului de dezvoltare dintre plante mai mare.
Salata de capatana se recolteaza cand centru plantei (capatana) este format si ferm.
Pastrarea capatanii/frunzelor de salata se poate face la frigider pentru 7-10 zile in pungi de plastic deschise sau gaurite (perforate).
Categorie: Legume
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Momentul optim de recoltare a salatei/ salatei de capatana