sept. 15 2016

Recoltarea si pastrarea  Ananasului – sfaturi utile

Recoltarea si pastrarea ananasului_150Recoltarea ananasului se realizeaza diferit in functie de intrebuintarea fructelor.

Fructele se recolteaza manual, cand acestea prezinta pe o parte a fructului culoarea galbena, ele fiind mult mai dulci decat cele recoltate.

Pentru o recoltare corecta si stabilirea destinatiei (compot sau fructe proaspete) se face: Testul de zaharuri – Brix cu Refractometru, Analiza consistentei pulpei (aparat Penetrometru fructe – WAGNER FORCE DIAL FDK/FDN, Vezi fig.); Culoarea interna in sectiune transversala/longitudinala, Culoarea externa.

Fructele de ananas cu gustul cel mai bun trebuie culese cand fructele ajung la o greutate de circa 1 kg si coaja este de culoarea galbena.

Pentru identificarea momentului optim de recoltare al fructelor pentru consumul curent se poate tine cont de:

– schimbarea culorii fructului, de la verde spre galben;

– culoarea rosietica a fructului indica o supracoacere, acestea sunt folosite de regula pentru compoturi sau sucuri naturale.

Recoltarea trebuie sa fie realizata cand conditiile meteo sunt favorabile si nu exista risc de precipitatii.

Fructele care se doresc depozitate, trebuie sa fie uscate si sortate inainte de depozitare.

Pastrarea fructelor de ananas se face in depozite cu temperatura controlata, la 4-5 °C. La o temperatura de 7-8°C si o umiditate relativa de 80-90%, fructele depozitate prezinta o coacere in timpul depozitarii.

Perioada optima de pastrare in bune conditii a fructelor de ananas variaza intre 5-6 saptamani dupa recoltare.

Recoltarea si pastrarea  Ananasului

Fig. 1 Recoltarea si pastrarea  Ananasului

Recoltarea si pastrarea  Ananasului

Fig. 2 Recoltarea si pastrarea  Ananasului

Recoltarea si pastrarea  Ananasului

Fig. 3 Recoltarea si pastrarea  Ananasului

Recoltarea si pastrarea  Ananasului

Fig. 4 Recoltarea si pastrarea  Ananasului

Recoltarea si pastrarea  Ananasului

Fig. 5 Recoltarea si pastrarea  Ananasului, fructe pentru compot

Recoltarea si pastrarea  Ananasului

Fig. 6 Recoltarea si pastrarea  Ananasului, fructe pentru compot

Recoltarea si pastrarea  Ananasului

Fig. 7 Recoltarea si pastrarea  Ananasului

Recoltarea si pastrarea  Ananasului

Fig. 9 Recoltarea si pastrarea  Ananasului, separarea rozetei de fruct

Recoltarea si pastrarea  Ananasului

Fig. 10 Recoltarea si pastrarea  Ananasului, fructe pentru consum in stare proaspata

Recoltarea si pastrarea  Ananasului

Fig. 11 Recoltarea si pastrarea  Ananasului, fructe pentru consum in stare proaspata

Recoltarea si pastrarea  Ananasului, refractometru

Fig. 12 Recoltarea si pastrarea  Ananasului, masurarea zaharurilor cu refractometrul

Recoltarea si pastrarea  Ananasului

Fig. 13 Recoltarea si pastrarea  Ananasului

Recoltarea si pastrarea ananasului-Penetrometru fructe - WAGNER FORCE DIAL

Fig. 14 Recoltarea si pastrarea ananasului, utilizarea Penetrometrului ‘WAGNER FORCE DIAL’ pentru fructe

Categorie: Legume

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Recoltarea si pastrarea  Ananasului – sfaturi utile

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii