sept. 15 2016
Recoltarea si pastrarea Ananasului – sfaturi utile
Recoltarea ananasului se realizeaza diferit in functie de intrebuintarea fructelor.
Fructele se recolteaza manual, cand acestea prezinta pe o parte a fructului culoarea galbena, ele fiind mult mai dulci decat cele recoltate.
Pentru o recoltare corecta si stabilirea destinatiei (compot sau fructe proaspete) se face: Testul de zaharuri – Brix cu Refractometru, Analiza consistentei pulpei (aparat Penetrometru fructe – WAGNER FORCE DIAL FDK/FDN, Vezi fig.); Culoarea interna in sectiune transversala/longitudinala, Culoarea externa.
Fructele de ananas cu gustul cel mai bun trebuie culese cand fructele ajung la o greutate de circa 1 kg si coaja este de culoarea galbena.
Pentru identificarea momentului optim de recoltare al fructelor pentru consumul curent se poate tine cont de:
– schimbarea culorii fructului, de la verde spre galben;
– culoarea rosietica a fructului indica o supracoacere, acestea sunt folosite de regula pentru compoturi sau sucuri naturale.
Recoltarea trebuie sa fie realizata cand conditiile meteo sunt favorabile si nu exista risc de precipitatii.
Fructele care se doresc depozitate, trebuie sa fie uscate si sortate inainte de depozitare.
Pastrarea fructelor de ananas se face in depozite cu temperatura controlata, la 4-5 °C. La o temperatura de 7-8°C si o umiditate relativa de 80-90%, fructele depozitate prezinta o coacere in timpul depozitarii.
Perioada optima de pastrare in bune conditii a fructelor de ananas variaza intre 5-6 saptamani dupa recoltare.
Categorie: Legume
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Recoltarea si pastrarea Ananasului – sfaturi utile