sept. 05 2016

Recoltarea si pastrarea cartofilor – sfaturi utile

Recoltarea si pastrarea cartofilor_150Recoltarea cartofilor se face in perioade diferite in functie de soiul de cartofi cultivat si de scopul recoltarii.

Uscarea artificiala a  vrejilor (daca este cazul) se face cu o luna inainte de recoltare folosind  un erbicid desicant.

Inainte de recoltarea cartofilor (7-10 zile) se recomanda taierea vrejurilor care sunt deja uscati.

Pentru alegerea momentului optim de recoltare a tuberculilor de cartofi tinem cont de:

  • soiurile cultivate – maturitatea tuberculilor de cartofi este foarte importanta mai ales pentru tuberculii care se vor pastra peste iarna;
  • umiditatea solului – un sol cu o umiditate excesiva va impiedica recoltarea in bune conditii a tuberculilor de cartofi;
  • prognoza meteo din ziua recoltarii – o zi insorita si fara risc de precipitatii ne asigura o recoltare eficienta si tubercului curati.

Recoltarea tuberculilor la cartofii extratimpurii-timpurii se face  in mai-iunie, cand cartofii au 30-40 gr, acestia fiind utilizati pentru valorificarea imediata. Metodele de recoltare a cartofilor extratimpurii-timpurii   includ: recoltarea manuala, cu sapa, plugul, masina de recoltat sau combina de recoltat.  Dupa recoltare. tuberculii trebuie adunati si sortati.

Pastrarea la cartofii extratimpurii-timpurii se  poate face timp de 8-10 zile.

Recoltarea cartofilor de toamna-iarna se face toamna (septembrie) cand vrejul s-a uscat 2/3 sau in totalitate si coaja este bine formata (nu se ia usor de pe tubercul). Recoltarea se face folosind masina de recoltat cartofi sau combinele de recoltat cartofi. Dupa recoltare, tuberculuii scosi trebuiesc stransi si sortati (eliminarea celor bolnavi).

Pastrarea cartofilor de toamna-iarna pentru consum se face in spatii reci cu temperaturi intre 3-8°C (beciuri, depozite cu temperaturi controlate), intunecate, bine ventilate si cu umiditatea relativa a aerului intre 80-90%.

Pastrarea cartofilor pentru samanta (anul urmator) se pastreaza la temperaturi de 1-3°C, iar cei destinati industrializarii la 8-10°C.

Fig. 1 Recoltarea si pastrarea cartofilor

Fig. 1 Recoltarea si pastrarea cartofilor

Fig. 1 Recoltarea si pastrarea cartofilor

Fig. 2 Recoltarea si pastrarea cartofilor

Fig. 1 Recoltarea si pastrarea cartofilor

Fig. 3 Recoltarea si pastrarea cartofilor

Fig. 1 Recoltarea si pastrarea cartofilor

Fig. 4 Recoltarea si pastrarea cartofilor

Categorie: Legume

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Recoltarea si pastrarea cartofilor – sfaturi utile

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii