oct. 16 2016
Recoltarea si pastrarea Cepei din Arpagic
Ceapa din arpagic face parte din grupa leguminoaselor bulboase, cultivate pe tot cuprinsul Romaniei.
Cultura cepei din arpagic se infiinteaza in gardina sau camp pentru obtinerea de ceapa verde sau ceapa uscata. In functie de felul culturii, recoltarea cepei din arpagic se face in perioade diferite.
Ceapa verde se obtine prin plantarea bulbilor (arpagicului) primavara (martie) sau toamna (septembrie-octombrie).
Recoltarea de ceapa verde din arpagic pentru producerea de ceapa verde se realizeaza primavara cand grosimea bulbului si tulpinii au ajuns la grosimea 1-1,5 cm. Intarzierea recoltarii cepei verzi poate duce la dezvoltarea fuștilor (tija florifera care apare in anumite conditii si perioade), acestia scazandu-i calitatea cepei verzi.
Recoltarea cepei uscate din arpagic se realizeaza la sfarsitul verii (iulie-august), cand mai mult de jumatate din frunzele ei sunt uscate.
Daca se constata ca frunzele plantelor de ceapa nu sunt uscate suficient, se recurge la calcarea (aplecarea, Vezi fig.) lor, acest proces determinand stoparea vegetatiei plantelor de ceapa si grabirea maturarii.
Lucrarea de recoltare a cepei din arpagic se face manual prin smulgere (la culturile in gradini) sau mecanizat (la culturile din camp). Dupa recoltare, bulbii de ceapa din arpagic se lasa la uscat pentru cateva zile, apoi se curata de pamant, foi si radacini uscate, se inlatura cei bolnavi si se depoziteaza.
Pastrarea si depozitarea bulbilor de ceapa din arpagic se face in spatii racoroase, uscate si intunecate.
In conditii optime de pastrare si depozitare, bulbii de ceapa din arpagic se pot folosi o perioada lunga de timp (pana la mijlocul anului urmator.)
Categorie: Legume
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Recoltarea si pastrarea Cepei din Arpagic