aug. 30 2016
Recoltarea si pastrarea telinei – sfaturi utile
Plantele de telina ajung la momentul optim de recoltare a radacinilor puternic tuberizate la 120-150 zile de la plantatul rasadului de telina in camp.
Recoltarea telinei se poate face esalonat/treptat, pentru consumul zilnic, dar cand temperaturile scad sub 7°C, se recomanda recoltarea in totalitate a plantelor cultivate.
O perioada de 120-150 zile de la plantare si dimensiunile specific soiului (peste 8 cm diametrul), reprezinta factorii care indica momentul optim pentru recoltarea telinei.
Recoltarea radacinilor puternic tuberizate de telina se face toamna (septembrie-octombrie), inainte de primul inghet, mecanizat sau manual (prin smulgere).
Pentru recoltarea manuala, putem folosi sapa sau cazmaua pentru a inlatura pamantul de langa radacina de telina, astfel vom reusi sa scoatem mai usor radacinile din pamant.
In ziua precenenda recoltarii radacinilor de telina se poate uda zona de cultura, astfel scoaterea din pamant a telinei va fi mai usoara.
Dupa recoltarea telinei se recomanda ruperea frunzelor (lasand 1-2 frunze mici in centru), curatarea si apoi sortarea plantelor (eliminarea celor bolnave). Frunzele de telina se pot folosi la prepararea sosurilor pentru iarna.
Telina recoltata se poate pastra mai mult timp in spatii intunecoase si reci.
Pastrarea telinei pentru o perioada mai lunga de timp, se poate face asezand radacinile, stratificate in nisip sau turba in beciuri reci.
Pastrarea telinei iarna presupune:
- identificarea si indepartarea radacinilor bolnave;
- curatarea de pamant a radacinilor puternic tuberizate de telina;
- inlaturarea frunzelor (lasand 1-2 frunze mici – centrale);
- introducerea radacinilor de telina in nisip sau turba, fara a se atinge intre ele;
- depozitarea lor in spatii reci (4-5 luni).
Categorie: Legume
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Recoltarea si pastrarea telinei – sfaturi utile