sept. 02 2016
Recoltarea sparanghelului verde si alb – ghid complet
Sparanghelul reprezinta o planta perena, ce prefera un sol nisipos si bine drenat, el oferind avantajul de a dispune de legume proaspete si gustoase la inceputul primaverii. Recoltarea la timp a lastarilor comestibili de sparanghel ne ofera o savoarea desavarsita a acestuia.
Recoltarea sparanghelului se face o singura data pe an, de la sfarsitul primaverii pana la inceputul verii (15 mai-15 iunie). Intrucat sparanghelul este o planta care depinde de temperatura exterioara, atunci cand temperatura solului ajunge la 10°C, lastarii de sparanghel pot fi observati la nivelul solului, cu cat temperaturile sunt mai ridicate, cu atat lastarii cresc mai mari.
La culturile nou infiintate (de 1-2 ani), nu trebuie sa efectuam recoltarea, recoltarea poate incepe doar la culturile mai in varsta de 3 ani.
Perioada de recoltare la culturile infiintate de 3-4 ani, poate dura intre 20-25 zile, iar la culturile mai vechi, perioada aceasta va creste pana la 40 zile. In aceste perioade, recoltarea se poate face la fiecare 1-2 zile.
Momentul optim de recoltare a lastarilor de sapranghel este cand acesta ajunge la lungimi intre 20-25 cm, de grosimea unui deget si mugurii inca nu sunt deschisi. Intrucat grosimea lastarilor difera in functie de planta (la plantele femele lastarii sunt mai subtiri), lungimea lastarului este cea care ne indica momentul optim pentru recoltare.
I. Recoltarea lastarilor de sparanghel verzi se face manual folosind un cutit bine ascutit, cu care se taie lastarul de la nivelul cel mai apropiat de sol, sau mecanizat. Recoltarea trebuie facuta cu o atentie sporita, intrucat miscarea/perturbarea zonei apropiate radacinilor (mugurii din partea superioara a radacinilor) poate deteriora lastarii de sparanghel mai mici, inca nerecoltati.
II. Recoltarea lastarilor de sparanghel albi se realizeaza cand se observa varful acestora in partea superioara a biboanelor. Se recomanda inlaturarea pamantului din jurul lastarilor apoi taierea acestora de la baza. Pentru a asigura astfel spatiu optim de crestere a noilor lastari, se impune refacerea bilonului dupa recoltarea lastarilor si etilarea cu folie neagra pe perioada recoltarii. Lastarii de sparanghel albi trebuie acoperiti dupa recoltare pentru a nu se înverzii.
O recoltarea corespunzatoare a sparanghelului ne asigura productii mai ridicate in urmatorii ani, sparanghelul fiind o cultura care se poate mentine si recolta timp de 15-25 ani.
Lastarii de sparanghel recoltati trebuie gatiti imediat dupa recoltare sau bagati la frigider in pungi de plastic (pentru a ridica umiditatea si pentru a preveni intarirea acestora la baza).
Pastrarea lastarilor de sparanghel proaspat dupa recoltare se poate face timp de 4-5 zile in ladite amplasate in spatii racoroase, ferite de razele soarelui sau introduse in punga de plastic (lasata deschisa sau gaurita).
Lastarii de sparanghel se pot pastra pentru o perioada mai lunga de timp congelati (dupa fierberea lor 3-5 minute) sau conservati la borcan.
Categorie: Legume
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Recoltarea sparanghelului verde si alb – ghid complet