Horticultorul.ro

aug. 07 2016

Recoltarea tomatelor pentru comercializare in piete si supermarket-uri

Recoltarea tomatelor pentru comercializare_150Rosiile pentru a se coace au nevoie de caldura, nu de lumina, astfel, procesul de coacere are loc de la interiorul la exteriorul fructului. Tomatele aflate in parga nu sunt necoapte, acestea isi vor continua coacerea si dupa recoltare in ladite sau acasa la consumator.

Tomatele necoapte produc natural un gaz (etilena) cu rol in coacerea fructelor. In interiorul rosiei exista doi hormoni naturali de crestere care determina producerea naturala a etilenei, aceasta determinand schimbarea culorii fructelor (coacerea). Din acest motiv rosiile sunt considerate fructe climacterice (isi continua maturarea si dupa recoltare, cu conditia sa fie recoltate in parga).

In functe de soi si tehnologia de cultura, tomatele se pot recolta la 95-98 zile (soiurile/hibrizii extratimpurii – soiuri foarte precoce) de la plantare, 105-110 zile (soiuri/hibrizi timpurii), 120-125 zile (soiuri/hibrizi semitimpurii), 130 zile (soiuri//hibrizi tarzii).

Perioada de recoltare din an a tomatelor are loc in functie de soi/hibrid, tehnologia de cultura, locul de cultura (spatii protejate, camp, gradina), inainte ca aceastea sa se afle la momentul maxim de coacere.

Unele varietati de tomate cu crestere determinata ofera avantajul de a avea copate aproape toate fructele in aceeasi perioada (de doua saptamani), dar prezinta dezavantajul cantitatii fructelor recoltate/suprafata cultivata.

Recoltarea optima a fructelor de tomate se face de regula cand fructul este ferm, are greutatea maxima (oferita de varietate), forma specifica soiului/hibridului si incepe sa prezinte o culoare uniforma (in parga, Vezi fig.) rosie, galbena sau violet (in functie de soiul cultivat). Acest tip de recoltare face ca fructele culese sa fie oarecum ferite de fenomenul de crapare al tomatelor, care apare frecvent la fructele coapte.

Recoltarea fructelor destinate consumului in stare proaspata ce urmeaza a fi comercializate in piete si supermarket-uri se face manual.

Fructele de rosii recoltate trebuie sortate si asezate cu grija (pozitionate cu coditele in sus) in laditele cu care urmeaza a fi transportate catre locurile de depozitate temporara si comercializare (Vezi fig.).

In functie de soiurile de tomate cultivate si de cerintele beneficiarului, acestea se recolteaza impreuna cu rahisul pe care rosiile cresc.

Daca intr-o ladita se aseaza mai multe straturi de tomate, intre acestea se va utiliza un strat separator (hartie, folie din polietilena expandata, etc.).

Pastrarea tomatelor recoltate se poate face in spatii cu temperaturi intre 13-21ºC daca se doreste incetinirea procesului de maturare, astfel ele se pot pastra timp de 4-5 saptamani in functie de sol. Pastrarea tomatelor in frigider la 4 ºC se va face cu dezavantajul ca se pierde rapid aroma acestora specifica.

Recoltarea tomatelor pentru comercializare-4

Fig. 1 Tomate in piata

Recoltarea tomatelor pentru comercializare-5

Fig. 2 Tomate in piata in ladite

Recoltarea tomatelor pentru comercializare-2

Fig. 13 Tomate parguite – ideale pentru recoltare

Recoltarea tomatelor pentru comercializare-3

Fig. 4 Tomate parguite – ideale pentru recoltare

Recoltarea tomatelor pentru comercializare-6

Fig. 5 Tomate in piata

Recoltarea tomatelor pentru comercializare-7

Fig. 6 Tomate nergre in piata

Categorie: Legume

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Recoltarea tomatelor pentru comercializare in piete si supermarket-uri

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii